Vladimir Socor: „Reformele, inclusiv reformele pe care Moldova le-a convenit cu Uniunea Europeană, nu pot fi prin definiție aplicate într-un sistem de guvernare bazat pe partide parlamentare. O coaliție guvernamentală este cel mai prost instrument pentru aplicarea reformelor, mai ales când e vorba de reforme eșalonate pe anumite perioade calendaristice. Rușii, nu din Rusia, dar din Ucraina și din alte țări foste sovietice vorbesc despre coșmarul coalițiilor, «коалиционный кошмар».
Europa Liberă: Moldova e sortită să fie guvernată de coaliții.
Vladimir Socor: „Nu trebuia să se întâmple așa. Singurul instrument viabil pentru aplicarea reformelor este sistemul prezidențial, în care există o verticală a puterii. Știu că termenul „verticală a puterii” are o rezonanță negativă, e considerat nedemocratic, dar aceasta este optica anilor ʾ90, poate optica deceniului trecut. Domnul Saakașvili a demonstrat în Georgia că reformele pot fi aplicate cu succes numai printr-un sistem prezidențial. Reformele sunt aplicate de sus în jos de către un președinte cu o autoritate puternică. Și reformele sunt impuse. Georgia a demonstrat acest lucru. Sigur că a avea un sistem prezidențial de guvernare nu este suficient pentru reforme, este una dintre precondiții. Georgia a îndeplinit această precondiție, dar a îndeplinit și alte precondiții. Și anume competența elitei reformatoare, motivația ei, motivație foarte puternică, competență admirabilă pe care o vedem acum aplicată în cazul Ucrainei. Ucraina a importat echipe întregi de reformatori din Georgia. Ei se plâng fără încetare de modelul de guvernare ucrainean prin coaliții. Ei spun că, în experiența lor din Ucraina, modelul de coaliție încetinește și condamnă reformele la stagnare. În Ucraina totuși conducerea de vârf în persoana președintelui Petro Poroșenko, primului ministru Arseni Iațeniuk, președintelui Parlamentului Vladimir Groisman, este o conducere de vârf reformatoare, cu motivațiile necesare și cu competențele necesare. Dar în Moldova nu avem nici măcar aceasta. Ei în Ucraina pot să gestioneze coaliții complicate deoarece persoanele de la vârf au motivația și competența. În Moldova nu avem persoanele de la vârf cu această motivație și competență.”
Europa Liberă: Ținând cont de aceste realități din Republica Moldova, cum ar fi mai potrivit și mai bine: să fie ales șeful statului de către deputați sau de către cetățeni?
Vladimir Socor: „Bineînțeles, de către cetățeni. Dar cu împuternicirile necesare.”
Europa Liberă: Dar până la urmă depinde de persoană, nu de cine alege președintele.
Vladimir Socor: „Sigur, depinde în ultimă instanță de persoană. Dar președintele ales trebuie să aibă împuternicirile constituționale necesare. Nu e vorba numai de a alege o persoană prin vot populat. E vorba de a-i acorda împuternicirile necesare instituției prezidențiale.”
Europa Liberă: De șase ani în Moldova conduc forțele pro-occidentale. Aceste partide de la guvernare ar fi trebuit să facă adevărate reforme. Dar pentru a avansa pe acest drum european, reforme veritabile aproape că nu s-au făcut, chiar dacă sunt condiții obligatorii să scapi de corupție, să scapi de oligarhi, ca să te apropii de UE, nu s-a reușit acest lucru. Ce se întâmplă în continuare?
Vladimir Socor: „Eticheta de „coaliție pro-europeană” din trei partide a fost din capul locului o etichetă falsă. Principalul sabotor al integrării europene a fost partidul stăpânit de domnul Plahotniuc. Problema justiției și a ocrotirii legii a deveni principala frână în calea reformelor și principala critică din partea Uniunii Europene. Sectorul ocrotirii legii, al instituțiilor de drept, al justiției, anume acest sector a fost practic acaparat de către Partidul Democrat. Așa cum citesc eu în presa de la Chișinău, aceasta reiese. Acest partid a devenit frâna principală în calea reformelor. Partidul Liberal, condus de domnul Ghimpu, nu cred că posedă înțelegerea valorilor și a reformelor convenite cu Uniunea Europeană. Acest partid, şi spun acest lucru fără intenţie critică, este o simplă constatare, Partidul Liberal condus de domnul Ghimpu este un partid naţional român.”
