Gheorghe Cojocaru: „Împrumutul de 150 de milioane de euro cu care s-a întors recent de la București primul ministru Valeriu Streleț, în condițiile în care semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional întârzie, este ca un colac de salvare aruncat de peste Prut pentru scoaterea de la înec a societății din Republica Moldova. Prezența primului ministru la București, unde a adus cuvinte de mulțumire și profundă recunoștință autorităților române pentru ajutorul acordat, atestă nu numai recunoștința sinceră și cordială a Guvernului de la Chișinău, dar și, totodată, subliniază dramatismul situației social-economice și politice cu care acesta se confruntă, precum și deficiența soluțiilor pentru rezolvarea problemelor actuale.”
Europa Liberă: Premierul moldovean a ratat ocazia să rostească un discurs în Camera Deputaților de la București, motivat, firește. Ce a vrut să spună în fața Parlamentului român primul ministru ?
Gheorghe Cojocaru: „În discursul pe care nu l-a rostit de la tribuna Adunării Deputaților, dar care a fost făcut public pe pagina Guvernului, primul ministru a reliefat, înainte de toate, caracterul cu totul aparte al relațiilor dinte cele două state, datorat „comuniunii lingvistice, culturale și istorice”. Consolidarea cooperării bilaterale printr-o serie de acțiuni și proiecte de interes comun, cum ar fi susținerea Republicii Moldova în procesul de liberalizare a vizelor pentru spațiul european sau asocierea la Uniunea Europeană, sprijinul pentru depășirea consecințelor generate de interdicțiile de exporturi spre piața rusă prin deschiderea largă a pieții românești pentru produsele autohtone, construcția gazoductului Iași-Ungheni, colaborarea în sfera educației și culturii – toate acestea au făcut ca România să fie partenerul numărul unu, iar în viitor, și investitorul numărul unu al Republicii Moldova. România rămâne „liantul firesc” al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Primul ministru Valeriu Streleț nu a evitat să vorbească și despre gravele provocări cu care se confruntă guvernul său, provocări care vizează cadrul de securitate și criza economică regională, dar și faptul fraudării de proporții a sistemului bancar național.”
Europa Liberă: Se presupune că o primă tranșă a împrumutului contractat la București va fi acordată chiar la finele acestui an, oricât de incandescentă ar fi situația de la Chișinău sau, dimpotrivă, pentru că este incandescentă.
Gheorghe Cojocaru: „Împrumutul de 150 de mln de euro, aprobat cvasiunanim în Camera Deputaților de la București, care va începe să fie acordat în tranșe, începând cu aceste ultime luni ale anului 2015, este o confirmare a atitudinii frățești a României față de Republica Moldova, într-un moment extrem de critic pentru autoritățile de la Chișinău. Menținerea economiei naționale pe linia de plutire cu ajutorul acestor fonduri, dacă se va reuși, până la reluarea dialogului cu marile instituții internaționale financiare, va da un plus de încredere actualei guvernări și va putea asigura continuarea cursului pro-european al coaliției de la putere.
Europa Liberă: Mai multă lume la București, nu doar la Chișinău, se întreabă, după experiența devalizării notorii ce garanții există că acești bani dați de guvernul României, din puținul pe care îl are, vor ajunge la destinație și nu în zone offshore?
Gheorghe Cojocaru: „Garanțiile trebuie să le ofere cel care a contractat împrumutul, Guvernul Republicii Moldova și primul ministru Valeriu Streleț. O eventuală subtilizare și a acestor mijloace financiare, dar e greu de crezut că așa ceva ar putea să se întâmple astăzi, ar echivala cu o sinucidere pentru întreaga guvernare pro-europeană. Mai curând, banii primiți, parcursul cărora va trebui monitorizat cu strictețe, vor ajunge la destinația cuvenită.”