Linkuri accesibilitate

Din Arhiva Europei Libere: un interviu cu Ion Iliescu despre mineriada din 1990


Fostul șef al statului român a fost acuzat în octombrie 2015 de crime împotriva umanității.

Ion Iliescu a fost acuzat pentru rolul jucat în reprimarea protestelor antiguvernamentale din București în iunie 1990 prin așa-numita „mineriadă”, soldată cu șase morți și sute de răniți. Dosarul a fost redeschis în primăvara anului 2015.

Iliescu, în vîrstă de 86 de ani, s-a declarat nevinovat la audierile de la Parchetul General din București de anul trecut.

În același caz au fost puși sub acuzare fostul șef al serviciului de informații Virgil Măgureanu și fostul ministru al apărării, Victor Stănculescu.

În iunie 1990 grupuri de mineri veniți cu trenuri din provincie, înarmați cu bâte, au atacat studenții și alți protestatari în Piața Universității din București, punând capăt unui protest de câteva săptămâni împotriva noii garnituri politici instalate în România după căderea dictaturii comuniste.

Iliescu a fost văzut atunci mulțumindu-le minerilor, dar de atunci neagă mereu că el i-ar fi chemat sau că le-ar fi cerut să atace demonstranții.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:32 0:00


Vă prezentăm un fragment din emisiunea Europa Liberă În Direct din 13 iunie 2008.

La microfon: Oana Serafim și Lucian Ștefănescu.

Găsiți aici o ediție a Actualității Românești realizată și prezentată de Neculai Constantin Munteanu avînd ca subiect evnimentele care au avut loc în București în 13-15 iunie 1990.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG