În România, fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie, 1990. Iliescu este acuzat de crime contra umanității, constând în aceea că, în calitate de președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității prin declanșarea unui atac asupra populației civile în iunie 1990, urmat de aducerea minerilor din Valea Jiului la București, relatează Agerpres.
In acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal fostul director al Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa - Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil 'Cico' Dumitrescu (fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă și Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost şef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreședinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreședinte al CPUN).
De asemenea, mai mulţi lideri de sindicat și directori de mine, precum și alţi oficiali au fost puşi sub acuzare pentru că au organizat venirea la București a minerilor din Valea Jiului.
În acelaşi dosar, procurorul general Tiberiu Nitu i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penala față de Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu și Gelu Voican Voiculescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanităţii, întrucât faptele cercetate s-au petrecut în perioada în care aceştia aveau calitatea de ministru, mai relatează Agerpres.
Parchetul Înaltei Curți de Casație si Justiţie (PICCJ) a anunţat, miercuri, 21 octombrie, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei. În aceeași zi, fostul președinte român Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General.
Dosarul fusese închis in 2009 pe motiv că nu existau probe suficiente la dosar, dar în martie 2015 a fost redeschis, în urma cererii înaintată de Asociaţia „21 decembrie”. Parchetul General a extins urmărirea penală și față de alte persoane și a schimbat încadrarea juridică a faptelor în „infracţiuni contra umanităţii”.