Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Vecinătății Johannes Hahn a declarat la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu că este absolut important ca noul guvern de la Chișinău să își asume accelerarea reformelor și „să facă curățenie fără limitări și preferințe”. Și în Moldova profundă tot mai mulți oameni doresc să facă presiuni asupra guvernanților pentru a obține curățarea clasei politice.
Eliminarea corupției la toate nivele este mai degrabă o prioritate a omului simplu și nu a magistraților și guvernanților. Interesul celor de la putere pentru reforme este foarte mic. Republica Moldova are nevoie de o nouă clasă politică. Sunt doar câteva dintre opiniile exprimate de sătenii cu care am discutat la Ghidighici, o localitate din preajma capitalei. Ei spun că nu au foarte multă încredere în Parlament, având în vedere că în fiecare instituție a statului, inclusiv în Legislativ, există grupuri care au legătură cu corupția.
– „Parlamentul. I-am ales să fie oameni de conducere. Dar dacă ne fură, nu avem încredere în nimeni de acum.”
– „Trebuie să vină Parlament nou, alţi deputaţi, să fie schimbată Constituţia. Pentru că atunci când au fost comuniştii la putere, a fost schimbată Constituţia în folosul lor, au venit partidele pro-europene, iarăşi în folosul lor. Atâta timp cât ei sunt la conducere nu va fi nicio schimbare. Câte miliarde s-au dat pentru Moldova? Noi trebuia să trăim ca Elveţia. Unde sunt banii? Oamenii trăiesc în mizerie.”
– „Să facă reduceri în sistemul justiţiei. Nu sunt atâtea dosare câţi jurişti, avocaţi, judecători. Ei mulg din lume, nu fac dreptate deloc.”
Europa Liberă: Moldova e împărţită. Unii vor cu Estul, alţii cu Vestul, unii cu partidele de stânga, alţii cu cele de dreapta.
– „Din 2009 până în 2015 cum a mers? Cu faptul că pentru Europa. În perioada aceasta nu a fost nicio schimbare. Oamenii sunt dezamăgiţi, s-au întors cu spatele: „Haideţi înapoi, poate va fi mai bine’.”
– „Moldova e o ţară mică. Federaţia Rusă nu are nevoie de Moldova. Ai noştri, chiar dacă se duc în Rusia, acolo trebuie să muncească mult pentru nişte bănuţi. În Uniunea Europeană eu nu vorbesc de bani, vorbesc de aceea că omul se va simţi mai om. Toţi fac orice ca să ajungă acolo. Una numai ne sperie pe noi, că Moldova noastră va deveni foarte mică, populaţia scade.”
Europa Liberă: Viitorul Moldovei cine îl face?
– „Noi împreună. Dar nu toţi ne iau în consideraţie. Acei care vin sus uită de popor şi îşi fac interesele lor.”
– „Cei de sus sunt de vină. I-am ales pe cei care nu trebuia. Mai mult nu am ce spune.”
Europa Liberă: Şi acum dacă va trebui să alegeţi, pe cine veţi alege?
– „Să vină oameni cinstiţi, să nu fure, să nu amăgească.”
– „Toţi zic că vor face, sunt pentru norod, dar fac tot pentru dânşii, pentru norod nimeni.”
Europa Liberă: Viitorul Republicii Moldova cum îl vedeţi?
– „Cum eram aşa şi mergem. Leafa puţină, pensia puţină, nu ca în ţările străine.”
– „Sunt toţi tâlhari. Toţi trebuie să ajungă la puşcărie. Pentru că ei decid numai în folosul lor, să le fie lor bine. Dar poporul că munceşte şi nu are ce mânca ei nu se gândesc.”
Europa Liberă: Şi e o prăpastie mare între cei de jos şi cei de sus?
– „Da. Fiindcă ei decid numai pentru dânşii, să aibă el ce mânca, să aibă bani să se petreacă, dar omul trage sapa şi degeaba.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ce aşteptări aveţi de la clasa politică?
– „Nu aştept nimic. Eu aştept de la mine să fiu sănătoasă să pot lucra. Poate veni Europa, cine ar veni, dar până nu voi lucra eu... Să fiu eu sănătoasă să lucrez şi am să mă hrănesc, dar ei pe noi nu ne vor hrăni.”
Europa Liberă: Dar la vot aţi fost.
– „Am fost. Pe toţi i-am şters, nu merită nimeni.”
