Miercuri şi joi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va audia rapoartele de audit extern în ce privește majorarea tarifelor la curent şi gaze. La 1 noiembrie a expirat perioada de suspendare a tarifelor majorate în iulie. ANRE a prelungit termenul printr-o nouă hotărâre, angajându-se să revadă calculele până pe 8 noiembrie în cazul energiei electrice şi până pe 15 noiembrie în cazul gazelor. Economiștii care au analizat concluziile experților străini spun că majorarea curentului electric trebuie să fie mai mare.
Încă în vară în ajunul majorării tarifelor şi în ziua aprobării lor unii experţi în energetică au acuzat ANRE de netransparență. Ei au cerut audite independente pentru a vedea dacă furnizorii de gaze şi curent nu-şi ascund parte din venituri şi dacă nu exagerează cu cifrele pierderilor cauzate de deprecierea leului. Totuși, tarifele au fost majorate, provocând nemulțumirea cetățenilor, dar şi a companiilor. Contestarea noilor tarife se numără printre revendicările protestatarilor din centrul capitalei. La presiunea străzii, conducerea ANRE a suspendat timp de două luni majorările şi a cerut operatorilor să contacteze companii independente care să verifice calculele prin care au cerut ajustările.
Sergiu Tofilat a fost unul dintre experţii care au cerut audite internaţionale. Tot el a vorbit ulterior despre „firme căpuşă” la procurarea de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, care, potrivit lui, ar avea protecție în Ministerul Economiei. În ajunul audierilor publice de la ANRE, Tofilat este de părere că autoritățile doar au mimat auditul cerut de experţii independenţi.
„Aceste audite nu au nicio valoare pentru că ele nu răspund la întrebarea de bază – transparenţa cheltuielilor. Ele răspund la întrebarea dacă 2+2=4. Dar întrebarea este: acolo trebuie să fie 2 sau poate trebuie să fie 1. Noi pledam pentru auditul activităţii operatorilor ca să vedem transparenţa cheltuielilor în baza cărora se calculează tariful. Calculele trebuie să le facă ANRE, şi nu auditorii independenţi. Deci este o tentativă a ANRE de a transfera responsabilitatea pe auditori”.
Calculele auditorilor, publicate pe site-ul ANRE, arată că preţul unui kilowatt ar trebui să fie 3,13 lei, şi nu 2 şi 15 bani aşa cum fusese stabilit la majorarea operată în iulie şi care a fost suspendată. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, în cazul curentului în vară s-a stabilit ca majorarea să aibă loc gradual. Acum nu se ştie dacă tariful deja aprobat nu va fi mărit.
„Oricum tariful va fi ridicat şi majorarea aceasta e motivată. În realitate, tariful care a fost aprobat în iulie trebuia să fie mai mare, dar s-a convenit atunci ca lucrul acesta să fie în câteva tranşe, ca să nu fie aşa de dureros. E de vină aici ANRE c-a trebuit cu doi ani în urmă să revadă tarifele, cu un an în urmă de majorat şi astăzi majorarea avea să fie cu 10% maxim. Pe de o parte, ANRE nu şi-a îndeplinit funcțiile la timp, pe de altă parte, nici n-avea cine”.
Nicolae Mogoreanu a spus că noul tarif va include inevitabil şi taxa firmei intermediare de la Tiraspol Energokapital, care, potrivit lui, ar fi de cel puţin 10 milioane de dolari pe lună. Mogoreanu, ca şi Tofilat, şi ex-premierul Ion Sturza, spune că firma-căpuşă ar fi o schemă profitabilă pusă în funcţiune de persoane influente de la Chişinău şi Tiraspol.
Experții cu care am stat de vorbă spun că ANRE, dacă ar dori, ar găsi rezerve pentru a reduce din apetitul furnizorilor şi distribuitorilor de energie, fie eliminând intermediarii, fie verificând procentul de rentabilitate, astfel încât tarifele să fie echitabile.