Linkuri accesibilitate

Zeci de simpatizanţi ai Partidului Nostru au protestat în faţa CNA (VIDEO)


Zeci de simpatizanţi ai Partidului Nostru au protestat în faţa Centrului Naţional Anticorupţie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Video de Liuba Șevciuc.

Liderul socialiştilor Igor Dodon a criticat arestarea lui Renato Usatîi spunând că e o reţinere politică

Renato Usatîi a fost reținut vineri seara pentru 72 de ore în dosarul interceptării presupuselor convorbiri telefonice ale lui Vlad Filat și Ilan Shor, pe care le-a dat publicității pe canalul său de pe youtube.

Locuința de la Chișinău a politicianului pro-rus și sediul Partidului Nostru condus de acesta au fost percheziționate.

Avocata sa, Ana Ursachi, a spus că acuzațiile de violare a secretului corespondenței aduse lui Usatîi ar fi ridicole.

La demonstrația de la CNA a fost de față și liderul socialiștilor Igor Dodon, în ciuda unor divergențe din ultimele zile cu Usatîi alături de care organizează de câteva săptămâni protestul împotriva puterii din fața Parlamentului.

Liderul socialiştilor Igor Dodon a criticat arestarea lui Renato Usatîi spunând că e o reţinere politică:

„Trebuie să facem tot posibilul ca să nu admitem ca aceste arestări politice să continue. Dacă nu o să cerem şi nu o să obţinem libertatea pentru partenerii noştri, pentru colegii cu care protestăm împreună, atunci nu avem nici o valoare. Trebuie împreună să protestăm ca să fie eliberaţi deţinuţii politici. Acest lucru este posibil doar dacă o să fim uniţi, toţi împreună, lăsând la o parte toate discordanțele, tot ce a fost înainte şi să mergem împreună mai departe.”

Igor Dodon îi ia apărarea colegului său de proteste în ciuda unor divergenţe apărute joi, când socialiştii în frunte cu Dodon au votat în parlament împreună cu comuniştii şi partidele de la guvernare, cu excepţia liberal-democraţilor, să fie pus la adăpost şeful CNA, Viorel Chetraru, de cererea protestatarilor, dar şi a premierului Valeriu Streleţ de a fi demis. Ieri, înainte de a fi reţinut în Aeroport de ofiţerii de la SIS, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi vorbind jurnaliştilor, a ciricat între altele, votul socialiştilor pentru resubordonarea Centrului Național Anticorupție, scoțându-l din subordinea Guvernului şi readucându-l sub cea a Parlamentului.

Renato Usatîi: „Am ieşit cu aceleaşi idei şi cerinţe cu socialiştii la protest, dar dacă o să mai facă aşa o votare, eu, personal, o să scot corturile socialiştilor şi o să rămân singur. Mergeam la proteste şi strigam „Jos Chetraru” şi după asta să voteze ca să-l scoată pe Chetraru de sub Streleţ şi să-l bagi sub PD nu e varianta cea mai reuşită. Dacă eram în ţară nu aveam să admit aşa ceva.”

Protestul de astăzi din faţa CNA a decurs fără incidente. Cele câteva zeci de protestatari au scandat „Libertatea lui Usatîi”, „Demisia Timofti”, „Shor la puşcărie”, „Jos Plahotniuc”. Aceştia au protestat mai bine de trei ore, timp în care Renato Usatîi era interogat de procurori, în prezenţa avocatei Ana Ursachi, în dosarul interceptării presupuselor convorbiri telefonice ale lui Vlad Filat și Ilan Shor.

Avocata Ana Ursachi a declarat, ulterior, că procurorul i-a înaintat învinuirea lui Renato Usatîi pentru interceptarea ilegală a convorbirilor telefonice:

„Cu alte cuvinte, în fabula acestui dosar, se scrie că Renato Usatîi ar fi interceptat cu ajutorul unor persoane discuţiile dintre Filat şi Shor şi le-ar fi publicat în internet.”

Avocata a mai spus că în cadrul interogărilor Renato Usatîi a indicat cine, cum şi în ce condiţii i-a transmis aceste interceptări. Avocata a spus însă cu nu poate divulga deocamdată numele acestor persoane.

Renato Usatîi este reţinut pentru 72 de ore. Reţinerea a fost contestată de avocaţi ca fiind „ilegală”. La expirarea celor 72 de ore, procurorii ar putea cere un mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Avocata Ana Ursachi a dat asigurări că va contesta un eventual mandat de arest şi va cere eliberarea necondiţionată a lui Usatîi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG