Linkuri accesibilitate

Ion Sturza: „Suntem pe cale de a fi dominaţi de lideri şi partide populiste marginale”


La Gala Generozității de la Chișinău alături de Vasile Botnaru
La Gala Generozității de la Chișinău alături de Vasile Botnaru

Un interviu în exclusivitate cu fostul premier al R. Moldova.

Europa Liberă: Domnule Sturza, PLDM vrea de la parteneri un premier tehnocrat. Şi toată lumea îşi aminteşte, din istoria guvernelor moldoveneşti, că dumneavoastră probabil aţi fost cel mai aproape de această încadrare. Ce înseamnă de fapt un guvern tehnocrat? Iată avem un guvern tehnocrat Cioloş, total liber de comenzi politice sau liber de angajamentele faţă de alegători? Cum înţelegeaţi dumneavoastră misiunea aceasta de guvern tehnocrat?

Ion Sturza: „Nu, bineînţeles că nu e liber. Nu e liber nici de angajamente politice, nici faţă de alegători. Până la urmă acelaşi guvern este ales de către Parlament, iar Parlamentul este suveran în relaţiile sale cu oricine, inclusiv cu alegătorii. Este o soluţie de avarie, o soluţie excepţională, când partidele politice nu pot găsi un consens pe formarea unei majorităţi, când se întâmplă lucruri excepţionale în țară. Deci, nu este o soluţie normală pentru un stat democratic.”

Europa Liberă: Guvern de „pompieri”?

Ion Sturza: „Într-o formă da. Pentru a stabiliza situaţia economică, socială, pentru a rezolva problemele de securitate, pentru a pregăti eventual o nouă relansare a procesului democratic şi alegeri anticipate, de ce nu? Dar ca lucrurile să nu demareze în trombă, cum s-ar spune, să nu fie ghidate de emoţiile momentului, să nu fie împinse de formaţiuni populiste şi de lideri populişti care doar vor să profite de moment, ca de obicei, pentru un mandat bine definit ca termen şi ca sarcini se aplică această formulă.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă şi guvern de sacrificiu. Pentru că într-un moment de criză e nevoie de măsuri foarte nepopulare, când bugetul e la fundul sacului...

Ion Sturza: „Bineînţeles, guvernul acesta este liber de a întreprinde nişte măsuri dramatice, destul de complicate, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, ce am făcut noi în ’98-’99, când situaţia de-a dreptul era cu mult-mult mai complicată şi mai dramatică. Nu e cazul totuşi astăzi în Republica Moldova. S-au întreprins nişte măsuri care nu luau în consideraţie repercusiunile politice sau imaginea membrilor guvernului. Era nevoie de a salva ţara, de a o stabiliza şi a o pune pe un făgaş normal şi de creştere economică. Lucru care până la urmă şi s-a întâmplat în perioada noastră. Şi cred că este cazul şi astăzi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Partidele componente ale alianţei totuşi preferă să meargă pe formula de „comisari”, reprezentanţi politici ai partidelor în cadrul guvernelor până la structurile cele mai de jos. Credeţi că în condiţiile de astăzi ar fi posibilă o minimă depolitizare şi tehnocraţi adunaţi împreună sub umbrela unui cabinet tehnocrat?

Ion Sturza: „Este foarte puţin probabil, cunoscând ambiţiile şi atmosfera de la Chişinău din partidele politice, că ei vor ceda administrarea ţării unei persoane, aşa cum se vehiculează, neutre politic, şi unui guvern, să-l numim aşa, tehnocrat. Este foarte-foarte puţin posibil. Pentru că între timp formula de guvernare care aduce beneficiu anumitor grupări economice funcţionează. Şi credeţi-mă că aceste grupări economice nu au nimic comun cu interesul de dezvoltare a ţării, cu poziţionarea geostrategică, cu alte lucruri. Cum se spune în armată, ziua a trecut şi slavă Domnului. E greu. Dar luând în consideraţie că ultimele sondaje arată că suntem pe cale de a fi dominaţi de lideri şi partide populiste marginale, în orice condiţii normale şi care ar fi un dezastru pentru noi şi o revenire sau o retragere masivă în dezvoltarea noastră.

