Dacă e să-l credem pe ex-premierul Vladimir Filat, ediția anului 2013, dar și pe cel din octombrie 2015, suntem cu toții în sala de spectacol a unui teatru de marionete, în care vedem doar ceea ce ni se cuvine. Vedem ceea ce ar trebui să ne impresioneze și ne poate determina să acționăm într-un mod anume. Nu vedem însă și sforile care duc spre un păpușar din culisele obscure. Le putem doar bănui după mișcările marionetelor din bătaia luminii. Veți fi ripostând că nu doar Vladimir Filat afirmă acest lucru. Adevărat. Dar Vladimir Filat a devenit protagonistul cel mai spectaculos, indiferent câtă dreptate are sau nu are și cât de împotmolit este sau nu este în păienjenișul sforilor.
Până la proba contrarie, vă propun să acceptăm rolul de spectator și să încercăm să ne dăm seama ce „spectacol” se dă în scenă. Ne vor ajuta și musafirii mei de astăzi.
Așadar, în studioul de la Chișinău al Europei Libere se află doi cunoscuți jurnaliști, care mai au un punct de tangență, ambii au fost purtători de cuvânt la președinție. Deci, stăm de vorbă cu Anatolie Golea și Valeriu Reniță.
Europa Liberă: Vreau să vă rog să încercăm să ne dăm seama ce am văzut, nu vă întreb ce a fost, exact ce am văzut. Pentru că sunt foarte multe componente care sunt sub „apă”, unele sunt scoase în mod deliberat, scurgeri de informaţie, pentru ca să inducă un anumit tip de adevăr. Tocmai fiind dumneavoastră oameni experimentaţi, aţi văzut comportamentul puterii mai din interior, mai din culise, aveţi o experienţă anume, ca să puteţi trece prin hăţişurile unor informaţii induse, să detectăm nici măcar adevărul, dar să ne dăm seama pe ce lume trăim. Eu încep de la o concluzie pe care nu vreau să v-o impun, n-am nevoie de prea multe dovezi ca să-mi dau seama că, de fapt, toată clasa politică este cu „pufuşor pe botişor”, vorba fabulistului. Acum se discută doar în ce proporţii. Şi, totuşi, ce am văzut noi în ziua în care s-a ridicat imunitatea fostului prim-ministru? A fost o vendetă? A fost cumva potolirea „gloatei” care pusese şi continuă să ţină mâna pe furci? A fost o aliniere în faţa europenilor şi occidentalilor care vor luptă cu corupţia? Sau toate împreună, domnule Reniţă?
Valeriu Reniță: „În primul rând, eu cred, la fel ca mai mulţi jurnalişti, să nu spunem experimentaţi, dar care au o istorie de şedere în Republica Moldova mai lungă, pentru mine, ca pentru această categorie, n-a fost o surpriză. Se vorbea în culise de mai mult timp că se va întâmpla aşa ceva cu Vlad Filat şi anume cu el. Mai mult, sursele mele, sub acoperirea anonimatului, spuneau mereu că ar exista şi accepţie, la nivel diplomatic, la nivel, cum obişnuiesc să spună politicienii noştri, de parteneri de Occident, că ar exista, dacă nu o înţelegere, o accepţie mutuală.”
Europa Liberă: Chiar dacă el a fost cel care a dat mâna cu Angela Merkel?
Valeriu Reniță: „Chiar dacă. Şi eu acum mă întreb: de ce tocmai el? Sunt de acord cu ceea ce aţi spus despre clasa politică, că este pe alocuri cu „pufuşor pe botişor”, dar pe alocuri coruptă rău. Şi mă gândesc că aceasta e veriga slabă. Cine a detectat-o, cine sub formă de PR a prezentat-o aşa sau poate că aşa şi este, dar în linia celor mai puternici, în linia celor cărora le zicem noi potentaţi, aceasta ar fi fost veriga slabă. Aceasta este ceea ce ştiau anumiţi
Numai în parte putem admite că aceasta ar fi fost un răspuns, o reacţie la presiunea străzii.
oameni, anumiţi experţi. Dar era şi o aşteptare din partea societăţii, pe care nu o putem nega, că iată, în sfârşit, ar trebui să prindem în mreja aceasta, spuneau de acum pe faţă și anumiţi reprezentanţi ai puterii, e timpul să avem în mrejă şi un rechin, un peşte mai mare ş.a.m.d. Şi iată aceasta s-a întâmplat. Personal nu credeam că se va întâmpla atât de repede. De aceea, cred că numai în parte putem admite că aceasta ar fi fost un răspuns, o reacţie la presiunea străzii, la presiunea a ceea ce se întâmplă.”
Europa Liberă: Deci, strada a catalizat doar?
Valeriu Reniță: „Da, a catalizat sau a grăbit, într-un fel, să se întâmple ceea ce urma să se întâmple.”
Europa Liberă: Domnule Golea, dumneata cum tălmăceşti ziua de 15, ora 15?
Anatolie Golea: „Ce am văzut? Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, cred că nu putem face încă concluziile definitive ce am văzut. Pentru că ceva important se vede la distanţă. Eu cred că acesta este doar un prim act dintr-un scenariu. Urmează să mai vedem lucruri interesante şi foarte importante. Revenind la ceea ce a spus şi Valeriu Reniţă, mie la fel la începutul lui iunie mi-au spus surse foarte bine informate că au avizul europenilor pentru ca Filat să stea la închisoare şi se va întâmpla până la sfârşitul lui iulie, iar Plahotniuc se va retrage din politică şi va pleca din ţară. Am văzut începutul acestui scenariu la 30 iulie, când Plahotniuc şi-a depus mandatul de deputat, am văzut că nu se realizează scenariul cu Filat şi aşteptam ce se va întâmpla. Dar vorbea multă lume despre aceasta. Acum am înţeles că nu era gata „spectacolul”, nu era regizat până la ultimul actor şi până la ultimul act cine şi ce trebuie să facă, până la ultimul rol. A fost un „spectacol”, trebuie să recunoaştem, frumos, bine regizat, lumea este, pe de o parte, frustrată – cum aşa?, pe de altă parte, este mulţumită, pentru că şi scurgerea de informaţie care a fost făcută... Este, de fapt, strigător la cer, atunci când se publică aceste materiale dintr-un dosar penal, care este abia pus pe rol. Şi aici Procuratura trebuie să facă o investigaţie separată, dacă este Procuratură.”
Europa Liberă: Dacă procurorul şi-a asumat riscul, când a adus documentul acesta în faţa deputaţilor, oricare dintre cei 100 putea face fotocopii, chiar dacă el i-a rugat, i-a prevenit, le-a spus că e pe barba lor. Dar ştia.
Anatolie Golea: „Era clar că nu se va abţine cineva să nu facă copii. Prin acest act a fost, de fapt, extraordinar de bine sustrasă atenţia. Într-o singură zi lumea a uitat de acţiunile de protest, de cerinţele protestatarilor, de dialogul social care a început în ajun, de multe-multe alte lucruri.”
Europa Liberă: Dacă tot aţi acreditat ideea de spectacol, de regie, decorul sau masovka, Usatîi face parte din această masovkă, pardon de rusismul acesta, adică personajul secundar? De ce vă întreb? Pentru că personal l-am văzut în acţiune pe post de filtru, de miliţie populară, controlând maşinile. Victor Munteanu de la Fundaţia Soros, nu ca reprezentant al fundaţiei, dar ca un om cu anumite cunoştinţe…
Anatolie Golea: „Ca jurist, am auzit.”
Europa Liberă: …a declarat la Europa Liberă că este strigător la cer nu ceea ce face Usatîi, ci modul în care tolerează aşa ceva organele de drept. Adică el le-a dezlocuit, el le-a sfidat, le-a scuipat, a spus că sub ochii lor el va face aceste controale, vezi Doamne, ca să nu fugă cel vinovat. Şi atunci întrebarea firească: s-a făcut aceasta cu încuviinţare? Lui Usatîi i s-a repartizat acest rol, tocmai pentru ca să scoată vaporii? Domnule Reniţă, dumneavoastră cum v-a părut?
Valeriu Reniță: „E riscant să afirmi ceva categoric.”
Europa Liberă: Riscant pentru că îl supăraţi pe Usatîi?
