Recentele declaraţii ale şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, cu referire la Republica Moldova nu aduc nimic nou şi trebute tratate cu „maturitate” de responsabilii de la Chişinău crede preşedintele Delegaţiei la Comitetul Parlamentar EU- Republica Moldova, europarlamentarul social-democrat Andi Cristea. Cât priveşte avantajele apropierii Moldovei de UE, parlamentarul european atrage atenţia asupra faptului că „prevederile Acordului de Asociere cu UE se referă la toţi cetăţenii indiferent de etnie, origine, indiferent dacă trăiesc în mijlocul Chişinăului, în Găgăuzia sau undeva mai la est”. Un interviu realizat la Strasbourg de Iolanda Bădiliţă.
Europa Liberă: Dle Andi Cristea, ministrul rus de externe, dl Serghei Lavrov a avertizat UE că dacă va aplica ceea ce a numit „scenariul ucrainian” în Moldova consecinţele vor fi negative. Potrivi Interfax dl Lavrov a mai spus că „Ucraina încearcă să modifice condiţiile de reglementare a conflictului transnistrean în „formatul de negociere 5 + 2” în favoarea autorităţilor de la Chişinău.
Andi Cristea: „Declaraţile Ministrului Lavrov au fost făcute la o şcoală politică unde a atins subiecte precum Mexic, Siria, situaţia din Marea Caspică şi, întrebat despre tema pe care aţi amintit-o, a făcut declaraţiile pe care le-aţi citat. Senzaţia mea este că într-o manieră uşor obiectivă suntem tentaţi să umplem de semnificaţii nişte declaraţii care din punctul meu de vedere nu aduc nimic nou pe tabla de şah. Cel mult au rolul de a provoca vâltoare mediatică şi eu sunt convins că maturitatea liderilor de la Chişinău îi va face să nu se lase atraşi în asemenea ambuscade care au menirea de a crea sentimentul instabilităţii. După cum bine ştim UE participă ca pbservator în acest „format 5+2”. Rolul meu instituţional face pentru mine imposibil să răspund la această întrebare pentru că sunt nişte acuzaţii adresate de ministrul Lavrov mai degrabă către Ucraina. M-aş feri să comentez eu ca preşedinte al Delegaţiei (UE- Moldova din Parlamentul European n.a.) aceste declaraţii. Cred că trebuie să privim cu multă înţelepciune şi să nu cădem pradă sentimentelor. Este important ca raţiunea să prevaleze. Din punctul meu de vedere, declaraţii în acest moment în care puţină vreme s-au într-o lună de zile şi un pic vom avea alegeri parlamentare în Republica Moldova, declaraţiile făcute de o serie de actori poate au menirea să creeze şi sentimentul instabilităţii. Acest lucru trebuie să îl avem bine în minte şi să ne ţinem deoparte.”
Europa Liberă: De ce parte instabilitate? Instabilitatea mediului politic din Moldova, sau vă referiţi la instabilitatea Republicii Moldova ca ţară?
Andi Cristea: „Nu, nu mă refer la instabilitatea Moldovei ca ţară, ci la posibile declaraţii făcute tocmai pentru a crea un sentiment al insecurităţii. În societate, desigur.”
Europa Liberă: Aş mai zăbovi asupra declaraţie dlui Lavrov care a criticat o recentă decizie a Curţii Constituţionale de la Chişinău referitoare la integrarea europeană a Republicii Moldova, pe care a calificat-o chiar „revoltătoare”. Se referea la respingerea de către Curtea Constituţională a plângerii adresate de Partidul Comunist privind Asocierea Moldovei la UE.
Andi Cristea: „V-aş spune că eu ca cetăţean european, nu ca europarlamentar sau ca preşedinte al Delegaţiei de cooperare parlamentară dintre UE şi R. Moldova, nu pot să comentez deciziile Curţii Constituţionale din ţara din care vin eu, din România. Cu atât mai mult nu pot să comentez deciziile Curţii Contituţionale dintr-un alt stat. N-aş vrea să adaug mai mult.”
Europa Liberă: O mare îngrijorare la Moscova o reprezintă şi schimbarea Constituţiei moldovene cu privire la neutralitate. Însă Moldova nu doar că este o ţără foarte mică, dar nici nu are o armată de temut, mai ales pentru o ţară ca Federaţia Rusă. De ce ar fi pierderea neutralităţii Moldovei un lucru îngrijorător pentru Federaţia Rusă?
Andi Cristea: „ Aici cred că trebuie să distingem între două planuri: între declaraţii şi fapte. Am în minte declaraţia premierului Filat care în urmă cu câteva săptămâni spunea că neutralitatea va fi păstrată şi că R. Moldova nu va adera la nici o alianţă militară. Şi astea sunt faptele. Ce se va întâmpla, dacă, drobul de sare, aş prefera să mă ţin departe de comentarii pentru că poate cineva doreşte să creeze percepţia instabilităţii în societatea moldovenească.”
Europa Liberă: Dle Cristea aş încheia cu un eveniment important care s-a petrecut în AFET (Comisia de Afaceri Externe a PE) care a adoptat recent raportul privind R. Moldova. Acest document accentuează între altele faptul că semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere nu este un scop în sine ci o parte a perspectivei mai largi a R. Moldova. Cum traducem această frază?
Andi Cristea: „Vă mulţumesc pentru întrebare. Am fost foarte satisfăcut profesional să constat că toate grupurile politice din interiorul AFET au sprijinit amendamentele pe care le-am propus în care făceam un apel către Statele Membre să închidă procesul de ratificare al Acordului de Asociere dintre R. Moldova şi UE într-un calendar accelerat. Aşa cum bine aţi amintit ratificarea Acordului de Asociere nu este sfârşitul unui drum, ci sfârşitul unei etape. Eu îmi doresc ca la sfârşitul lunii noiembrie, după alegeri, vectorul pro-european să fie cel care să conducă conducă şi să aplice reformele instituţioanle care sunt cuprinse in Acordul de Asociere. Cetăţenii moldoveni ar trebui să înţeleagă că prevederile Acordului de Asociere cu UE nu se referă doar la o parte a lor. Indiferent de etnie, origine, indiferent dacă trăiesc în mijlocul Chişinăului, în Găgăuzia sau undeva mai la est, acordul de asociere va aduce bunăstare pentru toată societatea Republicii Moldova. De aceea este important ca cetăţenii sp voteze în cunoştinţă de cauză. Dna Mongherini spunea că UE are datoria să contracareze ea spunea „propaganda” transmisă în societatea moldovenească, care transmite foarte sofisticat oamenilor că pe măsură ce se vor apropia de UE vor avea de pierdut. Şi sunt nişte exemple prozaice: oamenilor din mediul rural li se spune că dacă Moldova se apropie de UE nu mai pot face vin, nu mai pot ţine vinul în butoaie de lemn, ci în butoaie de plastic. Legende rurale care s-au dovedit foarte eficiente. UE are nu doar rolul de a face, ci şi de a comunica. Eu, personal, îmi asum acest rol şi în perioada următoare voi încerca să aduc valoare adăugată în această ecuaţie, prezentând într-o manieră corectă care sunt avantajele si beneficiile reale aduse de UE. Aşa cum sunt, ele, fără să le subiectivizăm.”
Europa Liberă: Vorbeaţi de bunăstare, inclusiv pentru producătorii de fructe şi legume din Moldova. Nu aţi venit cu o servietă la interviu, ci având în mână un măr...moldovenesc!
Andi Cristea: „Mi l-am cumpărat dintr-o alimentară, în drum spre Parlament, în această dimineaţă. Deci iată că se poate, ca produsele din Republica Moldova să fie nu doar prezente, ci şi căutate.”
Europa Liberă: Şi chiar mâncate! Dle Cristea, va mulţumesc foarte mult!