Printre revendicările cele mai importante ale protestatarilor din Moldova este combaterea corupţiei in mod eficient. Despre acest lucru s-a discutat astăzi la Chişinău, la o conferinţă regională. Vasile Botnaru a stat de vorba cu Cornel Virgiliu Călinescu, de la Bucureşti, care este directorul Oficiului naţional pentru prevenirea criminalităţii și pentru recuperarea pagubelor, pe care l-a întrebat ce ar putea să preia Moldova din experienţa României în domeniul luptei cu corupţia.
Cornel Virgiliu Călinescu: „Mă bucur foarte mult, în primul rând, că vorbiți de experiență pentru că în urmă cu ceva ani principala abordare era de copiere sau de clonare a ceea ce noi facem în România. Într-adevăr, sistemele sunt extrem de compatibile, avem multe similitudini și puteți prelua de la noi lecțiile bune care vizează în momentul de față organizarea activității de combatere a corupției, mă refer aici la activitatea parchetelor, în special, parchetul specializat, Procuratura Anticorupție din România, DNA. De asemenea, avem structuri specializate la nivel de sectoare vulnerabile, avem exemplul direcției generale anticorupție care se ocupă de corupția internă în cadrul poliției. S-a ajuns la un nivel de eficiență și pe această structură. De câțiva ani avem, de asemenea, un palmares impresionant din partea colegilor de la Agenția Națională de Integritate care se ocupă de temele foarte actuale și în Republica Moldova: incompatibilități, conflicte de interese, declararea averilor, unde am demonstrat că se poate ajunge la un rezultat extrem de eficient, inclusiv confiscarea cu privire la averile ilicite, cele dobândite într-un mod nefiscal, netransparent. Deci, avem cadrul legislativ, care, spun eu, este unul solid, sunt ani buni de când pe aceste instrumente nu s-a mai intervenit și, probabil, că acesta este punctul forte. E important să lași legislația să se așeze, să fie asimilată de practicieni. Schimbările perpetue, cum am auzit și astăzi de reforma-reforma-reforma, am numărat, suntem la a 11-a reformă a Centrului Național Anticorupție, trebuie dublată de o sustenabilitate a sistemului și o stabilitate a sa. În România dacă lucrurile merg, merg pentru că am încercat și, zic eu, am reușit să asigurăm o stabilitate a cadrului legislativ și instituțional.”
Europa Liberă: Aici, la conferință, se vorbește, cel puțin, s-a atins subiectul acesta, dacă se pot respecta drepturile omului și a fi eficienți ca la Singapore, de exemplu.
Cornel Virgiliu Călinescu: „Pentru România răspunsul este unul pozitiv. Trebuie să-l găsiți pe al dumneavoastră. Dar revin la legile similare, aveți aceleași prevederi în Constituție, legi foarte apropiate de ale noastre. Și în România la nivelul jurisprudenței Curții Constituționale s-a dovedit că există un echilibru între standardele internaționale europene pe protecția drepturilor de proprietate, drepturilor omului. Și standardele pe care le-am stabilit în legislație pentru a fi eficienți. Am spus-o și astăzi, în eveniment, e important de înțeles că aceste texte din Constituție sunt garanții pentru un cetățean onest care respectă legislația. Prevederile din Constituție nu sunt garanții pentru criminali, pentru teroriști, pentru spălători de bani. De aceea trebuie să ne uităm foarte bine și să interpretăm aceste prevederi în acest sens.”