Europa Liberă: Într-o democraţie toate partidele au dreptul la viaţă.
Vladimir Socor: „Fără îndoială, are acest drept. Dar un partid pe care nu-l interesează de fapt integrarea europeană şi de multe ori a pus chiar beţe în roate. Am spus în trecut la ce proiecte de lege specifice a pus chiar beţe în roate.”
Europa Liberă: La care?
Vladimir Socor: „Votarea legii egalităţii de şanse, liberalizarea pieţei aeriene. Şi domnul Ghimpu nu poate fi luat în serios ca un politician.”
Europa Liberă: Şi lăsaţi să se înţeleagă că în actul guvernării au fost racul, broasca şi o ştiucă?
Vladimir Socor: „Da, se poate spune aşa.”
Europa Liberă: Şi ce părere aveţi despre atitudinea clasei politice faţă de actul de guvernare?
Vladimir Socor: „Clasa politică e foarte neomogenă. De fapt, se tot vorbeşte despre o clasă politică în Republica Moldova. Nu există o clasă politică ca atare, după cum nu a existat o coaliţie ca atare, există grupări cu interese de natură diferită – ideologică. Mai bine spus nu numai cu interese, dar chiar cu instincte, că la nivelul ideologiei foarte puţini au ajuns. Cu instincte politice, cu opţiuni instinctive politice către Rusia, către România, diferite grupări de interese, unele de nivel strict local.”
Europa Liberă: Partidele de stânga spun că această criză politică trebuie pusă pe seama Uniunii Europene.
Vladimir Socor: „Bineînţeles că spun aceasta. Pentru că cele două mari partide de stânga, conduse de domnii Usatîi şi, respectiv, Dodon sunt partide antieuropene, sigur că ei vor învinui Uniunea Europeană de toate păcatele.”
Europa Liberă: Partea de vină trebuie să şi-o asume şi Bruxelles-ul?
Vladimir Socor: „Să spunem „responsabilitate”, în loc de „vină”, aparţine, în primul rând, diferiţilor factori, mulţi factori din Republica Moldova, dar Bruxelles-ul are şi el partea sa de responsabilitate, deoarece practic Bruxelles-ul a muşamalizat ceea ce se întâmpla îndărătul firmei de alianţă pro-europeană. Şi aceasta din motive, posibil, motive nobile. Politica de vecinătate şi de integrare a Uniunii Europene a fost condusă de un număr mic de personalităţi puternice care au remorcat această politică fără să aibă sprijinul politic susţinut al majorităţii statelor europene. Aceste personalităţi au dorit cu tot dinadinsul, şi onoare lor pentru aceasta, să tragă Republica Moldova înspre Occident. Pentru aceasta trebuiau să transforme Moldova într-o ţară atrăgătoare, un fel de marfă de export vandabilă pentru Europa. În acest scop au construit imaginea poveştii de succes, care acum s-a întors ca un bumerang contra lor, contra noastră şi au construit firma coaliţiei pro-europene, în parte, constrânşi de realităţile politice din Republica Moldova. A fi eliminat partidul lui Plahotniuc din guvern ar fi însemnat, cu necesitate, atragerea Partidului Comuniştilor în guvern pentru a forma o majoritate. O Moldovă cu comunişti la guvernare nu ar fi fost atrăgătoare în Occident, nu ar fi putut fi vândută ca o marfă de export atrăgătoare în Occident, mai ales că Parlamentul European şi 28 de parlamente naţionale urmau să ratifice Acordul de Asociere.”
Europa Liberă: Au rămas două state care nu au ratificat.
Vladimir Socor: „Inclusiv sora noastră mai mare de gintă latină.”
Europa Liberă: Italia şi Grecia.
Vladimir Socor: „Exact. Deci, prezenţa comuniştilor la guvernare ar fi complicat foarte mult procesul de ratificare. Inclusiv din cauza aceasta a trebuit menţinut partidul domnului Plahotniuc în guvern şi creată o imagine de partid pro-european şi pentru acest partid, care în niciun caz nu a fost pro-european. Dar din ce cauză l-au răbdat pe Plahotniuc? Din motivele pe care le-am arătat. Dar de la un moment dat diplomaţii europeni, aceasta ştiu din contactele mele personale, au început să se teamă de forţa pe care o obţinuse domnul Plahotniuc, de pârghiile şi mijloacele sale, de bogăţia sa crescândă, care ridicau posibilitatea ca domnul Plahotniuc de pe o zi pe alta să poată schimba vectorul extern al Republicii Moldova nu dinspre Vest spre Est, ci pur şi simplu să revină la politica de odinioară a dublului vector, balansând între Uniunea Europeană şi Rusia. Şi atunci diplomaţii europeni au început să fie foarte atenţi cu domnul Plahotniuc, au pornit de la premisa că cel puţin într-o oarecare măsură interesele sale trebuie să fie acomodate, pentru ca dânsul să nu cauzeze o surpriză peste noapte. Eu cred că a fost o abordare greşită. Sistemul de ocrotire a legii din Republica Moldova acaparat şi chiar dacă nu ar fi fost acaparat, aşa cum este, dar nu are nici competenţa necesară pentru a veni de hac acestui grup de interese. Cred că soluţia ar fi acţiune judiciară pe plan internaţional. Deocamdată aşa ceva nu s-a iniţiat.”
Europa Liberă: Tot aceste trei partide încearcă acum să creeze o nouă coaliţie de guvernare. E posibil?
Vladimir Socor: „Posibil e orice. Întrebarea este dacă e avantajos pentru Republica Moldova și dacă e rațional. Formarea unei coaliții de guvernare nu este un scop în sine, este un instrument pentru avansarea reformelor. Coaliția în formula actuală s-a dovedit că și-a epuizat potențialul reformist. După realizarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb, meritul cărora revine Partidului Liberal Democrat și Ministerului de Externe, și sub ministeriatul lui Iurie Leancă, și sub ministeriatul Nataliei Gherman, potențialul de reforme s-a epuizat. Și principala problemă, principala țintă a criticilor din Occident…”
Europa Liberă: Dar dacă s-a epuizat acest potențial, de ce se insistă tot pe aceeași configurație?
Vladimir Socor: „E o greșeală. Și nu se mai insistă în aceeași măsură în care se insista anterior. În decursul acestei vizite la Chișinău, am observat din partea diplomaților occidentali că s-a schimbat mesajul. Nu se mai insistă. Pentru reconstituirea aceleiași coaliții, în aceeași formă, cu aceeași intensitate cu care se insistase anterior.”
Europa Liberă: Dar alte variante nu sunt.
Vladimir Socor: „Probabil că nu sunt. Dar cred că reconstituirea coaliției în formula anterioară ar fi mult mai dăunătoare, mai păguboasă decât nereconstituirea ei. Și aș vrea să explic din ce motive. Eticheta de „europenism” și folosirea abuzivă, inflaționară a termenului de „Europa”, „europenism”, „integrare europeană” au ajuns să discrediteze acești termeni. S-a ajuns foarte departe cu compromiterea lor, ca anterior cu termenul „democrație” care a ajuns și el să fie discreditat, în primul rând în Rusia, apoi și în alte țări, prin folosirea sa în contexte neadecvate.”
Europa Liberă: Ce sugestii ați avea dumneavoastră, ca să se facă doi pași înainte?
Vladimir Socor: „Să nu se reconstituie coaliția în formula anterioară.”
Europa Liberă: Admiteți că PLDM nu va veni la masa de negocieri?
Vladimir Socor: „Părerea mea este că nu trebuie să revină.”
Europa Liberă: Chiar și dacă pune aceste condiții: să plece din fruntea Procuraturii, CNA, Băncii Naționale a Moldovei șefii acestor instituții?
Vladimir Socor: „Da. Să vă explic de ce. PLDM a decis să nu participe la coaliție. A spus un „Nu” categoric participării la coaliție. Eu cred că participarea la negocieri ar fi o capcană care ar duce automat la capcana următoare, care ar fi intrarea în coaliție. Negocieri în situația actuală nu pot duce decât la triumful PD, al lui Plahotniuc și constrângerea PLDM. De ce? Să admitem că PLDM va cere și Partidul Democrat va promite schimbarea conducerii organelor de drept, organelor de forță, inclusiv personalitățile cunoscute, Viorel Chetraru, Cornel Gurin, șeful Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, să admitem că Partidul Democrat va promite aceste și alte schimbări, pe baza acestor promisiuni PLDM va accepta să intre în guvern. Ce se va întâmpla? Întâi, încă în decursul negocierilor, înainte de încheierea lor, vor avea loc defecțiuni de la PLDM la PD pentru că există bariere morale, etice, psihologice împotriva defecțiunilor. Dar odată ce partidul însuși a luat hotărârea să participe la negocieri cu același PD, aceste bariere dispar. Cei care doresc să se lase ademeniți, momiți, cumpărați, o vor face cu mai puține rezerve morale, mai ușor, mai repede pentru că partidul deja e în negocieri. Cu cine? Cu Plahotniuc.”
Europa Liberă: Care partid e în negocieri cu Plahotniuc?
Vladimir Socor: „PLDM, în ipoteza aceasta. PLDM va fi slăbit încă din timpul negocierilor, înainte de a intra în coaliție. După aceea în coaliție, dacă se intră, PLDM va fi atât de slăbit încât nu va avea mijloacele de a constrânge PD să-şi onoreze promisiunile. PD va fi şi mai puternic în această coaliţie decât a fost până acum, va avea toate cărţile, toate atuurile, va avea mass-media în mână, va culpabiliza PLDM prin mass-media, va ameninţa, va constrânge, va şantaja, cum vedem de fapt se şi întâmplă lucrurile. Va fi o coaliţie atât de inegală încât PLDM nu va avea mijloacele de a constrânge PD să-şi onoreze promisiunile.”
Europa Liberă: Dacă PLDM rămâne pe poziţia sa, să nu negocieze cu PD, PL şi deputaţii neafiliaţi, deputaţii socialişti, conduşi de domnul Dodon au zis categoric că nu participă la formarea unei coaliţii, pentru că sunt interesaţi în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Practic rămâne imposibilă ideea creării unei majorităţi parlamentare.
Vladimir Socor: „Da. Afară de cazul în care Plahotniuc fuzionează cu comuniştii sau creează un fel de alianţă, un bloc, o fuziune a Partidului Democrat condus de Plahotniuc.”
Europa Liberă: Dar în cazul acesta nu vine domnul Ghimpu împreună cu comuniştii. Şi ce se întâmplă?
Vladimir Socor: „Nu vine. Domnul Plahotniuc poate să ademenească câţiva independenţi, câţiva socialişti.”
Europa Liberă: Nu se adună numărul de cel puţin 50+1, dar mai trebuie de ales şeful statului în primăvară.
Vladimir Socor: „Acolo vom aveam oricum o criză. Indiferent dacă se formează acum sau nu se formează în noiembrie o coaliţie, vom avea o nouă criză în primăvară, bineînţeles. Eu cred că PLDM trebuie să intre în opoziţie. Din ce considerente? Nu avem în Republica Moldova o opoziţie pro-europeană. Partidele care contează în opoziţie, sunt, prin definiţie, pro-ruseşti sau pro-Eurasia şi eurosceptice sau antieuropene. Nu avem o opoziţie viabilă pro-europeană în Republica Moldova.”
Europa Liberă: În Parlament. Pentru că în afara Parlamentului acum şi-a anunţat intenţia de a se transforma în partid Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”.
Vladimir Socor: „Da. Va fi un partid mic, fără organizaţii, probabil fără finanţare, un partid de idealişti, care cu greu va trece pragul, nu are organizaţii teritoriale ş.a.m.d. Nu avem un partid pro-occidental în opoziţie în Republica Moldova. Cred că PLDM poate să se salveze ca partid.”
Europa Liberă: Cu cine în frunte?
Vladimir Socor: „Cu domnul Streleţ. Cred că poate să se salveze ca partid numai în opoziţie, arborând două drapele: drapelul pro-european, pe care să-l scoată din mâinile pseudo-europenilor şi poate şi mai mult – drapelul anticorupţie. Ceea ce a fost fatal pentru PLDM, inclusiv pentru domnul Filat, a fost fatală asocierea cu Partidul Democrat al domnului Plahotniuc, a ieşit de acolo formula „celor doi Vlazi”, o formulă ucigătoare pentru PLDM şi pentru Vlad Filat. PLDM trebuie să se desprindă din îmbrăţişarea sufocantă a coaliţiei.”
