Linkuri accesibilitate

Atentat neonazist la Köln


Henriette Reker (Foto: TV/ARD)
Henriette Reker (Foto: TV/ARD)

Reacţiile politicienilor şi ofensiva grupurilor radicale Pegida şi Alternativa pentru Germania (AfD).

Henriette Reker, candidata pentru funcţia de primar general al oraşului Köln a cîştigat alegerile de ieri cu 52,7 la sută şi va deveni primar general al metropolei renane. Reker (în vîrstă de 58 de ani) a fost sîmbătă victima unui atentat şi se află, în prezent, internată într-un spital.

Potrivit medicilor, starea sănătăţii ei este stabilă. Reker, neîncadrată politic, a fost candidata comună a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a Partidului Liberal (FDP) şi a Partidului Ecologist.

Atentatorul, Frank S., care a rănit-o pe Reker cu un cuţit, a fost arestat. Din surse ale poliţiei s-a aflat că bărbatul, în vîrstă de 44 de ani, a declarat că este nemulţumit de politica îngăduitoare a guvernului faţă de refugiaţi, indicînd că asta a fost şi motivul pentru care a săvîrşit atentatul.

Mass media germană a publicat între timp mai multe informaţii despre atentator, din care rezultă că acesta ar fi activat deja în deceniul trecut în cadrul mai multor organizaţii extremiste de dreapta. Astfel, atentatorul era încadrat în formaţiunea extremistă de dreapta, Partidul Muncitoresc Liberal German (Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei - FAP), interzis. În anii 1993 şi 1994 a participat la demonstraţiile organizate în memoria lui Rudolf Hess (fostul locţiilor al lui Hitler, condamnat în procesul de la Nürnberg, care s-a sinucis în 1987 în detenţie şi care, ulterior, a fost transformat de către extremişti de dreapta într-o figură simbol şi de identificare). Partidul Muncitoresc Liberal German era o grupare neonazistă agresivă, vinovată de numeroase violenţe rasiste.

Lozinci Pegida: Politicienii în Gulag (Foto: TV/ARD)
Lozinci Pegida: Politicienii în Gulag (Foto: TV/ARD)

Politicienii germani au condamnat atentatul de la Köln şi au criticat cele două organizaţii care instigă populaţia contra străinilor şi, în ultimele săptămîni, împotriva refugiaţilor. Este vorba, în primul rînd, despre mişcarea, înfiinţată anul trecut pe data de 20 octombrie la Dresda, Pegida (acronim pentru: Patrioţi europeni contra islamizării Apusului) şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD).

Ministrul federal de interne, Thomas de Maiziére, a avertizat faţă de propaganda islamofobă a mişcării Pegida:

„Cei care organizează [manifestaţiile] sunt nişte duri extremişti de dreapta. Ei îi califică pe toţi solicitanţii de azil drept nişte criminali, iar pe politicieni îi acuză de înaltă trădare. Astfel de ieşiri sunt departe de orice consens politic democrat.”

Cei care participă la manifestaţiile Pegida, a mai spus ministrul de interne într-un interviu acordat televiziunii publice ARD, ar trebui să ştie că umblă după nişte „seducători periculoşi”. În acelaşi interviu, ministrul a cerut cetăţenilor să se distanţeze de Pegida care „împrăştie în ţara nostră ură şi otravă”.

Într-un talk show, difuzat duminică seara, un invitat al Alternativei pentru Germania (AfD) a scos din buzunar, în mod ostentativ, un drapel naţional pe care l-a arborat pentru a sublinia patriotismul partidului său. Ministrul justiţiei, Heiko Maas, invitat şi el, a calificat gestul populistului de dreapta ca ceva „respingător”.

Reportaj TV asupra extremismului de dreapta german (Foto: TV/ARD)
Reportaj TV asupra extremismului de dreapta german (Foto: TV/ARD)

Avînd în vedere atentatul de la Köln, Maas a criticat cele doua organizaţii, Pegida şi Alternativa pentru Germania, reliefînd caracterul instigator al manifestaţiilor xenofobe, devenite tot mai radicale.

În cursul unor demonstraţii organizate recent de Pegida, participanţii au purtat o spînzurătoare pe care erau inscripţionate numele cancelarei Merkel şi cel al vicecancelarului Gabriel. Pe o pancartă se putea citi lozinca: „În Gulag cu drojdia politicianistă, mafia azilanţilor, care urăşte germanii”.

XS
SM
MD
LG