Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: Neaplicarea reformelor ar putea determina UE să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize


Monica Macovei despre criza politică și protestele de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:04 0:00

Interviu cu fosta șefă a Delegației Parlamentului European de cooperare cu R. Moldova.

Fosta președintă a Delegației PE de cooperare cu R. Moldova atrage atenția că neaplicarea reformelor de către un guvern care ar schimba cursul european al Moldovei ar putea determina UE să retragă dreptul cetățenilor moldoveni de a călători fără vize. Macovei solicită guvernului să încheie o înțelegere cu platforma DA, în cadrul căreia să se angajeze că schimbă procurorul general, că îi pedepsește cu inchisoarea pe cei vinovați pentru dispariția miliardului de dolari și să recupereze banii.

Europa Liberă: Doamna Macovei, trei partide pro-ruse (Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru) și o mișcare civica anti-corupție protesteaza împotriva guvernării de la Chișinău. Cum vi se pare acest tablou?

Monica Macovei: „Avem două partide pro-ruse, Partidul domnului Usatîi (care a și declarat de altfel că provine din USB, Serviciul de Securitate al Federației Ruse), îl avem pe Dodon, care nu mișcă nimic fără să întrebe la Moscova, și avem și acest nou partid pe care l-ați menționat. Avem așadar trei partide conduse de oameni care nu fac altceva decât ceea ce spune Moscova. Rusia este foarte interesată să își recupereze influența în această zonă și vedem că nu numai Transnistria, ci întreaga Moldovă.

Mai departe, Alianța DA continuă protestele. Eu văd că aceste proteste sunt îndreptate împotriva corupției și pentru reforme reale. Aici atrag atenția guvernului pro-european de la Chișinău că trebuie să facă reforme reale. De aceea au fost aleși de către oameni și trebuie să meargă pe acest drum. Așadar, reforme reale. Să își dea demisia procurorul general, să își dea demisia șeful Centrului [Național] Anticorupție, să fim foarte atenți cine va fi numit în locul guvernatorului Bancii Naționale, care a fost demis, dar ține și interimatul - un alt semn de întrebare.

De asemenea, să își dea demisia domnul Candu, președintele Parlamentului, căci nu s-a făcut nici o anchetă parlamentară. Evident, să se facă investigații pentru a se afla cine este vinovat pentru dispariția acelui miliard de dolari, să returneze banii și să plătească și penal și politic. Nu se poate să se întâmple așa ceva și să nu existe nici o consecință."

Europa Liberă: Și dacă aceste lucruri pe care Dvs. le recomandați se întâmplă, ce va înțelege cetățeanul de rând? Cine le-a determinat? Platforma DA sau celelalte trei partide?

Monica Macovei: „Partidele pro-ruse nu cer aceste lucruri, pentru că există o mare posibilitate ca o mare parte dintre ei să fie implicați în scandalul miliardului de dolari. Partidele pro-rusești au încercat să „fure" demonstrația. Să se atașeze demonstrației platformei DA și să o folosească. Iată, Rusia nici nu a avut nevoie să declanșeze ea o mișcare.

A apărut, exact ca la Revoluția Română, o mișcare civică, pe fondul unor nemulțumiri reale ale oamenilor că politicienii nu fac ce au promis în campania electorală. Pe acest fond de revoltă, apar partidele pro-rusești, manevrate ca păpușarii de la Moscova, care spun „da, dar și noi vrem să cadă guvernul."

Nu trebuie să cadă guvernul, și aici guvernul trebuie să aibă grijă, pentru că Alianța Pro-Europeană are 51 de deputați din 101. E la limită, pentru că partidele pro-Moscova cumpără unul câte unul, îi conving, nu știu cum fac, dar îi iau. Așadar trebuie să își păstreze majoritatea pentru a se putea ține de promisiunile făcute. Am văzut că au scăzut dramatic în sondaje.

Eu vă spun cum văd eu, poate mai complicat. Dar așa este Moldova, este complicată. Nu trebuie să cadă guvernul pentru că atunci vor veni la putere partidele pro-rusești, și exact asta este ce vrea Moscova. Le convine demonstrația și mai ales partea cu „jos guvernul" sau „jos președintele". Dacă va cădea președintele, știți cine va veni în locul lui? Dl Candu, omul lui Plahotniuc."

Monica Macovei despre criza politică și protestele de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:04 0:00

Europa Liberă: Cine se află în spatele acestor demonstrații?

Monica Macovei: „În spatele platformei DA s-a spus că ar fi dl Filat, dar nu știu cât adevăr este aici. Eu sunt de acord ca oamenii să demonstreze, pentru că ceea ce se întâmplă în R. Moldova nu este de acceptat și trebuie reacționat. Să se facă reforme reale, pentru că asta va schimba viața oamenilor! Anticorupție! Sigur, există campania „DNA, treci Prutul!” Deja este o persoană, un procuror de la DNA detașat acolo să lucreze. Nu e mare lucru să mai fie detașați și alții, dacă există voință politică.

Ce a făcut Centrul [Național] Anticorupție? Ce a făcut procurorul general? Nimic! Platforma DA, care a pornit demonstrațiile, vrea să țină Moldova pe drumul european. Partidele pro-ruse vor exact contrariul. Iar dacă nu va mai fi alături de UE, moldovenii nu vor mai avea vize in UE. În plus, având în vedere ce se întâmplă azi în Europa și in jur - atenția UE este în Siria, este la refugiați! - Moldova nu mai reprezintă o prioritate. România este interesată de Moldova, eu sunt interesată de Moldova și mai sunt câțiva care împing lucrurile aici, in UE. Dar moldovenii trebuie să își facă treaba."

Europa Liberă: Sugerați faptul că dacă guvernul pro-european va cădea și va fi înlocuit de un guvern pro-rus, UE va retrage această facilitate a liberalizării vizelor?

Monica Macovei: „O va retrage în momentul în care reformele puse pe hartie și începute atunci când s-au liberalizat vizele nu vor continua. Că este guvernul pro-european sau unul pro-rus. Eu sunt convinsă ca un guvern pro-rus nu va face nici o reformă cerută de UE. Acum este perioada cea mai grea. Cea mai ușoară a fost aceea de adoptare a legilor.

Imi pare rău, dar politicienii, indiferent de cum îi cheamă și din ce partid fac parte, trebuie să se mai ducă și la pușcărie, că au furat, că au luat șpăgi și au aranjat contracte, la fel ca în România. Părinții și bunicii copiilor moldoveni ar trebui să se gândească la faptul că își trimit copiii la școli nu in Rusia, ci in UE. Nu se compară viața din Rusia cu viața din UE. De ce atunci să isi dorească un guvern pro-rus?"

Europa Liberă: Credeți că este o coincidență faptul că exact acum când Rusia și-a intensificat implicarea militară în Siria, se intensifică și aceste proteste la Chișinău? Este o distragere a atenției de la Ucraina?

Monica Macovei: „După ce a mers foarte bine în Crimeea si Ucraina, din cauza slăbiciunii UE, Federația Rusă merge mai departe. Nu cred că le mai pasă. Fac ceva ca să ascundă altceva. În Siria bombardează nu doar pozițiile ISIL, ci și opoziția la Assad. Iar în Moldova vedem ce fac. Cam asta au făcut și în România cu revoluția. Oamenii au iesit in stradă din bună credință și ne-am trezit cu Iliescu, care a spus „am sunat la Moscova să vină să ne ajute”. Iar tot poporul român a înnebunit. „Păi, tocmai vrem să scăpăm de ruși!”

Nu cred că Federația Rusă incearcă să ascundă ceva cu altceva. Lovește din plin peste tot. Pentru că există și o mare doză de neputință, ca să spun așa. De neputință și neintelegere din partea UE. Președintele francez Hollande spunea deunăzi in PE că trebuie să colaborăm cu Federația Rusă in Siria. Dar Federația Rusă se joacă acolo. E ca un poligon de tragere."

Europa Liberă: Ca în Ucraina de est...

Monica Macovei: „Da, fac aceste jocuri si vor să iasă drept cei care au găsit soluția. Noi am adus pacea. Sunt oameni care nu au viziune si perspectivă. Hollande vine si spune „hai să colaborăm cu Rusia”. Nu vrem cu Rusia! Nu vrem să rezolve Rusia problemele noastre sau ale omenirii! Pentru că de câte ori s-a intâmplat asta, ne-am trezit cu toți sub bocancul rusesc. Rusia are prieteni dictatori. A avut întotdeauna. Să nu uităm asta."

Europa Liberă: Ce a mai ramas din statutul de poveste de succes al Moldovei in cadrul Parteneriatului Estic, pentru care v-ați lupat ani de zile aici, când nimeni nici nu știa unde este Moldova pe harta? Acum stiu multi...

Monica Macovei: „Acum stiu mulți si eu mă voi lupta in continuare pentru asta. Eu nu imi pierd speranta. De aceea spun guvernului de la Chisinau să nu mai piardă nici un deputat, să își păstreze majoritatea și să se apuce să facă reforme. Sa pună procurori care să investigheze, sa inteleaga că unii dintre ei vor trebui să plătească, să meargă la inchisoare. Si să facă reforme. Atunci oamenii nu vor mai iesi in stradă. Ori îți iubești țara și te lupți pentru ea, ori pleci!"

Europa Liberă: Ultimea mea întrebare este dacă mai e ceva de făcut, sau zarurile au fost aruncate deja de... Rusia, dupa cum spun unii analiști chiar de aici, din PE?

Monica Macovei: „Zarurile au fost aruncate, dar nu înseamnă că s-a terminat jocul. Dacă guvernul face chiar si în doua săptămâni aceste schimbări, să schimbe procurorul general, de exemplu, oamenii nu mai ies in stradă. Cu semnarea unui acord cu platforma DA, de numire in mod transparent a unui nou procuror general. Aducem din România un nou șef pentru Centrul [Național] Anticoruptie, investigăm unde s-a dus miliardul de dolari. Toate aceste lucruri se pot face rapid."

XS
SM
MD
LG