Care sint variantele posibile in raporturile dintre Turcia si Rusia dupa doborirea avionului rusesc? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
In Wall Street Journal, Iaroslav Trofimov scrie ca Rusia si Turcia au luptat in tabere opuse de peste zece ori, de-a lungul istoriei, dar in ultimele doua decenii au avut relatii bune. Dupa doborirea avionului rusesc, aceste raporturi sint inghetate, cu consecinte imprevizibile. Ambii lideri – Erdogan si Putin – sint politicieni autoritari si populisti, care nu se dau la o parte de la a stimula pasiuni nationaliste pentru a atrage sprijin intern. Legaturile comerciale dintre cele doua tari au inflorit in ciuda disensiunilor politice in Siria, Cipru si Ukraina si faptului ca Turcia s-a alaturat Americii si Uniunii Europene, impunind sanctiuni Rusiei.
Dmitri Trenin, care conduce Institutia Carnegie in Rusia, spune ca „Relatiile dintre tarul de la Moscova si sultanul din Turcia au avut o importanta critica. Acum aceste legaturi sint distruse, Erdogan si Putin nu se mai privesc ca parteneri”. Rusii au impus de-acum sanctiuni la importuri de alimente din Turcia si si-au sfatuit turistii sa evite acea tara. Turcia este un mare importator de gaze rusesti, reprezentind o cincime din exporturile de gaz ale Rusiei, in afara fostei Uniuni Sovietice. Rusia construieste prima centrala nucleara a Turciei. Amenintarea lui Putin ca deterioarea raporturilor poate continua pune in pericol aceste proiecte.
Pina acum nici unul dintre cei doi lideri nu da inapoi si le e si greu sa o faca pentru ca nu vor sa apara slabi, in fata propriilor populatii. Ankara a incercat sa sustina ca daca se stia ca avionul e rusesc poate alta era decizia, supozitie respinsa de Putin, care a declarat ca avioanele sale sint clar marcate. