Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” a constituit duminică, 1 noiembrie, grupul de inițiativă care să lanseze procesul de amendare a Constituției, astfel încât președintele țării să fie ales direct de către popor. Secretarul Comisiei Electorale Centrale a răspuns întrebării Europei Libere despre procedurile prin care trebuie să treacă iniţiativa până va fi supusă plebiscitului:
Andrei Volentir: „Pentru început, iniţiatorii acestei idei trebuie să facă o adunare de constituire a grupului de iniţiativă, la care să participe cel puţin 300 de oameni, care vor delega cel puţin o sută de oameni în grupul de iniţiativă, deci, este o procedură întreagă de organizare.
Grupul de iniţiativă, conform procesului verbal, se înregistrează la CEC, deci, se prezintă documentele de la Adunarea de constituire la Comisia Electorală Centrală, Comisia examinează actele, verifică procedurile legale, cetăţenia persoanelor etc. În caz că totul e în ordine, acest grup de iniţiativă se înregistrează.
Persoanele nominalizate în acest grup sunt acreditate, obţin legitimaţii de colector de semnături, Comisia tipăreşte formularele tipizate ale listelor de subscripţie. Pe fiecare listă de subscripţie se va regăsi textul preconizat pentru a fi supus plebiscitului.
Aceşti colectori au la dispoziţie cel mult 90 de zile pentru a aduna nu mai puţin de 200 de mii de semnături, din cel puţin jumătate din unităţile administrativ teritoriale din ţară, din care să provină cel puţin 20 de mii de semnături în fiecare. Deci, într-un final, obţinem peste 300 de mii de semnatari.
Aceste liste vor fi depuse la CEC spre verificare şi validare. Comisia dacă în urma verificării va constata că toate semnăturile sunt valabile şi legal colectate, înseamnă că aprobă o hotărâre în acest sens şi o transmite spre examinare Parlamentului”.
Europa Liberă: Cât timp timp au la dispoziţie deputaţii pentru a analiza iniţiativa?
Andrei Volentir: Legislativul în cel mult şase luni de zile va trebui să decidă asupra oportunităţii sau inoportunităţii de organizare a unui referendum pe tema anunţată de grupul de iniţiativă. Dacă va găsi de cuviinţă să organizeze referendumul, înseamnă că va adopta o hotărâre în acest sens şi, din momentul adoptării acestei hotărâri, Comisia va avea la dispoziţie 60 de zile pentru a organiza procedurile de desfăşurare a referendumului”.
Europa Liberă: Dle Volentir, ce ar putea îngreuna procedura?
Andrei Volentir: „A nu se uita că în 2003, fostul lider politic Dumitru Braghiş a adunat semnături într-o chestiune similară, dacă nu greşesc. S-a conformat legii, a adunat numărul necesar de semnături, acestea au fost confirmate de Comisia Electorală Centrală, au fost depuse în Parlament, dl Braghiş atunci era parlamentar, a avut tribuna Parlamentului pentru a susţine această iniţiativă şi, totuşi, nu a izbutit să o ducă până la un final logic.
Iniţiativa respectivă s-a prăfuit timp de şase luni în Parlament, iar după expirarea termenului de şase luni parlamentarii s-au frecat pe mâni şi au spus că nu mai este actuală tema. Până la urmă, totul va decide Parlamentul. Această iniţiativă este doar o iniţiativă. Ea se va încununa cu succes doar dacă parlamentarii vor considera că este oportun desfăşurarea acestui referendum”.