Europa Liberă: Domnule Socor, ce a fost ştim, ce va fi ne interesează: alegeri parlamentare anticipate sau un guvern care câine-câineşte o va duce poate până în primăvară?
Vladimir Socor: „Câine-câineşte este o formulă potrivită în situaţia aceasta. Cred că aceasta ar fi formula pentru guvernare, iar PLDM poate cu siguranţă să se regenereze ca partid şi să-şi recapete credibilitatea de odinioară, arborând steagul anticorupţiei. Problema corupţiei este cea care preocupă poate cel mai mult societatea din Republica Moldova. Am auzit şi o părere conform căreia anticorupţia ar fi devenit o adevărată psihoză naţională în Republica Moldova. Cred că e o expresie potrivită. Anume aici poate PLDM să-şi recâştige credibilitatea.”
Europa Liberă: Are vreo importanţă cine va fi propus pentru funcţia de premier?
Vladimir Socor: „Da, sigur că are importanţă. Şi atunci trebuie văzut dacă cel care va fi propus pentru funcţia de premier va fi o persoană competentă, cu intenţii pro-occidentale şi reformatoare, cum a fost domnul Streleţ.”
Europa Liberă: Şi domnul Gaburici a fost.
Vladimir Socor: „Da, sigur.”
Europa Liberă: Şi domnul Leancă.
Vladimir Socor: „Domnul Leancă nu a fost un prim-ministru independent.”
Europa Liberă: Într-un stat captiv, ar putea să facă revoluţie cel care vine în fruntea guvernului?
Vladimir Socor: „Nu, revoluţie, Doamne fereşte.”
Europa Liberă: Revoluţie în reforme, revoluţie pentru a îmbunătăţi bunăstarea cetăţenilor?
Vladimir Socor: „Trebuie de pornit de la reconstruirea instituţiilor statului. Totul porneşte de la instituţii. Iar în cadrul instituţiilor totul porneşte de la lege şi ordine.”
Europa Liberă: Iar în societate au apărut voci care spun că Moldova s-ar aflat în pragul dispariţiei ca stat şi unirea cu România ar fi cea mai viabilă soluţie. Dumneavoastră aţi avut un punct de vedere referitor la acest subiect. Vă menţineţi părerea?
Vladimir Socor: „Da, am avut un punct de vedere. Am considerat întotdeauna că proiectul de stat Republica Moldova este un proiect viabil care trebuie susţinut prin toate mijloacele necesare. În ultimul timp m-am simţit nevoit să ajustez această opinie la cursul evenimentelor. Spre sfârşitul lunii septembrie, la „Realitatea TV” am spus, pentru prima dată de când analizez eu Republica Moldova, că statul Republica Moldova a devenit atât de disfuncţional, încât posibil, în pragul falimentului, să nu ne grăbim să-i proclamăm falimentul, dar posibil în pragul falimentului, trebuie de luat în considerare, pentru prima dată, opţiunea unirii cu România ca soluţie de salvare într-un caz extrem, în cazul unei prăbuşiri evidente. Nu e cazul acum. Moldova nu a dat faliment. Nu vreau să spun încă nu a dat faliment, dar nu a dat faliment deocamdată. E în prag, încă mai poate fi salvată. Totul depinde de instituţiile de salvare a țării.”
Europa Liberă: Cine o resuscitează?
Vladimir Socor: „Trebuie să ne pregătim încă de pe acum pentru apariţia necesităţii unei soluţii de salvare într-o situaţie extremă. O situaţie extremă poate să implice o prăbuşire internă, o fragmentare teritorială a statului. Dar în cazul căderii Ucrainei, poate să implice o iniţiativă de război hibrid din partea Rusiei, poate să îmbrace mai multe forme diferite. Şi pentru aceasta trebuie deja pregătite scenarii şi opţiuni. Repet, formula, o soluţie de salvare într-o situaţie extremă.”
Europa Liberă: Şi această soluţie este?