Dacă ar fi un pic de raţiune la partidele politice, ar găsi o soluţie. Ori să depăşească criza şi să se aşeze să o rezolve în cadrul politic, adică un guvern politic cu reprezentanţi ai partidelor de centru-dreapta, ori o soluţie aşa cum s-a procedat în România. Deşi cred că nu ar fi fost chiar cazul şi nevoia de un guvern tehnocrat în România, deci, un guvern neafiliat politic. Cred că cuvântul corect este neafiliat politic. Pentru că oricum guvernele sunt politice, au nevoie să elaboreze politici, să le implementeze. Ar fi o soluţie pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Diacov a atras atenţia asupra faptului că dumneavoastră aţi fi spus că Plahotniuc ar fi bun prim-ministru. Şi vă rog să nu o luaţi ca glumă. Pentru că Plahotniuc este omul-partid. Poate că este suficient de puternic şi financiar, şi reputaţional, astfel încât să nu-i pese de opiniile unor partide. Ar fi de luat în serios această versiune?

Ion Sturza: „Pe domnul Diacov îl cunosc de mulţi ani, este un lupoi experimentat, îi place să arunce nişte lucruri în spațiul public, după aceea noi să le jumulim zile sau ore întregi. Eu m-am referit la figuri gen Plahotniuc, Filat şi alţii că ar trebui să-şi ia responsabilitatea pe bune, în faţă, nu în spatele cortinei. Şi atunci se va vedea cine şi ce reprezintă și cât lui de tare îi arde de ţară.”

Europa Liberă: Ce „muşchi” are?

Ion Sturza: „Şi ce „muşchi” are, care sunt viziunile. Eu des folosesc afirmația lui Petru cel Mare: pune-l să vorbească, ca să vedem cât e de prost sau invers, cât e de deştept. Deci, în sensul acesta nu cred că astăzi este fezabilă candidatura domnului Plahotniuc într-o funcţie publică, din mai multe considerente. Sondajele arată un anti-rating, care cred nu a fost nici la cei mai odioşi oameni. Nu vreau să-i fac un proces de intenţie, dar dacă este cineva raţional, nu poate veni cu aşa propuneri. Cred că nu este fezabilă, indiferent ce jocuri se joacă la Chişinău, că ar stârni cele 90% de anti-rating, sunt oameni reali, care au ajuns la această concluzie pe măsura ce au evoluat situaţiile la Chişinău. Şi ele se asociază, cele negative, în mare măsură cu câteva figuri, una dintre dânsele este domnul Plahotniuc. Eu cred că totuşi în al 12-lea ceas el este raţional şi nu va accepta să revină iarăşi în spaţiul public. Cred că va fi un dezastru şi atunci nu ştiu dacă va supravieţui nu numai clasa politică, dar şi clădirile unde se află clasa politică.”

Europa Liberă: Iertaţi-mi alăturarea, dar ori de câte ori dumneavoastră apăreţi pe Facebook cu o postare, multă lume se întreabă dar de ce dumneavoastră nu aţi încerca să coborâţi din nou în aceeaşi apă, de ce nu v-aţi răsufleca dumneavoastră mânicile?

Ion Sturza: „Eu poate pentru prima dată o spun public, deşi în ultimele mele vizite la Chişinău am spus-o în cercuri mai înguste, că situaţia în Republica Moldova este de aşa gen că, indiferent cine, unde şi cum, trebuie să-şi răsuflece mânicile. Şi eu sunt gata să pun umărul la trecerea acestui hop. În continuare nu sunt interesat de niciun proiect politic de termen lung ş.a.m.d., nu am ambiţii politice, dar dacă este nevoie de a veni cu expertiza, cu experienţa, cu relaţiile, cu un suflu nou, pentru a depăşi anume perioada aceasta de maximă cumpănă şi criză, atunci eu sunt gata, bineînţeles, las temporar inclusiv afacerile mele de succes.”

XS
SM
MD
LG