„La țară, nici o zi nu seamănă cu cealaltă”, spune Dacian Cioloș, mărturisind că atunci când visează își imaginează că este la țară, fiindcă acolo e „sursa” lui de „regenerare” și tot acolo se află „reperele” după care se ghidează (Revista Sinteza, aprilie 2014).
Cioloș, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis are 46 de ani și este puțin cunoscut în România. Pare mai degrabă modest, decât ahtiat după imagine: vorbește puțin și nu vrea să demonstreze, ca ceilalți politicieni autohtoni, că ar fi om de lume.
Nu se rușinează că a crescut la sat, ci dimpotrivă face, de câte ori are ocazia elogiului vieții la țară. Într-un interviu de anul trecut, pe vremea când încă ocupa fotoliul de comisar european pentru Agricultură (2009-2014), vorbind despre perioada în care se punea ceapa, Dacian Cioloș povestea că pe câmp toți erau oameni ai pământului, „la fel de țărani”, chiar dacă unii erau profesori, preoți sau studenți.
„Ceapa, și în general munca la câmp, ne dădea ocazia să fim împreună”, spune cu nostalgie premierul desemnat al României, amintindu-și că pentru el „școala întrerupea vacanțele” și că nu exista vacanță pe care să nu și-o petreacă la țară fiindcă „acolo” se simțea “împăcat”.
Cioloș a făcut, împotriva dorinței părinților săi, Liceul Agroindustrial din Șimleul Silvaniei, oraș aflat în nord-vestul României, apoi Facultatea de Horticultură la Cluj, pe care a terminat-o în 1994 și o mulțime de stagii de perfecționare în Franța, unde a obținut de altfel și un master la Școala Națională Superioară de Agronomie din cadrul Universității din Montpellier (1997).
S-a căsătorit cu o franțuzoaică, fostă colegă de facultate, ceea ce a creat la București o întreagă mitologie. Încă din perioada în care a fost desemnat comisar european, anumite site-uri scriau că socrul său ar fi general în conducerea DST (Direction de la Surveillance du Territoire) serviciul intern de informații al Franței, dar potrivit „Evenimentului Zilei” lucrurile sunt mult mai puțin spectaculoase.
Se pare că socrul său a fost într-adevăr militar și că a lucrat ca jandarm, pensionându-se ulterior cu un grad mic, ca vameș.
În multe locuri a apărut apoi informația că soția lui Cioloș ar fi nepoata lui Michel Barnier, vicepreședinte al Partidului Popular European, fost ministru francez al Agriculturii (2007-2009) și fost comisar european pentru Politici Regionale (1999-2004).
Nu există se pare nicio legătură de rudenie, dar toate aceste date folosesc teoriei conspirației, care se aplică în cazul lui Dacian Cioloș, pentru a face un puzzle din care să rezulte că viitorul premier al României va lucra pentru exterior, nu pentru țară.
Doar faptul că el a ocupat până acum funcția de consilier al președintelui Comisiei Europene este pentru manipulatorii de profesie un semn că va fi „omul Bruxelles-ului” la București.
Mai mult decât atât, pentru că satul în care și-a petrecut vacanțele și copilăria, Pericei, județul Sălaj, este și locul de baștină al unuia dintre cei mai controversați șefi de servicii secrete din România, Virgil Ardelean, zis și „Vulpea” (vreme de un deceniu director al serviciului secret (DGIPI-Direcția Generală de Informații și Protecție Internă al Ministerului de interne) a apărut informația că cei doi ar fi rude și că Cioloș ar fi fost de fapt împins în toate funcțiile pe care le-a ocupat de „sistemul ocult” din care făcea parte „Vulpea”.
Există așadar intenția compromiterii viitorului premier, Dacian Cioloș, care a apărut ca soluție pe fondul nemulțumirii generale față de politicienii autohtoni.
Fiindcă vine de la Bruxelles, fiindcă nu a fost amestecat în politica autohtonă și fiindcă nu există nicio fisură, care să fie folosită pentru desfințarea lui publică, sunt inventate și propagate sistematic informații false, pe care credulii ar putea să le ia în serios.
Nu e clar dacă există o „sursă” a acestor manipulări, însă cei care ar putea profita de pe urma lor sunt și cei pe cale să piardă puterea.