Cine ar trebui să conducă în continuare R. Moldova este întrebarea adresată de Valentina Ursu expertei de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi.
Europa Liberă: Pentru că toată lumea discută că se aprofundează această criză politică de la Chișinău, în ce condiţii şi cu cine ar putea fi depăşită aceasta?
Anneli Ute Gabanyi: „Ar trebui să se coalizeze toate forţele politice care sunt în momentul de faţă gata să creeze baza pentru formarea unui nou guvern. Şi anume a unui nou guvern sub conducerea unei personalităţi care are credibilitate atât în Moldova, cât şi în străinătate. Dacă mă întrebaţi care este lista acestor personaje, din care să alegem personajul adecvat, aş spune că pe listă se află un singur nume. Şi numele este Iurie Leancă.”
Europa Liberă: Trei partide pro-occidentale au încercat să convingă alegătorii din Republica Moldova în 2009, spunându-le că vor apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană, că aceasta ar fi unica şansă ca ţara să scape de sărăcie, corupţie. Iată că după şase ani de guvernare pro-occidentală lumea zice că mai degrabă a rămas dezamăgită decât să le mai acorde o şansă să guverneze.
Anneli Ute Gabanyi: „Am vorbit de atâtea ori despre lipsa de spirit naţional al multora dintre conducătorii politici ai Moldovei, de lipsa lor de responsabilitate. Îi înţeleg pe oamenii de rând din Moldova, cei care au mai rămas în ţară, care nu pot să vadă luminiţa la capătul tunelului. Să nu uităm că oamenii aceştia au aşteptat luminiţa şi până la căderea comunismului, şi după aceea nu s-au ales cu ceea ce au sperat şi au dorit.
Întrebarea este: ce lipseşte în această dezvoltare a Republicii Moldova? Şi tare mă tem, chiar dacă nu este deloc populară o astfel de aserţiune, este nevoie nu de mai puţină Europă, ci de mai multă Europă. Consider să cred că o adevărată schimbare, chiar dacă numai în timp, aşa cum s-a produs în celelalte ţări care au intrat în componenţa Uniunii Europene, nu se pot pune realmente condiţii de schimbare, de o schimbare durabilă, în condiţiile în care şi rezultatul pozitiv, adică trecerea pe drumul integrării europene nu există. Foarte straniu şi probabil pentru urechi occidentale şi mai straniu sună verdictul meu, dacă nu i se dă o perspectivă europeană Republicii Moldova, care să arate şi oamenilor că ceva se mişcă, dar şi politicienilor, că ei ar trebui să se mişte pentru a rămâne realmente în fruntea acestei ţări, tare mă tem că vom avea mai multe evenimente de acest fel. Şi să nu uităm, timpul nu este inocent pentru Republica Moldova.
Ceea ce se întâmplă, presiunea asupra Ucrainei, înrăutăţirea situaţiei din Transnistria, toate aceste lucruri ne arată că şi din partea cealaltă, din partea Rusiei, care comandă destinele regiunii la est de Republica Moldova, nici de acolo nu ne putem aştepta la hotărâri pozitive, dimpotrivă.”
Europa Liberă: Despre Moldova se zice că ar fi un stat captiv. Un stat captiv poate să se apropie de Uniunea Europeană?
Anneli Ute Gabanyi: „Definiţia aceasta a fost folosită în trecut pentru statele care au fost totuşi prinse într-un sistem hegemonist mondial; pentru Republica Moldova nu este cazul. Moldova este poate captivă prin faptul că poate fi manipulată prin Transnistria, prin faptul că această regiune nerecunoscută, dar care s-a autonomizat singură, şi cu ajutorul fratelui din Est, această regiune de fapt nu ar trebui să continue să decidă asupra sorţii Republicii Moldova în întregul ei.
Spun în continuare, şi aceasta este a doua propunere, e uşor să faci propuneri de la Berlin bineînţeles, Republica Moldova ar trebui să declare că se desparte temporar de Transnistria, să spună: „Deocamdată închidem această graniţă care nu ne permite ca să avem jurisdicţie asupra teritoriului nostru şi astfel şi asupra populaţiei, şi asupra politicii noastre. Şi să vedem cum ne putem salva”. Pentru că altfel, dacă rămâne în această situaţie de limbo, această situaţie de nici în Est, nici în Vest şi fără posibilităţi de mişcare reală din punct de vedere al politicii externe, nu văd o soluţie.”
Europa Liberă: Analiştii, observatorii spun că oligarhii se află la Chişinău, nu în Transnistria, oligarhii care guvernează Republica Moldova. Şi statul a devenit captiv pentru că nu a fost capabil să lupte cu corupţia, iar sistemul mai degrabă slujeşte interesul unui cetăţean sau al unui partid.
Anneli Ute Gabanyi: „Dar am observat cum această dezvoltare în direcţia oligarhizării, în ciuda drumului pe care l-a apucat Republica Moldova, şi într-adevăr a reuşit anumite apropieri de Uniunea Europeană, totuşi dezvoltarea şi umflarea acestui sistem oligarhic nu a fost oprită. Dimpotrivă, aş spune. Cu cât s-au pompat mai mulţi bani în Republica Moldova, fără ca să existe sistemele adecvate şi controlul adecvat, atât intern şi extern, asupra folosirii acestor bani, control care ar exista, bineînţeles, dacă Republica Moldova ar fi pe drumul integrării, atunci e clar că aceşti nababi îşi iau ce pot să primească.”