Europa Liberă: Şi acum dacă vin alegerile, veţi merge să votaţi?
– „Pe nimeni nu poţi crede. Pentru că ei sunt oameni mincinoşi, tălhari şi bandiţi. Pe un om păcătos îl judecă, dar pe dânşii... Au furat milioane şi nu sunt judecaţi.”
Europa Liberă: De ce cei de sus nu-i înţeleg pe cei de jos şi cei de jos nu mai au încredere în cei de sus?
– „Pentru că s-au fript o dată, de două ori şi oamenii nu ştiu pe cine să creadă.”
Europa Liberă: Dumneavoastră de ce aţi pierdut încrederea în politicieni?
– „Fără noi ei fac ce vor. Ei au putere, au de toate, totul e pe mâna lor. Şi dacă zici ceva, te temi. Au legile lor, drepturile lor, numai ei trăiesc pe pământ, noi supravieţuim. Acesta nu e trai la noi.”
Europa Liberă: Şi ce vreţi acum: evoluţie, revoluţie, revoltă?
– „Să-i scoată pe toţi şi să pună alţii noi şi gata.”
Europa Liberă: Dar alţii noi de unde vin?
– „Sunt. O vom susţine pe Maia Sandu. Să fie alții noi. Eu sunt de acord nu numai la Chişinău să dea Parlamentul jos, dar uitaţi-vă ce se face în primăriile satelor şi ale raioanelor. Este exact ca în Parlament.”
Europa Liberă: De ce legea nu se respectă de toţi, de la vlădică până la opincă?
– „Cum să se respecte dacă şi legea e vândută şi cumpărată de domnul Plahotniuc? Când mă uit la dumnealui parcă îmi pare că e un om simplu, de rând, dar cât face un astfel de mafiot? Ei toţi sunt hoţi, bandiţi.”
Europa Liberă: Şi dacă duminică ar fi alegeri parlamentare, aţi merge să votaţi?
– „Da. Dacă ar veni Maia Sandu, aş susţine-o.”
– „Vom alerga încolo şi încoace până va veni un partid, o forţă politică să facă schimbări. Da, ele se fac încet. Pentru că nicio casă nu o construieşti într-o zi.”
Europa Liberă: Şeful statului trebuie să fie ales de popor sau de deputaţi în Parlament?
– „Numai de popor. Aşa se spune, pe care îl alegem pe acela îl avem.”
– „Nu cum vor deputaţii să-şi pună preşedintele lor, îl scot când vor, îl pun când vor, îi permit să vorbească când vor.”
Europa Liberă: De ce lumea mai mult se plânge decât crede în viitorul statului?
– „Dacă nu crezi, tot e rău. Omul, dacă credere în ceva mai bun, înseamnă că va fi. Fiindcă trebuie să sperăm că mâine va fi mai bine. Dar aceasta depinde de noi.”
Europa Liberă: Şi astăzi de ce vă este cel mai mult frică?
– „Nu mi-e frică, dar îmi pare rău cum trăiesc bătrânii, vin şi îmi zic: „Nu-mi ajunge sau nu am deloc”. Sunt probleme mari, salarii mizere.”
Europa Liberă: Cei din Parlament au promis că vor face legi bune, că vor aduce bunăstarea în casa cetăţeanului.
– „Au promis. Chiar schimbările acestea de majorare a tarifelor la energie, gaz, nu cred că nu se va întâmpla şi cu apa. Aceasta i-a pus în gardă pe toţi oamenii. Şi va fi mai rău şi la achitare, fiindcă oamenii nu vor achita şi statul va avea multe datorii.”
Europa Liberă: Credeţi în viitorul Moldovei? Cine face viitorul ţării?
– „Tineretul. Să le dea locuri de muncă.”
– „Tineretul se duce peste hotare. Toţi spun că se duc peste hotare, fiindcă aici nu au ce face, nu au leafă, nu au unde lucra.”
– „Tineretul se întoarce înapoi, fiindcă aici e foarte bine. Aici este un colţişor de rai.”
Europa Liberă: În jurul cărei idei poate să se consolideze societatea moldavă?
– „Cu Uniunea Europeană. Şi eu vreau aceasta. În schimb nu toţi sunt de acord. Şi de aceea ar trebui să fie oamenii convinşi.”
Europa Liberă: E greu astăzi lumea să facă diferenţă între adevăr şi minciună?
– „E greu.”
– „Ei în faţa lumii ies la televizor şi spun minciuni, şi fură deschis. Nu e diferenţă? Nu se vede?”
*
Profesorul Serafim Isac, care mai mult de trei decenii a predat la Universitatea de Stat, a fost ales de curând în calitate de primar în localitatea sa de baștină Ghidighici. Pentru că în timpul deplasărilor mele prin satele Moldovei, am auzit tot mai multă lume vorbind că atât politicienii, cât și autoritățile locale i-ar fi abandonat pe oameni, am căutat să aflu ce crede edilul despre aceste constatări.
Europa Liberă: În grija dumneavoastră sunt preocupările ale aproape şase mii de locuitori de la Ghidighici. În grija guvernanţilor sunt nevoile celor peste trei milioane şi jumătate de oameni, atât ar arăta statisticile că locuiesc astăzi în Republica Moldova. Care sunt diferenţele şi care sunt asemănările acestor preocupări?
Serafim Isac: „Aici e vorba de responsabilitate, eu aşa cred. Responsabilitatea chiar şi față de un număr mic de oameni, dacă ai o atitudine serioasă şi ai grijă de problemele lor. Să ştiţi că viaţa nu e chiar atât de complicată, atunci când împreună faci ceva. Nu numai că eşti de folos, dar simţi că eşti necesar oamenilor. Nu vreau să fac comparaţie cu guvernanţii. Sunt oameni printre oameni. Eu, de exemplu, am venit aici, deşi le spuneam la toată lumea că până acum am avut ce face şi am ce face şi acolo îmi este inima, la facultate, dar am venit încoace să fiu mai aproape de sătenii mei, să demonstrez că se poate şi altfel decât a fost până acum. Sunt probleme, dar eu mă strădui să le ocolesc şi să pun pe prim-plan binele, comunicarea cu oamenii. Da, cu vorbe bineînţeles că nu ai să hrăneşti omul, dar undeva o speranţă să fie.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, domnule Isac, vorbiţi despre acest liant care trebuie să se menţină între cei de jos şi cei din vârful administraţiei locale de aici, de la Ghidighici. Dar de ce această prăpastie între cei care guvernează şi cei de jos?
Serafim Isac: „Iarăşi vă zic de calitatea omului. Fiindcă eu mă gândesc câteodată de ce o categorie de persoane tind să ajungă la putere. Şi s-a demonstrat că cea mai mare categorie de oameni care a ajuns acolo nu sunt de cea mai bună probă. Şi trebuie să fim noi vigilenţi.”
Europa Liberă: Dar au vrut ei să nimerească în vârful puterii sau i-au promovat cei care sunt cu drept de vot?
Serafim Isac: „În mecanismul acesta care persistă oricare persoană ar putea fi înscăunată prin diferite mişmaşuri, prin diferite şiretlicuri. Dar oamenii simpli câteodată nu sunt conduşi de raţiune, poate emoţiile o iau pe dinainte, poate e un specific al nostru, al moldovenilor, noi parcă le dăm iertare. Este o perioadă de patru ani şi, atunci când îşi propune cineva candidatura, noi parcă le uităm păcatele, nu vedem cine sunt ei, nu vedem în ce lux locuiesc, pe ce bani şi l-au construit. Eu niciodată nu am numărat banii altora, dar, din păcate, noi suntem amăgiţi de PR, de presa care manipulează populaţia şi de persoane bine pregătite ca să dezorienteze un număr impunător de oameni.”
Europa Liberă: Dumneavoastră 35 de ani aţi stat la catedra universitară. Tocmai aici am vrut să ajung şi să vă întreb cum face diferenţă omul simplu între adevăr şi minciună? Şi cât de mult joacă festa această manipulare din partea politicienilor, din partea mass-mediei?
Serafim Isac: „E o întrebare grea cum se face deosebire între adevăr şi minciună. Eu zic poate este caracterul nostru mioritic de a ierta, iertăm şi uităm. Îmi este foarte greu să răspund la întrebarea dată, fiindcă şi eu sunt manipulat în multe situaţii, şi eu m-am dezamăgit foarte mult. Şi de aceea poate şi am venit încoace. Ceea ce am văzut opt ani, fiind consilier, două mandate, m-a dezamăgit totalmente, fiindcă totul s-a făcut împotriva oamenilor din sat. Și ne-am trezit într-o situaţie proastă, atunci când am rămas fără pământuri. Rupe din aceste pământuri ale satului oricare, cui nu îi este greu, prin şiretlicuri, prin fel de fel de mecanisme. Satul este aproape de Chişinău. Pământul este comoara noastră, este cea mai mare bogăţie a satului. Şi iată aici, dacă nu suntem vigilenţi, dacă nu suntem prudenţi, aici pierdem. Am adus satul într-o situaţie de criză, în fiecare zi descoperim că suntem cuiva datori de sute de mii de lei şi ne crucim de unde s-au luat datoriile date. Adică ceva nu e bine la mijloc. Zilnic vin şi ne pun pe masă, şi ne spun că suntem datori cu 100 de mii, cu 60 de mii de lei.”
Europa Liberă: Datori la instituţiile statului?
Serafim Isac: „Nu. La instituţii private.”
Europa Liberă: Domnule primar, dar dacă am pune pe un cântar, ce trage mai greu: incompetenţa şi impotenţa celor de la guvernare sau cerinţele exagerate ale cetăţeanului simplu?
Serafim Isac: „Nu pot fi cerinţele exagerate. Omul vrea să aibă condiţii elementare. Dar referitor la ce acum este în ţară cred că e incompetenţă. Orientările pe care le-am schimbat, vorba moldovenească, cum se schimbă mănuşile, foarte des, ba într-o parte ne uităm, ba vectorul următor, ba stânga, ba dreapta, Est, Vest. Noi nu suntem bine determinaţi ce vrem noi.”
Europa Liberă: Şi aici vina cine şi-o asumă şi cine o poartă?
Serafim Isac: „Este a vârfurilor. Fiindcă să ne imaginăm un copac care în vâltoarea vântului puternic se clatină, rădăcinile suntem noi, dar sus deja este puterea şi, din păcate, încă nu se rupe copacul acesta. Aş vrea foarte mult să se rupă şi să avem un vector bine determinat. Noi ne uităm în toate părţile. Şi mai avem o calitate a noastră, îi aud şi pe sătenii mei: „Dar aceia nu ne-au dat nimic. Dar aceia ne-au promis”. Noi întotdeauna stăm cu mâna întinsă şi cine ne dă încolo ne uităm.”
Europa Liberă: Chiar de la sătenii de aici, de la Ghidighici, am aflat că nu ar conta atât de mult cine în vârful puterii promovează politica de eurointegrare sau politica de integrare euroasiatică, cum lumea aşa şi nu poate face diferenţă între cum administrează treburile statului o guvernare de dreapta şi una de stânga, aproape că nu există diferenţă. Şi de aici se porneşte nedumerirea cetăţeanului.
Serafim Isac: „Exact aceasta e. Fiindcă omul simplu nu poate face diferenţa dată. Aşa de repede ne schimbă noi poziţiile, aşteptăm ceva mai bine, ca apoi să ne dăm seama că am fost şi aici păcăliţi. Chiar de la 1990-1992 până acum anume aşa am procedat. Dar nu avem busola, acul acela care să nu se schimbe niciodată.”
Europa Liberă: Cum se depăşeşte criza politică din Republica Moldova? Aveţi o soluţie? Vă gândiţi la anumite evoluţii, unele vă îngrijorează, altele din contra ar putea să vă insufle şi optimism?
Serafim Isac: „Eu văd anume unirea cu România. Altceva eu nu văd. Într-o perioadă scurtă au demonstrat: calea pe care au ales-o, cea europeană, este cea mai bună.”
*
Pe Tudor Salamalichi l-am cunoscut în timpul campaniei din vară „AICI e Radio Europa Liberă”. A fost mult aplaudat pe stadionul din satul de baștină Ciuciuleni, atunci când a recitat o poezie proprie despre dorul greu care macină sufletele moldovenilor în urma plecării peste hotare a ființelor dragi. L-am invitat la microfonul Europei Libere pentru a afla ce crede el despre ultimele evoluții de pe scena politică a țării.
Tudor Salamalichi: „În primul rând aş fi totalmente de acord cu ceea ce se vorbeşte, că Moldova nu merge pe o cale corectă. Ba din contra, Moldova se stăruie de mult timp să meargă pe o cale corectă – drumul spre Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar părerile sunt împărţite. Ultimele sondaje de opinie arată: cam 50 la 50 se împart opţiunile celor care zic că Moldova ar trebui să se apropie de Uniunea Europeană şi ale celor care zic că Moldova ar trebui să fie şi mai aproape de Rusia dominată de Putin, şi de această Uniune Euroasiatică.