Valeriu Reniță: „Nu că îl supărăm. La urma urmei, el are tot dreptul să se apere şi ştiţi cum o fac, de obicei, politicienii, dacă te detectează că încerci măcar să-l calomniezi. Sigur că el are un rol, în parte pe care şi l-a asumat, în parte pe care îl are de la Kremlin şi nu în ultimul rând aici, pe loc este suspectat de anumite relaţii.”
Europa Liberă: Să vă întreb şi mai direct: are carte blanche să facă chiar ce vrea el?
Valeriu Reniță: „Nu cred. Aici există nişte impresii destul de contradictorii. Primii oameni din partea organelor de drept care ar trebui să-i pună la respect pe cei care protestează este poliţia, care operează nemijlocit în apropierea lor. Poliţia nu face nimic. Nu a făcut mai nimic nici atunci când protestatarii de la „DA” au încercat să pătrundă în „GBS”. Acolo, am înţeles, ultima redută nu a fost poliţia, ultima redută au fost oamenii angajaţi. Pe de o parte, Renato Usatîi este suspectat de jocuri împreună cu Partidul Democrat. Și, pe de altă parte, lui nu-i amestecă poliţia, care, evident, în accepţia mea, nu este dirijată de Partidul Democrat, dar este dirijată de cei care şi-au pus ministrul de Interne. Nu mai înţelegi cum vin jocurile acestea. Noi putem specula splendid, dar, până la urmă, jocurile acestea sunt nu că prea întortocheate…”
Europa Liberă: …în subterană şi noi nu avem cum să le detectăm.
Anatolie Golea: „Eu îmi asum riscul de a-l supăra pe Usatîi. Pentru că i-am spus acest lucru de mai multe ori şi în emisie directă, că își are un rol pe care îl joacă. Sigur, el contestă acest lucru. Pe lângă faptul că vine de la Moscova, are şi aici repartizate anumite roluri. Am văzut că lovitura lui a fost întotdeauna împotriva lui Filat. Urmează să vedem ce va face mai departe, cum vor evolua protestele, care vor fi cerinţele, pentru că a trecut abia o zi, toţi au uitat clar că despre aceste proteste, şi ce va face Usatîi mai departe. Pe lângă faptul că este primar de Bălţi şi are mult de lucru acolo, pe lângă faptul că vrea să devină preşedinte al Republicii Moldova, la un moment dat, joi, chiar era ridicol, atunci când viitorul „preşedinte” deschide portbagajele şi percheziţionează maşinile ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar când politicieni de calibru de la Chişinău spun: „Nu anunţăm alegeri directe, pentru că ştim noi cine va fi preşedinte”, poate el se are în vedere?
Anatolie Golea: „Eu nu ştiu cine va fi preşedinte.”
Europa Liberă: Când, vezi Doamne, trebuie să-i închidem calea lui Usatîi. Aceasta se citeşte.
Anatolie Golea: „Calea deocamdată este închisă, pentru că dânsul nu are vârstă. Dodon va fi primul şi cel mai înveterat apărător al Constituţiei şi va vota împotriva oricăror modificări pentru a diminua vârsta sau a scoate această prevedere din Constituţie. Usatîi, dacă nu mă înşel, în noiembrie împlineşte 37 sau 38.”
Europa Liberă: Sub norma de 40.
Anatolie Golea: „Sub norma de 40. Mai are de aşteptat. Şi eu sunt sigur că nimeni nu va modifica prevederea Constituţiei.”
Europa Liberă: Dar în trei ani Dumnezeu ştie.
Anatolie Golea: „Dar în trei ani Dumnezeu ştie. În trei ani eu cred că lucrurile se vor schimba mult. Se vor schimba, sper, şi personajele politice, actorii politici.”
Europa Liberă: Acum subiectul pe care l-a abordat Victor Munteanu. Dacă, în lupta cu corupţia sau măcar într-o mimare spectaculoasă a luptei cu corupţia, sunt admisibile derogări de la bunul simţ, nu vorbim de procedură, procedura e treaba avocaţilor, dar bunul simţ este clar că a fost sacrificat. Dacă à la guerre comme à la guerre e un principiu aplicabil în situaţia aceasta?
