Linkuri accesibilitate

Andi-Lucian Cristea: „Cred că sprijinul pentru R. Moldova va fi condiționat puternic pe viitor”


Europarlamentarul social-democrat român răspunde întrebărilor Europei Libere la Strasbourg.

Produsul Intern Brut al Moldovei a crescut de patru ori între 2009 și 2014, arată europarlamentarul social-democrat Andi-Lucian Cristea, care deplânge faptul că autoritățile de la Chișinău nu au avut grijă ca această prosperitate din visteria țării să se simtă și în buzunarele cetățenilor moldoveni. Cât privește lipsa de acțiune a elitei politice de la Chișinău în anchetarea și tragerea la răspundere a celor vinovați pentru dispariția miliardului de dolari din băncile moldovenești, Cristea se declară convins că această situație va determina UE să condiționeze mai strict sprijinul financiar oferit Moldovei.

Europa Liberă: Domnule Cristea, a fost vară, urmează toamna, să ne așteptăm și la iarna protestelor în Republica Moldova?

Andi-Lucian Cristea: „Asta nu depinde de noi. Depinde de oamenii din Republica Moldova, depinde de clasa politică din R. Moldova, pentru că așa cum am semnalizat, avertizat, chiar, anterior, acea prăpastie dintre oameni și politicieni a continuat să se adâncească, iar ce se întâmplă acum ridică un mare semn de întrebare asupra căii de urmat.

Am spus-o de mai multe ori, cred că e timpul ca politicienii să pună interesul național înaintea intereselor înguste. Astfel, lucrurile ar avea șanse să se calmeze și salut în acestă idee dialogul inițiat cu protestatarii de primul ministru Streleț și de președintele Parlamentului Candu.

Vedem, mai recent, că protestele au și o culoare politică. Weekendul trecut am văzut cum acele partide, care sunt fățiș vectori ai Estului în R. Moldova, au ocupat străzi, au manifestat și au dorit să își ia electoral partea lor din această confruntare. Este o întrepătrundere de nemulțumiri sociale și, în același timp, zona în care se află R. Moldova, la confluența dintre două sisteme geopolitice, dă mari dureri de cap. Este o situație complexă care poate fi rezolvată cu responsabilitate și cu viziune din partea factorului politic.”

Europa Liberă: Spuneați la ultimul nostru interviu că „R. Moldova are nevoie de o evoluție, și nu de o revoluție.” Aceasta a fost și ceea ce le-ați spus reponsabililor de la Chișinău în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere UE-Moldova, care a avut loc în septembrie la Bruxelles?

Andi-Lucian Cristea: „Da. Între 21 și 22 septembrie a avut loc prima reuniunea a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova. Este o întâlnire deosebită, este prima după semnarea Acordului de Asociere. Comitetul monitorizează stadiul implementării Acordului de Asociere si exercită o funcție de control parlamentar. A fost prezent omologul meu, dl. co-președinte Vlad Filat, au fost prezenți reprezentanți din partea tuturor partidelor politice de la Chișinău, am avut invitați, peste zece personalități la nivel înalt din cadrul Comisiei Europene, Serviciului de Acțiune Externă al UE, și a fost făcută o radiografie foarte clară, foarte exactă, atât a lucrurilor bune cât și a exemplelor negative, care trebuie urgent îndreptate.

Aici aș menționa doar trei lucruri: lupta împotriva corupției, stabilitatea și reformarea din temelii a sistemului financiar-bancar și, cel mai important, având în vedere și manifestațiile, stabilitatea socială. În 2009, PIB-ul Moldovei era de aproximativ 2 miliarde de dolari. Anul trecut ajunsese la aproape 8 miliarde de dolari. Este o creștere evidentă. Dacă prosperitatea de pe hârtie se vede și în buzunarele cetățenilor moldoveni, da, asta este o întrebare bună. Însă având în vedere dispariția miliardului de dolari, cred că sprijinul pentru R. Moldova va fi, pe viitor, condiționat puternic.”

În direct de la Strasbourg: cu Andi-Lucian Cristea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:11 0:00

Europa Liberă: Unii vorbesc despre un Maidan la Chișinău, pe model ucrainean. Acum, făcând comparație cu cel din Ucraina, acolo apele erau limpezi, clar separate. Aici avem o serie de demonstrații într-un amestec de idei, ideologii politice, concepții, atitudini civice. Totuși, ce au în comun dl. Usatâi cu platforma Dreptate și Adevăr? Nu este prea amestecată mișcarea contestatară de la Chișinău? Și ce ne spune asta?

Andi-Lucian Cristea: „Este un nod bine legat si greu de descifrat, dar nu imposibil. Avem, pe de o parte, elita politica, acei lideri politici care controleaza multe în R. Moldova și care reglează conturi între ei. Avem acest joc politic, politicieni sprijiniți din afară, care sunt vectori ai Moscovei și care fac totul pentru a deturna Moldova de la drumul său european. Însă cel mai important: avem oamenii nemultumiți! Nemulțumirile lor sunt legitime si de aceea nu trebuie să ne gândim că sunt manevrați.

Cu siguranță sunt forțe care pot să deturneze aceste demonstrații să distragă atenția de la ideile lor inițiale. Responsabilii de la Chișinău au de făcut un lucru simplu: să schimbe, să corecteze ce nu merge bine în țară. Iar asta este foarte simplu: trebuie doar luat raportul de țară elaborat de Comisia Europeană, unde sunt foarte clar evidențiate lucrurile care trebuie îmbunătățite sau schimbate.”

Europa Liberă: Demisia guvernului, demisia președintelui. Asta cer protestatarii. Iar asta înseamnă alegeri. Anticipate sau nu. Amenință potențialele alegeri anticipate vectorul european al R. Moldova?

Andi-Lucian Cristea: „În primul rând, alegerile anticipate nu pot fi organizate bătând din degete. Există un cadru constituțional pentru asta. Potrivit deciziei Curții Constituționale, alegerile nu pot fi organizate cu mai puțin de șase luni înaintea alegerii președintelui. După cum știm, în primăvara următoare parlamentul este chemat să aleagă președintele. Ca atare, alegerile anticipate nu reprezintă o soluție pentru nimic. Cu atât mai mult cu cât e mai putin de un an de la precendentele alegeri, din noiembrie 2014. Alegerile nu vor schimba nimic peste noapte. Este nevoie de efort, de muncă serioasă la care să se înhame întreaga clasă politică, iar societatea civilă are datoria să pună presiune pe politicieni pentru a se ține de treabă.”

XS
SM
MD
LG