Tudor Salamalichi: „Ştiţi cum se vorbeşte la sat şi în genere în societate? Pe o fată frumoasă o doresc toţi. Această bucăţică de pământ, care are atâţia oameni frumoşi, harnici, eu nu sunt de acord cu părerea că oamenii sunt lenoşi, oamenii la noi nu-şi iubesc ţara, ba din contra, sunt și patrioţi, oameni harnici, și acest pământ cu mana lui desigur că îl doresc toţi.”
Europa Liberă: Cetăţenii Republicii Moldova sunt divizaţi. O parte dintre ei ar vrea ca ţara să meargă cu Estul şi altă parte care vrea ca ţara să se apropie de Vest.
Tudor Salamalichi: „Din momentul în care ţara noastră a fost ruptă de la patria mumă, aici atâția s-au adunat şi desigur că avem ceea ce avem.”
Europa Liberă: Ce se întâmplă cu bucata aceasta de pământ, dacă unii se uită cu un ochi la slănină şi altul la făină şi alţii nu ştiu ce vor şi unde vor?
Tudor Salamalichi: „Unii sunt patrioţi crescuţi aici, băştinaşi, dar alţii care au venit nu ştiu de pe unde desigur că o iau hăisa şi nu ţin la această ţară, la acest popor, la neamul nostru.”
Europa Liberă: Moldovenii se pot guverna de unii singuri?
Tudor Salamalichi: „Moldovenii s-ar putea guverna de unii singuri, dacă vom ţinea cont de cuvintele marelui Alexei Mateevici: „Să ştiţi: de nu veţi ridica. / Din sânul vostru un proroc, / În voi viaţa va seca, / Zadarnic soarta veţi ruga, / Căci scoşi veţi fi atunci din joc. / Şi-ţi rămânea făr' de noroc’.”
Europa Liberă: Problema identificării unui lider naţional e o problemă mare?
Tudor Salamalichi: „Acei pe care noi putem să-i identificăm şi îi dorim, spre marele nostru regret, ei nu pot fi avansaţi.”
Europa Liberă: Dar ar trebui să fie avansaţi de cineva aceşti lideri naţionali sau ar trebui ei singuri să se propulseze către vârful puterii?
Tudor Salamalichi: „Fiind observaţi, ar trebui să fie ajutaţi ca să fie propulsaţi. Dar, cu părere de rău, nu prea au susţinere. Dar proroci noi avem. În ultima vreme şi din sondaje, şi din opiniile cetăţenilor mulţi o văd pe doamna Maia Sandu. Dar doamna Maia Sandu de una singură nu va face nimic. Ei îi mai trebuie vreo sută de viceproroci ca să izbutească.”
Europa Liberă: Trebuie o echipă întreagă.
Tudor Salamalichi: „Întocmai.”
Europa Liberă: Se vorbeşte foarte mult că generaţia tânără ar putea să schimbe lucrurile în bine în Republica Moldova. Dar acest proaspăt sânge, iarăşi, greu pătrunde în politică, fie din nedorinţă, pentru că e compromisă această noţiune de politician în Republica Moldova, fie că nu au interes să rămână în statul acesta şi mai degrabă aleg pribegia şi îşi găsesc bucata de pâine în altă parte. Cine făureşte viitorul acestui stat?
Tudor Salamalichi: „Într-adevăr viitorul acestui stat aparţine tineretului, viitoarei generaţii. Dar și noi, cei care mai avem puteri şi nu suntem indiferenţi, trebuie să-i ajutăm. Şi eu mă mândresc cu faptul că în ultima vreme totuşi tineretul pare mai activ. Chiar şi aceste mişcări cu intenţii bune unioniste ale tinerilor dau un pic de optimism că vom izbuti.”
Europa Liberă: Ca lucrurile să meargă în bine ar trebui să fie schimbat sistemul. Sunt foarte multe voci care spun că sistemul a fost grav afectat, a pătruns corupţia peste tot, elementele de şantaj sunt la ele acasă. Şi dacă a fost viciat atât de mult sistemul, cum se curăţă el şi cu cine?
