Televiziunea rusă de stat folosește buletinele meteorologice pentru a promova operațiunile militare ale Moscovei în Siria. Potrivit acestor buletine, calda toamnă siriană ar fi perfectă pentru lovituri aeriene. Relatarea corespondentei Europei Libere Calire Bigg e rezumată de Lucian Ștefănescu.
În timp ce Rusia continuă loviturile aeriene în Siria, încercările Kremlinului de a obține sprijin intern pentru această ofensivă au ajuns într-o zonă neobișnuită: buletinele meteorologice.
În 3 octombrie, canalul TV de stat Rossiya-24 a difuzat un cuprinzător buletin meteo care descria condițiile climaterice actuale din Siria drept „foarte favorabile” pentu o campanie de bombardament.
„Octombrie în Siria e în general o perioadă propice pentru zboruri. Ploaia cade o dată la zece zile, și ploile cele mai intense se înregistrează, unde are loc operațiunea forțelor aeriene rusești, dar asta nu poate afecta serios bombardamentele ” a spus prezentatoarea în fața unui panou cu detalii legate de temperatura medie, ploaie, viteza vîntului și numărul de zile înnourate din octombrie în Siria.
Potrivit acestui elegant buletin meteo de trei minute, însoțit de înregistrări video ale ministerului rus al apărării cu bombardamente de pe teren, temperaturile blânde ale toamnei siriene sînt perfecte și pentru lovituri aeriene.
„Temperaturile mai mari de 35 de grade sînt considerate critice pentru zboruri, dar termometrele rar ajung la această valoare în Siria”, a spus prezentatoarea.
Ea a continuat asigurîndu-i pe telespectatori că înnorările din ce în ce mai dese datorate apropierii sezonului rece nu ar trebui să deranjeze loviturile aeriene rusești.
A fost prezentat apoi un grafic care a explicat că pătura de nori se află de obicei la o înălțime cuprinsă între 4 și 10 kilometri, mai sus decît „altitudinea optimă pentru bombardamente”.
În 30 sepembrie, Rusia a început brusc o campanie de lovituri aeriene în Siria, spunînd că ele țintesc pozițiile grupării Statul Islamic și ale altor extremiști, în cea mai mare ofensivă militară a Moscovei în afara Uniunii Sovietice, după dezmembrarea acesteia în 1991.
Statele Unite și aliații lor în coaliția care bombardează gruparea Statul Islamic au spus că loviturile rusești au lovit mai mult poziții ale opozanților sirieni moderați, și și-au exprimat îngrijorarea că adevăratul obiectiv al Moscovei este să-l sprijine pe președintele Bașar al-Assad, pe care Rusia l-a susținut în cei patru ani de război civil din Siria, în care cam 250.000 de persoane au fost ucise.
Au existat de asemenea și relatări despre uciderea de civili în loviturile aeriene rusești, despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că vor continua pe „toată durata ofensivelor armatei siriene”.
Buletinul meteo de la Rossyia-24 a avertizat că ar putea fi înregistrate furtuni de nisip, amintind că ele au paralizat ocazional forțele americane în timpul Războiului din Golf.
Prezentatoarea s-a grăbit însă să adauge că furtunile de nisip sînt rare în această perioadă a anului în Siria, și a prognozat că Rusia va putea „să încheie operațiunea curînd”.
„Natura însăși ne obligă să ne grăbim”, a spus ea cu asprime la sfîrșit.
Nu e prima oară când televiziunea rusă de stat injectează politică în buletinele sale meteo.
În decembrie 2013, prezentatorul meteo Vadim Zavodcenkov a dat vina pentru venirea iernii pe protestele Euromaidanului de la Kiev, și i-a avertizat pe demonstranți că va avea loc „o creștere acută a infecțiilor respiratorii virale în Kiev”.
În ianuarie 2014, Zavodcenkov a lansat o altă alertă sanitară către demonstranți, spunându-le că riscă se îmbolnăvească de cancer dacă inahalează fum de la cauciucurile care ard pe baricadele protestului.
În aprilie, Zavodcenkov a comentat asupra conflictului din estul Ucrainei, spunînd - într-o remarcă străvezie - că „norii se adună pe cer” în această regiune, și notînd că „un ciclon aduce vînturi de furtună - probabil un vînt al schimbării la Donețk, în Ucraina”.