Valeriu Reniță: „Nu, nu cred. Pentru că aici ajungem la nihilism juridic, dacă ne lipsim de bunul simţ ca de un criteriu de apreciere a lucrurilor. Şi cu bunul simţ noi stăm tare prost. Dar mai este o redută – legea. Şi dacă zicem că nu, nu ne interesează nici legea, din cauză că legea e cam proastă, dar cei care sunt chemaţi să o respecte – procurorii şi judecătorii – sunt şi mai proşti. Dacă trecem şi peste aceasta, atunci nu ne mai rămâne nimic – haos. Eu cred că trebuie să respectăm şi bunul simţ, atât cât îl avem sau atât cât el trăieşte în oameni ca Victor Munteanu ori ca cei de felul lui, care nu suportă aşa ceva şi care, din fericire ori dintr-o întâmplare, mai există în societatea noastră.”
Europa Liberă: Mă întreb şi eu şi vă întreb şi pe dumneavoastră ca jurnalişti, ce valoare jurnalistică are, de exemplu, episodul din garaj, de acolo unde se vede căruciorul şi Angela Gonța plecând cu maşina? Valoare jurnalistică zero informaţională, exploatarea unor emoţii şi a unui interes, aş zice, pervers şi, de fapt, demolarea tocmai a bunului simţ.
Valeriu Reniță: „Eu zic că ultima piedică în faţa nihilismului juridic şi a haosului sau a triumfului străzii este totuşi legea, proastă aşa cum este, şi judecătorii, şi procurorii aşa, de proastă calitate, cum îi avem. Dacă neglijăm şi aceasta, atunci...”
Anatolie Golea: „Societatea vrea sânge, vrea spectacol. Întotdeauna societatea a vrut pâine şi spectacol.”
Europa Liberă: De la gladiatori.
Anatolie Golea: „Da, de la gladiatori. Dacă acum nu pot să le dea pâine, pentru că nu este, nu pot să reducă tarifele, nu pot să le mărească salariile, pensiile ş.a.m.d., să le dea măcar spectacol. Şi le-au dat, chiar cu riscul de a încălca legea. Pentru că maniera în care s-a făcut sigur că a trezit dezgust. Eu am citit cu mare interes aceste materiale publicate şi îmi dau seama că probele sunt concludente.”
Europa Liberă: Dacă vor rămâne în picioare.
Anatolie Golea: „Da. Deputaţii care le-au citit au rămas impresionaţi şi trebuiau să voteze ridicarea imunităţii. Bine, s-a votat în comisie, vot secret, inculpatul, să zic aşa, Filat nu s-a prezentat, s-a votat vot secret, cum prevede legea. În şedinţa de Parlament s-a decis, prin votul Parlamentului, să se purceadă la vot deschis, ceea ce este o încălcare gravă a regulamentului Parlamentului. Pentru că în regulamentul Parlamentului scrie negru pe alb: retragerea imunităţii deputatului se face prin vot secret.”
Europa Liberă: Dar de ce? Ca să arate tuturor cât de mare este mânia?
Anatolie Golea: „Ca să facă spectacol. Dodon a cerut chiar să se facă prin vot nominal, ca să se vadă. Oameni buni, este scris în regulament, regulamentul este cartea de căpătâi a Parlamentului.”
Europa Liberă: Şi regulamentul a făcut aceasta tocmai pentru ca să dea voie unui sceptic să aibă îndoieli, să se abţină.
Anatolie Golea: „Da. Am vorbit cu domnul Lupu care spune: „Da, vedeţi, în regulament scrie, dar în Constituţie nu este scris nimic”. Păi, în Constituţie trebuie să fie scris cum se votează la retragerea imunităţii?! În aşa caz eu, fiind învinuit de ceva prin Codul Penal, pot să spun că: „Dar în Constituţie nu este scris despre încălcarea pe care am comis-o”. Ajungem la absurd şi este păcat că atunci când se încearcă să se facă regulă, se purcede din start prin încălcarea legislaţiei. Şi în acest caz apar suspiciuni referitoare la justiţia selectivă. Ştiţi că europenii s-au autosesizat puternic în acest sens, atunci când a fost cazul Iuliei Timoşenko în Ucraina. Deocamdată, aşa-zişii parteneri de dezvoltare urmăresc şi ei cu încordare ce se întâmplă.”