Tudor Salamalichi: „De la 1991 încoace am ascultat poveştile politicienilor care ne-au promis marea şi sarea 24 de ani, de când suntem independenţi. Şi se întâmplă ceea ce aţi menţionat dumneavoastră, cu hărţuirea, cu chestiunea de interior sau poate din exterior. Dar aceasta se întâmplă din cauza că trăim în democraţia lui Donici – broasca, racul şi o ştiucă. Am în vedere mai mult politicienii de la conducere. Şi ce avem? Ţara a rămas pe loc din cauza acţiunii lor, care unul e în stânga, altul în dreapta. Dar să fi avut o conducere unită, să meargă într-o direcţie, sacul demult era mişcat din loc. Dar el atât de mult şede pe loc, el de acum începe a crăpa şi cam conținutul din el se împrăştie.”
Europa Liberă: Şi dacă broasca, racul şi o ştiucă se îndepărtează de la guvernare, cine le ia locul?
Tudor Salamalichi: „Noi trebuie să luptăm ca ei să se îndepărteze de la guvernare. Şi locul trebuie să fie luat de acel proroc pe care trebuie să-l căutăm.”
Europa Liberă: Cum vă explicaţi că s-a promis reforme, s-a promis bunăstare în campania electorală şi între campaniile electorale, multă bunăstare cetăţeanului Republicii Moldova şi s-au mimat reforme sau mai degrabă nu s-a dorit ca să se facă aceste reforme? De ce s-au amăgit întâi pe ei politicienii şi pe urmă au amăgit şi populaţia?
Tudor Salamalichi: „Pare-mi-se că ei pe ei nu s-au amăgit. Poporul a rămas dezamăgit în urma politicilor pe care le-au dus ei.”
Europa Liberă: Cine îşi asumă responsabilitatea pentru eşecul reformelor, pentru sărăcia care continuă să afecteze o bună parte din populaţia Republicii Moldova, pentru justiţia selectivă?
Tudor Salamalichi: „Slugile poporului pe care le-am ales, ei trebuie să-şi asume toată responsabilitatea.”
Europa Liberă: Aşteptaţi de la ei să-şi presoare cenuşă pe creştet şi să vină în faţa dumneavoastră, a alegătorilor, să-şi ceară iertare? Ce aşteptări aveţi?
Tudor Salamalichi: „Cenuşă ei nu-şi vor presăra pe cap niciodată, fiindcă ei demult s-au asigurat cu şampon de calitate, geluri, aşa că ei nu vor umbla cu capul plin de cenuşă. Dar de la actualii guvernanţi sunt cam sceptic să aştept ceva pozitiv, cel puţin în timpul apropiat.”
Europa Liberă: Ce pedeapsă merită această clasă politică?
Tudor Salamalichi: „Pedeapsa celui de sus pentru că nu au făcut ceea ce au promis şi au lăsat poporul de izbelişte.”
Europa Liberă: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, aţi merge să votaţi? Ştiţi pentru cine să votaţi? Pentru că v-aţi fript o dată, nu veţi mai da votul celui care v-a dezamăgit? Ştiţi cum să faceţi acest lucru?
Tudor Salamalichi: „Nu voi fi indiferent, fiindcă până când vor fi alegerile, sper că vor fi alte partide, alţi lideri care vor vrea să mai promită şi ei ceva. Vom studia încă o dată promisiunile şi poate nu ne vom dezamăgi.”
Europa Liberă: Domnule Salamalichi, în Republica Moldova activează 44 de partide. Mai vreţi să apară alte formaţiuni politice în care să investiţi încredere?
Tudor Salamalichi: „Nu. Poate le-a da domnul minte să se coaguleze şi să facă o Platformă DA sau NU. DA ştim ce înseamnă – Demnitate şi Adevăr. Dar noi am zice să ne unim.”
Europa Liberă: O problemă care se discută foarte mult e cine să aleagă şeful statului: cetăţeanul cu drept de vot sau deputaţii din Parlament. Peste patru luni ar trebui să aibă loc această alegere. Deocamdată legea nu a fost modificată, articolul 78 al Constituţiei, şeful statul va trebui să fie ales în Legislativ de către, cum le ziceţi dumneavoastră, slugile poporului.
Tudor Salamalichi: „Mai mulţi le spun aşa, dar în ghilimele.”
Europa Liberă: Credeţi în deznodământul acestei probleme? Va fi ales preşedintele Republicii Moldova? Şi cine ar merita să ajungă în jilţul de sus?