Vladimir Socor: „Este unirea. Dar trebuie deja pregătite scenarii cu resursele necesare şi mai ales fără emoţii patriotarde şi fără sentimentalisme. Şi aş vrea să nu mai văd expresia „de suflet” folosită în contextul relaţiilor cu Republica Moldova. Trebuie să fie o politică realistă, modernă, nu inspirată de anii 1930 sau de 1848, dar soluţiile de salvare într-un caz extrem trebuie pregătite încă de pe acum, poate nu e nevoie să le aplicăm. În acest caz, slavă Domnului, că nu va fi nevoie să le aplicăm, dar trebuie să le avem pe raft şi să le scoatem de pe raft de urgenţă, în caz de nevoie.”
Europa Liberă: Pentru prima dată Alianţa Nord-Atlantică spune că priveşte cu îngrijorare evoluţiile politice din Republica Moldova, ţară care nu este membră NATO. Cum explicaţi aceste îngrijorări?
Vladimir Socor: „Moldova este o ţară neutră prin Constituţie. Aceasta nu înseamnă deloc că Republicii Moldova i s-ar interzice să dezvolte cooperarea cu NATO, aşa cum o fac şi alte ţări neutre din Europa. Acest lucru s-a discutat şi se discută în continuare la conferinţa care are loc în aceste zile la Chişinău, Conferinţa Adunării Parlamentare NATO. Dar situaţia internă din Republica Moldova este atât de îngrijorătoare, încât practic a eclipsat discuţia despre raporturile Moldovei cu NATO. Şi la conferinţa aceasta NATO, în loc să se discute despre relaţia Moldova-NATO, se discută mai ales despre multiplele crize interne din Republica Moldova. Şi aş spune că nu am avut nevoie de ruşi pentru aceasta. Am făcut-o cu mâinile noastre, acest lucru trebuie conştientizat. Între timp situaţia de urgenţă din Ucraina, mai ales din regiunea Odesa s-a rezolvat, cel puţin pentru un timp. Ucraina s-a consolidat, situaţia din regiunea Odesa este consolidată, nu mai apare pericolul pe termen scurt, poate nici chiar mediu, Rusia să devină vecină nemijlocit cu Republica Moldova, cu Transnistria bineînţeles şi cu România la Gurile Dunării. Moldova are această oportunitate de a nu fi vecină directă cu Rusia, de a fi adăpostită de o Ucraină în curs de consolidare. Şi ar fi cel mai mare păcat dacă Republica Moldova nu ar profita de această situaţie privilegiată, de acest adăpost strategic în care se află pentru a nu-şi pune statul în ordine. Dintre toate partidele semnificative din Republica Moldova, eu văd un singur partid care înţelege această situaţie, este Partidul Liberal Democrat. Şi nu ar fi niciun păcat din partea niciunei puteri externe de a identifica anume acest partid ca purtătorul de steag european şi nu numai european, dar şi Nord-Atlantic în Republica Moldova. Este un partid nu numai pro-european, dar este un partid pro-Atlantic.”
Europa Liberă: L-am auzit pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko care a zis că Ucrainei i-ar trebui zece ani ca să adere la NATO. În Republica Moldova prea puţini sunt politicienii care s-ar încumeta să facă declaraţii comparabile sau asemănătoare.
Vladimir Socor: „Eu cred că ucrainenii pot şi trebuie să vorbească despre aceasta, mai ales că există susţinere în opinia publică din Ucraina, susţinere masivă. Cred că în Republica Moldova este prea devreme să vorbim despre aceasta. Este o vorbă franţuzească: „Întotdeauna să vă gândiţi la aceasta, dar niciodată să nu vorbiţi despre aceasta”. Aceasta se aplică şi în cazul relaţiei dintre Moldova şi NATO. Deocamdată agenda la ordinea zilei este cooperarea şi este aceea ca Moldova să primească din partea Alianţei Nord-Atlantice capacităţi de apărare teritorială care, în caz de nevoie, să descurajeze sau să întârzie o operaţiune de tip hibrid din partea unor forţe pro-ruseşti. Nu e vorba ca Moldova să achiziţioneze tancuri sau avioane, sau artilerie, nu. E vorba ca Moldova să aibă forţe de securitate antrenate şi echipate pentru a face faţă unei situaţii de tip hibrid şi, eventual, a întârzia o asemenea operaţiune adversă. Dar această capacitate nu va fi primită, atâta timp cât Moldova nu îşi pune propria sa casă şi guvernare în ordine.”