Europa Liberă: Dar textul pe care l-au trimis deja, destul de evaziv, totuşi, exact aceasta spune: dacă e luptă cu corupţia, apoi luptă cu corupţia să fie şi nu doar spectacol. Dumneavoastră spuneţi că deocamdată e spectacol.
Anatolie Golea: „Da. Pentru că eu nu ştiu câte dosare sunt pe marele dosar Banca de Economii şi nimeni nu stă în arest. Câţiva, pare-mi-se, stau în arest la domiciliu.”
Europa Liberă: Eu i-am trimis lui Ilan Shor trei întrebări, una dintre ele fiind „Cui i-ați mai dat mită?”. Acum sigur că nu-mi va răspunde mie, dar măcar procurorii să ştie.
Valeriu Reniță: „Războiul nostru cu corupţia acum e un război la modă, e un război hibrid şi cu gloanţe, şi cu informaţie pe unde corectă, pe unde nu. Eu voi crede că e spectacol, dacă după 72 de ore lui Filat i se va da arest la domiciliu. Ceea ce eu nu cred, de exemplu. Cred că va primi 30 de zile de arest.”
Europa Liberă: Ca să fie umilit până la sfârşit, dacă aceasta a fost sarcina.
Valeriu Reniță: „Dacă vorbim de ceea ce am spus eu, despre războiul hibrid, da, pe de o parte, este şi umilinţa şi, pe de altă parte, probele. Dacă ele sunt concludente, cum zic procurorii. Din nou, dacă vom nega mereu ce zic procurorii, ajungem la ceea ce am spus eu.”
Europa Liberă: Cine naiba să mai cerceteze?
Valeriu Reniță: „Da.”
Europa Liberă: Întrebarea la care ar fi logic acum să răspundem: ce va fi în continuare? Am văzut PLDM care era foarte supărat, reacţie emotivă firească, când a fost „decapitat” partidul şi domnul Filat de la tribună lăsa testament politic şi nu doar. A fost o reacţie cumva firească. Pe urmă, s-a mai diluat, pe urmă Streleţ şi-a intrat în rol deja, a zis că stă ca un soldat până la ultimul cartuş. Acum sunt rumori că jumătate de partid nici nu avea de gând să se culce sub şenile, mai ales că e riscul alegerilor anticipate etc., etc. Cum credeţi, domnule Reniţă, ce putem aştepta la primul test?
Valeriu Reniță: „Partea juridică a lucrurilor. Cred că degrabă vom asista la noi reţineri, eu aşa îmi imaginez. Vorbind de „degrabă”, de la două săptămâni până la o lună, cred, pentru că sunt mulţi actori amestecaţi aici. Cum zicea și o simplă ţărancă ieri într-un reportaj, am văzut la o televiziune, privind la grădina
„Nu poate unul să fure. Unul îi taie, şi unul păzeşte”. Aşa şi aici, sunt mai mulţi actori.
de unde trandafirii i-au fost furaţi, a zis: „Nu poate unul să fure. Unul îi taie, şi unul păzeşte”. Aşa şi aici, sunt mai mulţi actori. Aceasta este evident. Cât priveşte aspectul politic, aţi văzut că nu a trântit uşa fracţiunea Partidului Liberal Democrat, nu a trântit cu uşa nici Streleţ. Sigur că şi-au permis, cum e şi normal, stăpânul nu e arestat, stăpânul este deocamdată reţinut, deci, au plătit tribut, chestiunii acestea, au spus chestii urâte la adresa Partidului Democrat şi partenerilor de coaliţie, dar atât. Atât, pentru că, pe de o parte, este şi responsabilitatea aceasta pentru actul guvernării, cum spun ei mereu, este. Și, pe de altă parte, există confortul lor ca deputați şi ca fracţiune.”
Europa Liberă: Chiar dacă nu se cramponează de jilţuri, cum spune Streleţ.
Valeriu Reniță: „Deci, este confort. Ce poţi face în chestiunea aceasta? Deocamdată eu cred că, din punct de vedere politic, din punct de vedere al cinismului unor politicieni ei trebuie să facă următorul lucru: să se distanţeze uşor de cazul acesta, să-l lese pe domnul Filat să se descurce cum poate.”
Europa Liberă: Mai ales că există şi motivul formal – justiţia.
Valeriu Reniță: „Da. Pe de altă parte, să-şi păstreze cumva obrazul, să-şi spele pata. Pentru că dacă cumva, Doamne fereşte, vin alegerile anticipate, cu ce merg ei la alegeri anticipate? Ei sunt prima victimă a alegerilor anticipate acum.”
Europa Liberă: Vin cu unul suspectat sau poate chiar condamnat.
Anatolie Golea: „Cred că aceasta și i-a oprit, în primul rând, să nu trântească uşa şi să nu declare ieşirea din alianţă, demisia guvernului. Pentru că în acest caz era evident că alegerile anticipate bat la uşă şi nu au cu ce veni. Acest lucru mai stopează declanşarea unei crize de proporţii, deşi noi suntem în criză de mai mult timp. Această alianţă este născută nu ştiu cât de viabilă, cu 52, 51, acum cu 50 de mandate, nu pot vota legi în a doua lectură, pentru că se votează cu majoritate de 51 de voturi. Noi am avut cazul Ilie Ilaşcu cu 15-17 ani în urmă, când vota din închisoare. Nu cred că acesta este cazul funcţionalităţii, să asigurăm funcţionalitatea Parlamentului.”
Europa Liberă: Dar Filat este deputat.
Anatolie Golea: „Este deputat. Dar nu poate vota.”
Europa Liberă: De ce?
Anatolie Golea: „Nu se votează din închisoare. Noi nu avem votul prin corespondenţă.”
Europa Liberă: Dar el poate revendica dreptul de vot. Tocmai atunci când Ilaşcu a votat din închisoare, s-a invocat dreptul deputatului de a vota, indiferent unde se află, împotriva voinţei lui închis.
Valeriu Reniță: „Adică ar exista un precedent.”
Europa Liberă: Da.
Anatolie Golea: „Nu ştiu. Un precedent, când atunci trebuia acel vot nu mai ţin minte pentru ce, iarăşi, pentru crearea unei alianţe sau...”
Europa Liberă: Era vot de aur. Şi acum s-ar putea să fie vot de aur.
Anatolie Golea: „Acum votul acesta de aur ar trebui să fie practic în fiecare zi. Pentru că Parlamentul are de votat foarte multe legi.”
Europa Liberă: Tocmai pentru a evita acest lucru, lumea spune că deja s-ar putea forţa o reconfigurare pe un motiv credibil – căderea guvernului, asamblarea unui guvern tehnocrat pe care l-ar susţine şi independenţii, şi parte din socialişti.
Anatolie Golea: „Eu cred că se va încerca cooptarea deputaţilor independenţi. Nu ştiu dacă este vorba de grupul Iurie Leancă, care nu prea are interes să voteze în acest caz.”
Europa Liberă: Adică simplist vorbind, cineva spune aşa: „De ce să facem alegeri anticipate, dacă putem construi așa un Parlament pe care s-ar putea să-l obţinem după anticipate, fără ca să facem alegeri? Adică mai luăm ceva de la comunişti, de la socialişti”.
Anatolie Golea: „Aceasta voiam să spun, că este votul Lidiei Lupu de la Partidul Socialiștilor care ar putea fi al 51-lea vot. Eu unul nu cred în alegeri anticipate în curând. Eu cred că ne vom bălăci în această băltoacă politică foarte murdară încă jumătate de an, ca să ajungem la alegerea preşedintelui şi acolo Parlamentul, probabil, se va împotmoli definitiv. Eu nu prea cred că se va reuşi alegerea preşedintelui cu 61 de voturi. Despre referendum toată lumea înţelege că aceasta a fost o momeală pentru domnul Ghimpu, o promisiune din partea PD şi PLDM că: „Da, organizăm referendum, modificăm Constituţia, aşa cum doreşte domnul Ghimpu, ca dânsul să fie preşedinte”. Nici nu este real sub presiunea actuală a străzii să purcedem la un referendum pe contrasens.”