Tudor Salamalichi: „În jilţul de sus trebuie să ajungă acel proroc care să fie ales de popor. Şi numai aşa. Cel puţin nu-i va fi poporului ciudă că l-au ales ei. Şi atunci ne vom întoarce la cuvintele: „Şi-a ales ceea ce a meritat”. Dar atâta timp cât nouă ne alege şi ne pun, vreo câteva slugi ne pun în faţă o persoană care le apără interesul...”
Europa Liberă: Şeful statului ce trebuie să facă? De ce legaţi atât de mari şi multe speranţe de preşedintele Republicii Moldova? Ce rol trebuie să aibă el? Există Constituţia, e foarte clar stipulat care sunt prerogativele lui, dar totuşi, din discuţiile pe care le am cu oamenii simpli, ei aşteaptă mult mai mult de la cel din fruntea statului.
Tudor Salamalichi: „Nu din vorbe, dar prin fapte să nu fie indiferent de acest popor hărţuit.”
Europa Liberă: Mai mult oftaţi, domnule Salamalichi.
Tudor Salamalichi: „Dacă aş ofta numai eu, m-aş bucura, dar aşa oftează toată ţara.”
Europa Liberă: Moldovenii mai mult oftează, mai mult plâng decât ar fi gata să-şi răsuflece mânicile şi să ia în mâna lor destinul acestei bucăţi de pământ?
Tudor Salamalichi: „Ei cu mânicile suflecate umblă, dar mai mult vara, ca să nu le fie cald. Dar poate şi spiritul acesta al moldoveanului, mioritic, Dumnezeu să-l ierte pe Mihai Volontir, vorba cântecului: „Moldovenii când se strâng, / La un colţ de masă râd, / La alt colţ de masă plâng”. Aşa ne e spiritul nostru, al moldoveanului. Ce să facem? Dar nu ne mai schimbă nimeni.”
*
Jurnalistul și analistul politic Anatolie Golea crede și el că Moldova are politicieni iresponsabili care își fac interesul și nu au grijă de țară.
Europa Liberă: Mai e posibil ca Republica Moldova să aibă o coaliţie majoritară în actuala legislatură a Parlamentului?
Anatolie Golea: „Ţinem minte declaraţiile preşedintelui PD, Marian Lupu, declaraţii foarte optimiste, chiar în ziua demisiei guvernului sau a doua zi: „Ne trebuie zece zile, cel mult două săptămâni, pentru a forma coaliţia majoritară”. Au expirat trei săptămâni.”
Europa Liberă: Au expirat acele două săptămâni anunțate şi practic terenul mai tare e minat politic decât e dezminat.
Anatolie Golea: „Exact. Joi vor fi trei săptămâni. Nu s-a întreprins absolut nimic. Avem politicieni iresponsabili care îşi fac interesul şi nu au grijă de ţară.”
Europa Liberă: Eu aud de la reprezentanţii acestor partide pro-europene declaraţii de tot felul, că trebuie să aibă o atitudine responsabilă, că trebuie să promoveze reforme, că trebuie să mai creeze un minister. Nu aud lucruri care sunt cerute de către simplul cetăţean: să le aducă bunăstare în casa lor, să pună capăt corupţiei şi să facă din statul acesta stat de drept.
Anatolie Golea: „Pentru că aţi menţionat ideea cu ministerul, cred că vă referiţi la Ministerul de Externe şi Ministerul Integrării Europene. Este o idee mult prea veche a Partidului Democrat. Chiar este lucrul de care avem nevoie cel mai puţin. Poate ar fi mai actual să lăsăm numai Ministerul Afacerilor Externe, pentru că integrare europeană nu avem. Şi nu trebuie să mai facem structuri care să avanseze integrarea europeană.”
Europa Liberă: Birocraţie şi maculatură în plus, spunea cineva.
Anatolie Golea: „Să continuăm reformele. Cineva a spus foarte bine, nu putem continua ceea ce nu am început.”
Europa Liberă: Va fi creată această majoritate? Până când, în termeni, putem vorbi că ar putea să apară această majoritate în Parlament?
