Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat a ajuns în arestul preventiv al Centrului Național Anticorupție, fiind anchetat în cazul fraudelor de la Banca de Economii. Acesta a fost reținut joi, după ce la solicitarea procurorului general, i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 de deputați. Analistul Vitali Andrievschi, directorul portalului informațional Ava.md pune la îndoială faptul că această mișcare a procuraturii ar fi un pas firesc în anchetarea jafului din sistemul bancar:
„Dacă această situație se va developa în cheia un stat democratic, unde funcționează legea, unde frauda se pedepsește și nimeni nu se poate ascunde în spatele unei funcții, acesta ar putea fi un scenariu pozitiv. Dacă însă această situație va continua ca o luptă politică, o confruntare între două tabere, Moldova nu va avea de câștigat nimic. Nu este ceva nou și societatea a văzut că asemenea situații nu aduc nimic bun. De asta este foarte important ca societatea să înțeleagă dacă într-adevăr se luptă cu corupția, sau e doar o imitație.”
Analistul crede că pe fundalul acestei anchete va fi greu de menținut alianța de guvernare, la fel și parcursul european al Republicii Moldova:
„Acum este necesar ca cei din coaliție să realizeze nevoia și responsabilitatea pentru păstrarea alianței. Poate chiar premierul Streleț ar putea încerca să devină un lider al acestei coaliții, pentru că cineva trebuie să impună o cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Nu este timpul pentru reglări de conturi acum, când se duc convorbiri cu Fondul Monetar Internațional și alți parteneri de dezvoltare ai Moldovei. Dacă alianța se va dezbina, atunci este clar că Partidul Nostru în frunte cu Renato Usatâi și Partidul Socialiștilor vor prelua puterea. Cei de la guvernare trebuie să ajungă la o înțelege și să meargă înainte. Și puterea nu trebuie apărată cu forța, dar cu reforme și cu proiecte reale de modernizare a Republicii Moldova.”
Și analistul Ion Tăbârță tinde să creadă că este posibilă declanșarea unei crize politice care ar putea provoca și resetarea coaliției de guvernare:
„Ceea ce s-a întâmplat ieri, nu cred că putem să comparăm cu ceea ce s-a întâmplat în România, cum a început lupta cu corupția, prin închiderea domnului Năstase, fostul premier. De fapt, a fost un show bine regizat în parlament. Acum, în noul context, la o eventuală cădere a guvernului, este evident că PLDM nu va mai lua parte la actul guvernării. Un guvern, cu participarea pe lângă democrați a comuniștilor sau anumite elemente de la Igor Dodon, putem spune că viitorul parcursului european al Republicii Moldova nu sună deloc bine.”
La o zi de la ședința de joi a parlamentului, lideri ai partidelor de la guvernare, deputați, membri ai societății civile au participat la o primă reuniune a unui Forum Public, o încercare de a găsi soluții pentru reducerea tensiunilor sociale. Ion Tăbârță este sceptic când e vorba de eficiența acestei structuri, însă crede că societatea civilă trebuie să pună în continuare presiune pe autorități:
„Nu a fost o platformă adevărată de discuție, mai degrabă a fost un fel de show, a fost un fel de a întinde timpul sau de a arunca ceva în ochi. Este interesant cum va arăta acum acest pact social. Este evident că noi avem nevoie în continuare de presiunea societății, pentru că în alte condiții viitorul democratic al Republicii Moldova nu arată de loc bine. Este evident că la noi instituțiile statului nu lucrează și probabil unica șansă ca aceste instituții să iasă din captivitate este să avem presiunea străzii și să avem presiunea societății.”