Europa Liberă: Pentru că lumea e nemulţumită întrucât a pierdut încrederea în partide, în cei care guvernează, un sondaj de opinie arată că majoritatea moldovenilor ar vrea organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Ar putea să se limpezească apele în eventualitatea că se ajunge la acest scrutin parlamentar anticipat?
Anneli Ute Gabanyi: „Este greu de spus. Eu cred în posibilitatea deschisă şi descrisă de către preşedintele României Klaus Iohannis de a se ajunge prin alegeri la un moment dat la un Parlament mai curat şi astfel la o schimbare a mentalităţii clasei politice şi, până la urmă, şi a politicii pe care o duc. Dar în Republica Moldova ce se poate schimba, dacă se alege un alt Parlament, care tot din aceeaşi masă sau clasă politică se alege, fără transparenţa reală a dedesubturilor şi a celor care îi mişcă din spate?”
Europa Liberă: În România premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat că intenţionează să deschidă guvernul spre societate. Ce trebuie să declare un potenţial candidat pentru şefia guvernului de la Chişinău ca să fie credibil?
Anneli Ute Gabanyi: „Ar trebui să încerce să declare acelaşi lucru şi să aibă curajul, aşa cum l-a avut şi domnul Iohannis, când s-a dus în piaţă, pentru că acolo era nevoie de curaj, dar şi iniţiativa luată de a discuta cu reprezentanţii celor din Piaţa la Cotroceni. Deci, trebuie realmente semnalizat oamenilor că: „Uitaţi-vă, sunt gata de a folosi mijloace şi metode noi pentru a vă asculta”. Şi a dovedi oamenilor care s-au strâns în piaţă, oamenilor care au demonstrat, că: „Uite, da, ei au avansat anumite propuneri. Şi, uite, da, suntem gata, pe măsura posibilităţilor, să le urmăm’.”
Europa Liberă: La Chişinău demnitarii statului au ezitat să coboare în mulţime să discute cu protestatarii. De aceasta şi creşte nemulţumirea oamenilor care au venit în piaţă să-şi ceară drepturilor, să ceară bunăstare, să ceară luptă împotriva corupţiei, să ceară depolitizarea instituţiilor statului.
Anneli Ute Gabanyi: „Aşa este. Şi exact aceasta a fost greşeala lor. Deşi au fost atât de numeroşi procentual, mai numeroşi decât la Bucureşti, totuşi cei de la putere nu s-au sinchisit realmente să coboare cel puţin urechea la ceea ce aveau de spus şi de cerut aceşti oameni. Şi bineînţeles că atunci şi nemulţumirea lor creşte. Deşi ar trebui să spunem că acest sentiment de decepţie al oamenilor de rând vis-a-vis de clasa politică, vis-a-vis de partidele politice, vis-a-vis de democraţia reprezentativă creşte peste tot. Şi vă asigur că şi în Germania în momentul de faţă, pe care poate din depărtare nu vă daţi seama cât este de tensionat, şi la noi acest sentiment este foarte puternic.”
Europa Liberă: Dar cine poate ajuta astăzi mai mult Moldova: partenerii de dezvoltare sau cetăţenii din acest stat trebuie să-şi ia soarta în mâinile lor?
Anneli Ute Gabanyi: „Cred că şi oamenii de rând ar trebui să se angajeze mai mult pentru că numai să stai şi să critici... Sigur este de înţeles că ai pierdut şi speranţa, însă importanţa societăţii civile şi a masei critice pe care aşa o societate civilă activă o poate însemna ar putea eventual să fie un semnal pentru cei de la putere sau pentru cei care vor să ajungă la putere prin, să spunem, alegeri fie anticipate, fie nu. Şi atunci ar fi un semnal şi pentru cei care vor să ajungă la conducere, într-un fel sau altul, să se prezinte drept reprezentanţii voinţei şi ai doleanţelor oamenilor de rând.”
Europa Liberă: Şi chiar credeţi că Moldova poate continua să meargă pe calea eurointegrării?
Anneli Ute Gabanyi: „Dacă nu aş crede, ar fi extrem de periculos pentru că nu numai eu, care nu contez prea mult, dar este vorba şi de cei care totuşi mai ţin să ajute Republica Moldova, care totuşi se mai angajează, nu numai din România, dar şi din alte părţi. Şi trebuie să se înţeleagă, în orice caz, că şi oamenii poate din Moldova trebuie să ne semnalizeze şi nouă acest lucru, că merită să te angajezi pentru Republica Moldova; că Republica Moldova nu este numai un petic de pământ cu valoare geopolitică foarte mare, lucru pe care îl semnalizez. Dar că există şi oameni pentru care merită ca noi să ne angajăm şi să luptăm ca ei totuşi să fie luaţi în consideraţie, în drumul acelora care se luptă realmente pentru acest lucru, drumul eurointegrării.”