Anatolie Golea: „Timp de 45 de zile preşedintele trebuie să înainteze candidatura primului ministru. A trecut jumătate din acest termen. Oricum va trebui să o facă. În situaţia în care am avea un preşedinte, cel puţin pe măsura preşedintelui Iohannis, avea să le dea trei zile acestor bravi băieţi care au demis guvernul şi să le spună: „Dacă nu vă înţelegeţi, eu vă înaintez prima candidatură. Nu o acceptaţi, vă înaintez a doua. Şi la revedere. Curtea Constituţională să decidă putem avea alegeri anticipate, nu putem avea alegeri anticipate, facem guvern provizoriu, ce facem”. Pentru că a fost o iresponsabilitate crasă să demiţi guvernul, neavând un scenariu ce vei face mai departe.”
Europa Liberă: Dar, a propos, v-a fost clar pentru ce au demis guvernul Streleţ?
Anatolie Golea: „Sau ştiu ceva ce nu ştim noi, sau merg, cum zice rusul, „вa-банк”, mizând pe faptul că vor reuşi să dezbine Partidul Liberal Democrat, să şantajeze şi să cumpere, să cumpere cu bani anumiţi deputaţi, pentru a coaliza această majoritate parlamentară. A fost probabil prea complicat, pentru că sunt doar 37 de deputaţi în această majoritate care negociază, chiar cu cei doi independenţi şi mai trebuie minim 14, de dorit mai mulţi.”
Europa Liberă: L-am auzit pe liderul socialiştilor, Igor Dodon, care zicea că PD ar putea să adune cel puţin 60 de voturi sau că mai nu sunt controlați acești 60 de deputaţi din Parlament.
Anatolie Golea: „Inclusiv din Partidul Socialiştilor. Pentru că se vorbeşte de mai multă vreme despre Partidul Socialiştilor care nu este unul cu o disciplină prea bună, fracţiunea în Parlament, partidul nu s-a aşteptat să obţină 25 de mandate la alegerile din 30 noiembrie 2014, au mai nimerit şi nişte oameni întâmplători, de unde s-ar putea de rupt.”
Europa Liberă: Doamna Lupu a plecat.
Anatolie Golea: „Doamna Lupu a plecat, nu fără concursul Partidului Democrat. S-ar putea să mai plece şi alţii. Domnul Voronin într-o ambianţă mai restrânsă a spus: „Eu ştiu că şi de la mine ar putea pleca. Chiar pot să le dau lista de câţiva deputaţi pe care pot să-i preia”. Este inacceptabilă coaliţia cu Partidul Comuniştilor pentru liberali şi pentru partidul domnului Leancă şi, pare-mi-se, au nimerit intr-un impas.”
Europa Liberă: Şi cine creează această majoritate în Parlament care trebuie să mai investească şi un guvern?
Anatolie Golea: „Nu ştiu cine o creează. Aceste întrebări trebuie adresate în primul rând Partidului Democrat, pentru că votul Partidului Democrat a fost decisiv în demisia guvernului.”
Europa Liberă: Democraţii plasează toată responsabilitatea în curtea PLDM.
Anatolie Golea: „Da, ei plasează responsabilitatea în curtea PLDM şi încearcă să dezbine acest partid. Au dreptul să o facă. Acest lucru încă o dată ne demonstrează că este vorba despre jocuri politice şi interese de partid din toate părţile. Dar votul pentru demisia guvernului a venit din partea Partidului Democrat care cel puţin nu şi-a retras miniştrii din guvern înainte de a acorda vot de neîncredere. Pentru mine este un lucru absurd şi inacceptabil să-ţi demiţi propriul guvern, să exprimi vot de neîncredere ministrului Monica Babuc, Pavel Filip, membri activi ai Partidului Democrat.”
Europa Liberă: Ruxanda Glavan.
Anatolie Golea: „Cu ce sunt de vină miniştrii? S-a acordat vot de neîncredere nu premierului Valeriu Streleţ, ci guvernului Valeriu Streleţ, guvernului format din trei entităţi politice, una dintre care cel puţin acum este în mare impas, încearcă să găsească voturile. Nu înţeleg de ce Partidul Democrat şi-a asumat rolul de mediator care trebuie să adune voturile, să adune alianţa. Ar fi trebuit să o facă Partidul Socialiştilor care are 24 de mandate. Domnul Dodon chiar mi-a zis: „Nu, noi am refuzat”. În cazul în care a refuzat, vine Partidul Comuniştilor. Poate domnul Voronin reuşea, de ce nu?, să constituie acel guvern al interesului naţional sau al concilierii naţionale.”