Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „Nu văd cum am putea noi să ne gândim la o renegociere a acestui acord [de asociere cu UE]


Interviu cu fostul ministru adjunct de Externe si Integrare Europeana.

Valeriu Chiveri, fost ministrul adjunct de externe, fost ambasador al Moldovei la Viena, actualmente responsabil de relatii externe la PPEM, a declarat Europei libere ca autoritatile ruse au criticat mereu dur semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova.

Europa Liberă: Nu e pentru prima dată când autorităţile de la Kremlin acuză inclusiv Republica Moldova, alături de Ucraina, că ar crea anumite dificultăţi Comunităţii Statelor Independente prin Acordurile de Asociere la Uniunea Europeană. De fapt acorduri care includ şi Acorduri de Liber Schimb. De ce această insistenţă a Rusiei să acuze statele care îşi decid de sine stătător destinul?

Valeriu Chiveri: „Republica Moldova a simţit o presiune din partea Federaţiei Ruse chiar de la momentul iniţierii negocierilor Acordului de Asociere şi Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Şi s-au amplificat atunci când ţara noastră a reuşit să semneze aceste două acorduri importante. Nu este de mirare nici faptul că continuă această presiune, ţinând cont că Rusia încearcă să revină în primul plan al relaţiilor internaţionale, utilizând forţa în Ucraina şi, mai recent, în Siria. Deci, acest limbaj războinic, dacă putem spune, utilizat în cazul altor state, este repetat, reiterat şi în cazul Republicii Moldova, poate mai puţin având o tentă militaristă, dar arătând din deget că cei mari de la Kremlin controlează situaţia în această zonă a lumii.”

Europa Liberă: Şeful guvernului rus, Dmitri Medvedev, aflându-se la Duşanbe, Tadjikistan, acolo unde are loc summit-ul premierilor din cadrul Comunităţii Statelor Independente, a spus şi mai tranşant, că ar exista pericolul ca Republica Moldova să fie folosită, alături de Ucraina, pentru reexportul de bunuri din alte state europene supuse embargoului rusesc.

Valeriu Chiveri: „Lucrul acesta a fost menţionat şi cu alte ocazii. Noi am încercat la acel moment, când eram în guvern, să explicăm colegilor din Federaţia Rusă că este practic imposibil să faci lucrul acesta, având toate posibilităţile de a monitoriza exporturile din Republica Moldova spre Federaţia Rusă, dar, din păcate, argumentele noastre nu au fost acceptate la acel moment şi nu sunt acceptate nici astăzi. Bănuiesc că acest lucru se face şi în contextul situaţiei complicate de criză din Republica Moldova, atunci când forţele revanşarde de stânga, instigate de la Kremlin, încearcă să destabilizeze situaţia în ţară, astfel aducând situaţia la o posibilă resetare a guvernării de la Chişinău, în aşa fel ca să fie schimbat vectorul de dezvoltare al ţării noastre.”

Europa Liberă: Cu mai multe ocazii anumiţi deputaţi din Parlament, deputaţi socialişti, dar şi comunişti insistă pe ideea renegocierii Acordului de Liber Schimb. Chiar deunăzi, într-un interviu cu Europa Liberă, deputatul socialist Vladimir Ţurcan, fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, a spus că, chipurile, şi partenerii de dezvoltare ar accepta o eventuală renegociere a prevederilor Acordului de Liber Schimb. Să fie aşa?

Valeriu Chiveri: „Îmi vine greu să comentez ce a spus domnul Ţurcan. Pot să spun un singur lucru, Acordul de Asociere a fost ratificat practic de toate statele Uniunii Europene, cu excepţia a două dintre ele, sper că într-o perioadă scurtă acest proces va fi finalizat, au rămas Italia şi Grecia. În această situaţie nu văd cum am putea noi să ne gândim la o renegociere a acestui acord. Bănuiesc că aceasta e o încercare de a stopa, într-un fel, procesul nostru de avansare către Uniunea Europeană şi de a utiliza acest argument inclusiv în plan intern pentru anumite pături sociale din Republica Moldova, dar şi pentru donatorii externi. Când vorbesc de donatorii externi referitor la Partidul Socialiştilor, am în vedere o anumită ţară şi o anumită capitală – Federaţia Rusă – este lucru foarte clar, care susţine deschis, practic, financiar aceste partide care încearcă să destabilizeze situaţia în ţară.”

Europa Liberă: Chiar este imposibil ca un stat să participe concomitent la două zone de liber schimb: şi la cea cu UE, şi la cea cu CSI?

Valeriu Chiveri: „Experienţa noastră şi expertiza noastră pe care o avem ne spune că lucrul acesta e foarte posibil. Sunt exemple foarte clare la care Federaţia Rusă nu face referinţă. Serbia, de exemplu, care este în regim de liber schimb cu Uniunea Europeană are acelaşi Acord de Liber Schimb cu Federaţia Rusă şi nu a fost nicio problemă în calea exporturilor din Serbia către Federaţia Rusă şi viceversa. Iar recent a fost semnat chiar şi un contract foarte serios şi mare de cumpărare a armamentelor din Federaţia Rusă către Serbia. Deci, acolo unde se doreşte aceste două regimuri nu pot fi contrapuse unul cu altul, se poate lucra foarte bine şi în beneficiul ambelor state.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că în relaţia dintre Chişinău şi Moscova politicul domină economicul?

Valeriu Chiveri: „Politicul domină de mult timp. Şi m-aș referi la începutul embargoului din 2013, deşi am avut exemple de felul acesta şi mai devreme. Deci, din 2013 încoace, ca să nu mă adâncesc prea tare în istorie, toate relaţiile economice pe care le-a avut Republica Moldova cu Federaţia Rusă au fost clar dominate de aspectul politic.”

XS
SM
MD
LG