După arestarea fostului premier Vlad Filat, partidele puterii au promis să continue guvernarea comună, numită „pro-europeană”. Premierul liberal-democrat Valeriu Streleț a anticipat chiar că va guverna mai bine, căci nu va mai șantajabil, având – cu cuvintele lui – „mâinile dezlegate”. Pentru continuitate s-au pronunțat și liberalii și democrații. Dincolo de aceste declarații pozitive, tensiunile dintre partidele guvernării rămân ridicate, oglindind lupta dintre cele două centre de putere - cel fidel arestatului Filat și cel controlat de Vlad Plahotniuc. Cum a răbufnit astăzi această rivalitate în parlament, aflăm de la Liliana Barbăroșie.
„PLDM este cu un picior ieşit din coaliţie”, a spus astăzi speakerul democrat Andrian Candu, după o şedinţă de la care liberal-democraţii se retrăseseră, întrucât ceruseră, fără succes, să fie amânată până se limpezesc lucrurile în coaliţia majoritară.
Joia trecută, liderul acestui partid, Vlad Filat, a fost lipsit de imunitate parlamentară, la cererea procurorului general şi cu votul partenerilor democraţi şi liberali ai liberal-democraţilor, iar după patru ore ajunsese în arestul CNA. Astăzi colegii lui Filat ar fi cerut, într-o şedinţă a coaliţiei, demisia directorului CNA şi a Procurorului Corneliu Gurin. Cum democraţii şi liberalii cred că ar fi vorba despre o răzbunare şi că operarea acestor demisii acum, când ambele instituţii ar avea de soluţionat dosarul fraudei de la BEM, ar însemna „un act de intimidare a justiţiei”, PLDM a recurs la boicot.
Succesiunea ulterioară a evenimentelor din Parlament pare să confirme previziunile analiştilor, care cred că lucrurile se îndreaptă spre demisia guvernului Streleţ şi, posibil, o nouă coaliţie de tip AIE3, în colaborare cu o parte din liberal-democraţi decupaţi, eventual, de la partid, a celor trei deputaţi din grupul Leancă, şi, de ce nu, cu un oarecare sprijin din partea comuniştilor:
În favoarea acestei versiuni se poate spune că vorbeşte, bunăoară, această declaraţie a democratului Marian Lupu:
„Am observat că există abordări diferite în cadrul fracţiunii PLDM. Există un grup cu abordări radicale, specific şi conducerii actuale a partidului, dar am observat de asemenea că cea mai mare parte a fracţiunii dă dovadă de abordări mai constructive, pentru care îşi dă seama care sunt consecinţele.”
Tot Marian Lupu este cel care, în debutul şedinţei de joia trecută, calificase ca o „greşeală” faptul că la momentul formării coaliţiei actuale, grupul Leancă fusese exclus şi optase pentru repararea acestei greşeli. Astăzi, cei trei deputaţi din grupul fostului premier au sprijinit majoritatea chestiunilor supuse votului.
Curios de urmărit a fost şi comportamentul comuniştilor. Ei au insistat, de exemplu, de la începutul şedinţei, pe demisia conducătorilor Comisiei Electorale Centrale şi a Curţii de Conturi, ambele instituţii fiind conduse, aşa cum se crede, de persoane numite în funcţie de PLDM. Ulterior, au căzut de acord că aceste demisii pot să mai aştepte, până la organizarea unor audieri parlamentare. Au votat, în schimb, pentru resubordonarea Centrului Național Anticorupție, scoțându-l din subordinea Guvernului şi readucându-l sub cea a Parlamentului, adică pentru inversarea unei formule pe care reuşise să o obţină la un moment dat ex-premierul Vlad Filat. Miza ar fi împiedicarea premierului Streleţ de a-i putea cere preşedintelui demiterea lui Chetraru, aşa cum a anunţat în urmă cu câteva zile prim-ministrul Streleţ, înainte de a-i trimite preşedintelui un demers în acest sens.
În fine, liberalii, care mai degrabă nu s-ar regăsi într-o construcţie parlamentară de stânga cu participarea socialiştilor şi comuniştilor, dacă acesta ar fi planul după demisia guvernului, nu par a fi prea neliniştiţi de criza din coaliţie ce se amplifică cu fiecare zi ce trece după arestul lui Vlad Filat. Întrebat astăzi despre şansele coaliţiei guvernamentale, liderul liberal, Mihai Ghimpu a spus:
„Nu e beton, dar încă merge…”
Declaraţia era făcută în timp ce în plen se anunţa înregistrarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului, semnată de 42 de deputaţi socialişti şi comunişti, în care premierului Streleţ i se aduc acuzaţii asemănătoare celor pentru care în 2013 fusese debarcat din fruntea guvernului şeful său de partid, Vlad Filat: suspiciuni de corupţie, la care s-ar mai adăuga pretenţia că în loc să se ocupe de administrarea treburilor publice, îşi iroseşte timpul apărându-şi colegul ajuns pe mâna justiţiei într-un dosar legat de frauda de la BEM. Deocamdată nu se ştie dacă moţiunea va trece. Nici democraţii, nici liberalii nu au spus explicit dacă vor vota joia viitoare pentru demisia lui Streleţ.