Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Continuarea protestelor antiguvernamentale și căutarea unui nou guvernator al Băncii Naționale din R. Moldova.

Mai mulți deputați din legislativul de la Chișinău împreună cu reprezentanți ai societății civile s-au întrunit în această săptămână pentru a identifica un potențial candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale. Inițiativa de creare a acestei comisii îi aparține spicherului Andrian Candu, în opinia căruia astfel vor fi evitate influențele politicului. Totuși, mai mulți analiști, printre care Victor Ciobanu, editorialist la „Ziarul Național” tratează cu scepticism inițiativa, întrucât, spune el, ultimul cuvânt aparține deputaților:

„Comisia mi-a creat deocamdată impresia de artificii. Până la urmă, votul în parlament o să conteze și președintele parlamentului ne-a promis că până pe data de 15 noiembrie va fi votat, candidatura va fi selectată. Sunt curios și eu să văd lista candidaților înaintați, atunci ne vom pronunța pe cât de eficientă este această comisie.”

Europa Liberă: Între timp BNM a anunțat începerea celei de-a doua faze a investigației Kroll în cazul devalizării băncilor moldovenești.

„Eu aș fi preferat ca totuși compania să fie selectată nu doar dintr-o singură ofertă. Până la urmă, faptul că a fost semnat contractul, este un pas înainte. Prognoza mea este că da, se va investiga, o parte din bani probabil pot fi recuperați, dar cu siguranță nu toți și asta va dura.”

Europa Liberă: Dar numele celor care au fost implicați, numele celor care au admis devalizarea se va afla până la urmă, vor ajunge ei în fața justiției?

„Clar-beneficiarii finali, asta este interesul cel mai mare a publicului larg, dar pe mine mă interesează și expertiza despre cum a acționat sau a neacționat Banca Națională, care a fost regulatorul, care ar fi trebuit de fapt să intervină și să stopeze aceste operațiuni.”

Investigarea fraudelor din sistemul bancar și pedepsirea celor vinovați este și o revendicare a mișcării protestare din centrul Chișinăului. După o aproape o lună de miting, aceasta, dar și alte cerințe ale manifestanților, între care demiterea conducerii Republicii Moldova au rămas fără răspuns. Directorul agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică este de părere că guvernarea ar trebui să ia atitudine, altfel acțiunea de protest riscă să se radicalizeze:

„Cel puțin de cealaltă duminică sunt mai multe semne că lucrurile ar putea ieși de sub controlul conducerii protestelor, mă refer la niște altercații nedorite și la niște inițiative ale conducătorilor protestatarilor, care poate că nu trebuiau să aibă loc. Mă întreb dacă liderii protestelor au plan bine chibzuit, dacă au toate garanțiile puse la punct. De cealaltă parte, autoritățile au tăcut, nu au luat practic vreo poziție oficială. Dacă autoritățile nu-și dau seama de pericolul degenerării protestelor în violențe, în ciocniri, autoritățile se descalifică și mai tare. Ieri a apărut o inițiativă, un apel public la pact social, la înțelegere, la dezbatere pe larg a problemelor. Eu salut această inițiativă, doar că e doar primul semn și astăzi nu a avut continuare. Autoritățile nu m-au convins că știu ce fac mai departe.”

Europa Liberă: Vorbeam recent cu protestatari din piață, nu-i sperie nici frigul, nici tăcerea guvernanților, cei mai mulți sunt hotărâți să rămână, să protesteze în continuare.

„Este logic să rămână, pentru că o acțiune de protest care are sprijin suficient de mult, este logic să se dezvolte, revendicările să se facă mai radicale, dacă autoritățile nu găsesc o soluție.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG