Linkuri accesibilitate

Irakli Alasania: „Trebuie să ne asigurăm că politicile referitoare la conflictele înghețate sunt coordonate prin prisma apărării și securității”


Centrul de instruire și evaluare Georgia-NATO de la Krtsanisi, în apropiere deTbilisi.
Centrul de instruire și evaluare Georgia-NATO de la Krtsanisi, în apropiere deTbilisi.

Interviu cu fostul ministru al apărării din Georgia.

Georgia, spre deosebire de Republica Moldova, îşi doreşte să adere la NATO şi doar opoziţia Germaniei şi Franţei a împiedicat-o în 2008 să primească la summitul de la Bucureşti biletul de intrare în Alianţă, aşa zisul MAP, planul individual de acţiuni. Într-un interviu în exclusivitate pe care ni l-a oferit recent, Irakli Alasania, un fost ministru al apărării din Georgia, actualmente lider al opoziţiei din Tbilisi, ne-a spus că Georgia ar avea nevoie de o politică mai agresivă

Irakli Alasania: „Doar politicile cu privire la integrarea în NATO nu sunt de ajuns pentru a menține securitatea Georgiei. Trebuie să ne consolidăm puterea defensivă, pentru a avea o capacitate de intimidare a unui potenţial agresor. NATO și operațiunile lor militare în alte țări ne oferă o vastă experiență pe câmpul de luptă, dar nu și echipamentul necesar pentru a proteja siguranța și libertatea proprie.

Alături de dezvoltarea sistemului de securitate și apărare, cred că trebuie să avem o politică externă „mai agresivă”, în sensul că să explicăm mai insistent liderilor europeni sceptici vizavi de expansiunea NATO de ce ar trebui să primească Georgia. Trebuie să ne comportăm ca o țară-membră NATO, ca o țară membră a UE, iar când va apărea oportunitatea istorică de integrare, să fim gata pentru asta. Şi, cu siguranță, consolidarea instituțiilor, alături de armonizarea legislației și a altor standarde, vor fi predominante în munca noastră zilnică pentru integrare în NATO și UE.

Cred că avem șanse reale să facem Georgia mai atractivă, să profităm de oportunitățile din regiune, precum Iran și alte țări emergente, în dezvoltarea cărora Georgia trebuie să vadă propriul său rol, devenind o punte, un hub, după cum a menționat unul dintre liderii noștri.

Cred că nu trebuie să devenim rusocentrici. Rusia este un pericol, dar cred că avem și alte instrumente, mai diversificate, la care putem apela ca să catalizăm procesul de integrare.”

Europa Liberă: Multă lume crede că pentru țări precum Georgia, Ucraina și Republica Moldova, în care există conflicte înghețate alimentate de Rusia, nu sunt alte soluții de securitate în afară de aderarea la NATO…

Irakli Alasania: „Cred că perspectivă există, dar trebuie să ne asigurăm că politicile referitoare la conflictele înghețate sunt coordonate prin prisma apărării și securității. Nu ne vom lăsa întotdeauna șantajați de ruși. Vom stabili o linie fermă de diviziune administrativă și vom deveni o țară pregătită pentru aderare la NATO, la fel cum a fost în cazul Germaniei de Vest. Vom pune accent pe consolidarea procesului de pacificare și dezvoltare a politicilor de pace cu Abhazia, iar între timp vom continua să depunem toate eforturile orientate spre aderare la NATO. E extrem de important să nu ne pomenim într-un scenariu de tip „Catch-22”, în care faptul că suntem practic paralizați prin marginalizare și ocupație ne-ar limita spațiul pentru dezvoltare și ar speria europenii.”

Europa Liberă: Actualul guvern de la Tbilisi îşi trasase sarcina să restabilească relațiile Georgiei cu Rusia. A reuşit?

Irakli Alasania: „Multe vor depinde de cum se va încheia criza ucraineană. Rusia a demonstrat încă o dată că e gata să folosească forța ca să-și atingă obiectivele politicii externe. Nici europenii, nici NATO nu și-au arătat încă colții, din păcate, dar îmi place să văd această unitate transatlantică care se manifestă prin sancțiuni și prin consolidarea frontierelor est-europene, alături de alte măsuri. Dar nu e de-ajuns. Cred că trebuie să vedem mai multe capacități de defensivă pe teren, în Ucraina.”

XS
SM
MD
LG