Europa Liberă: Exact invers decât vrea poporul.
Anatolie Golea: „În acest caz, rămâne procedura de alegere a preşedintelui pe care o avem, preşedintele nu se alege. Și atunci încetişor mergem spre alegeri anticipate, care ar putea avea loc, probabil, în toamnă, nici nu în primăvară. Pentru că știți la noi procedura de alegere a preşedintelui se lungeşte de la cele trei luni...”
Europa Liberă: …de la un an, cel puţin, în sus…
Valeriu Reniță: „…până la „termenul rezonabil”...”
Anatolie Golea: „Şi cred că în toamnă ar trebui toată lumea să se pregătească de alegeri. Şi aici este convingerea mea că a fost un spectacol, inclusiv cu acţiunile de protest. Pentru că, logic, acţiunile de protest ar fi trebuit să demareze, în opinia mea, în martie, să se pună presiuni pe Parlament: „Nu mai alegeţi „un preşedinte mut” cum am avut; schimbaţi modalitatea de alegere a preşedintelui şi mergem la alegeri anticipate”. Şi primăvara este mai plăcut chiar să protestezi.”
Europa Liberă: „Un preşedinte mut” este un citat.
Anatolie Golea: „Da, sigur.”
Europa Liberă: Ultima întrebare: Vlad Plahotniuc, de bună seamă pleacă, de bună seamă se retrage definitiv? Or, el are 40 de ani...
Valeriu Reniță: „Mă întrebaţi dacă ar putea candida la postul de preşedinte?”
Europa Liberă: Vă întreb dacă aceasta, iarăşi, e o fumigenă – retragerea dânsului?
Valeriu Reniță: „El, în primul rând, nu s-a retras din funcţia de vice, dar şi-a suspendat funcţia. Nu ştiu dacă pleacă din politică. S-ar putea, probabil, dar nu cred că pleacă din ţară. Nu văd motivul de ce ar pleca din ţară, dacă rolul Partidului Democrat în lupta pentru putere nici pe departe nu s-a terminat.”
Europa Liberă: Ce ştiu eu, din surse, iarăși, foarte sigure, că Vlad Plahotniuc demult ar fi acceptat să se retragă pe bune, dacă era sigur că nu i se va „şuiera” în spate, dacă nu se va porni o vendetă cu mijloace pe care le-a aplicat el uneori.
Valeriu Reniță: „Ştiţi la ce asistăm noi de o pătrime de veac? Eu văd cum clasa politică, pas cu pas, a lipsit timp de 25 de ani forţele de ordine de instrumentele naturale, pe care ar trebui să le aibă în mână în lupta pentru ordinea publică, inclusiv cu nelegiuirile potentaţilor sau abuzurile clasei politice. Dacă aţi
Tot ce face clasa politică în ultimii 25 de ani este să slăbească ordinea de drept şi organele de drept. Toate întrebările în sensul acesta se pliază pe acest proces, pe această tendinţă.
observat, pas cu pas, cum, de exemplu, s-a retras dreptul la anchetă serviciilor de informaţie, cu câtă tăgadă şi cu câtă îndoială se aplicau aşa-zisele „reforme” în domeniul justiţiei ş.a.m.d. Eu văd şi vedeţi şi dumneavoastră cât e de tare sau cât e de moale poliţia noastră, când apare în faţa manifestanţilor, ca să nu mai zic zi de zi. Pentru că s-a slăbit mult, au plecat mulţi profesionişti şi au plecat, din păcate, în partea cealaltă, în tabăra cealaltă pentru deservire, tabăra opusă oamenilor legii. Tot ce face clasa politică în ultimii 25 de ani este să slăbească ordinea de drept şi organele de drept. Toate întrebările în sensul acesta se pliază pe acest proces, pe această tendinţă.”
Europa Liberă: În schimb, poliţiştii sunt îmbrăcaţi ca ninja.
Valeriu Reniță: „Aceasta e şi problema, că toate reformele noastre sunt la nivel formal: de uniformă, de epoleţi, de culoare a vestoanelor, înainte aveau linie la pantaloni poliţiştii, acum nu mai au, umblă în tricouri. De fapt, ce se schimbă? Nu sunt schimbări, nu sunt îmbunătăţiri înspre bine. Ştiţi reproşul cel mare, că ni s-au dat nu ştiu câte zeci de milioane din partea guvernului american ca să radioficăm şedinţele de judecată şi până la urmă s-au cam „pierdut” şi banii, şi potenţialul de radioficare şi tot aşa.”
Europa Liberă: Domnule Golea, dumneavoastră despre Plahotniuc ce spuneţi? Se retrage sau nu?
Anatolie Golea: „Cred că nu contează atât de mult dacă se retrage definitiv sau numai parţial. Pentru că oricum controlează o mare parte a activităţii politice, o mare parte a actorilor politici, îşi va păstra influenţa prin Partidul Democrat. După cum s-a remarcat, este corect, nu s-a retras, ci şi-a suspendat calitatea de membru şi de vicepreşedinte pentru perioada cât va dura ancheta. Or, noi nu ştim cât va dura ancheta – o lună, două, un an, doi, trei.”
Europa Liberă: Cineva mai spune că după ce şi-a înlăturat rivalul, deşi nu cred că era un rival pe potriva lui Plahotniuc, după ce a dispărut din viaţa politică rivalul, cred că poate să meargă la pescuit.
Anatolie Golea: „Da. Păstrându-şi pârghiile prin mass-media, prin Partidul Democrat, prin alte partide. Eu nu cred că domnul Plahotniuc vrea să devină preşedinte al Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Dar în linii mari, atunci când a intrat, printr-o emisiune televizată, o ţinem minte cu toţii, când prima dată şi-a construit o imagine, aceasta rezultă că el a încheiat bucla, că experimentul acesta de apariţie publică l-a dezamăgit şi el se retrage, rămânând în culise şi făcându-şi munca de dirijare din culise?
Anatolie Golea: „El a făcut câteva tentative de a se retrage. Câteva tentative. Ţineţi minte când făcea şi declaraţie în Parlament, şi după şedinţele Parlamentului, pe urmă a încetat să apară în spaţiul public la posturi de televiziune, după care de două ori şi-a retras calitatea de deputat, şi-a depus mandatul în Parlamentul precedent şi în acest Parlament. Deci, se vede că ar vrea să se retragă, dar circumstanţele…
Europa Liberă: …„noblesse” oblige…
Anatolie Golea: „…sistemul la a cărui creare a contribuit nu-i permit, probabil, să se retragă.”
Europa Liberă: De fapt, în cazul lui nu e „noblesse” oblige, dar „Nobel” oblige…
Valeriu Reniță: „Nu cred nici eu că visează să vină în fruntea piramidei. Politicienii au şi momente sincere, dacă îi poţi prinde, aceasta noi cunoaştem. Atunci când a spus că nu-şi imaginează viaţa în faţa camerelor, că nu vrea aceasta, că, de fapt, locul lui este în altă parte, probabil, nu a mimat atunci, probabil, nu a vrut să ne înşele. Sunt destule momente unde a vrut şi noi nu ştim.”
Europa Liberă: Presupun eu, regretă că a apărut cu trompeta atunci cântând, a fost atât de amatoriceşte că mai mult rău i-a făcut decât bine sub toate aspectele. Dar omul învaţă din toate celea. Acum, sincer să vă spun, nu ştiu dacă noi am fi mai fericiţi dacă am cunoaşte informaţiile autentice, pentru că nu am putea să le „speculăm” pe acestea aproximative.
Anatolie Golea: „Eu cred că mai multe informaţii autentice vom afla în viitorul apropiat, în cadrul derulării acestei anchete, prin gura celor care vor fi atraşi în calitate de martori sau de inculpaţi.”
Europa Liberă: Sau când Filat va începe să scrie, cum a promis.
Anatolie Golea: „Sau prin deciziile Parlamentului, guvernului. Este foarte interesant ce va decide preşedintele Timofti vis-a-vis de iniţiativa premierului Streleţ privind retragerea domnului Chetraru din funcţie. Şi cred că sunt şi multe-multe alte lucruri interesante pe care noi urmează să le urmărim.”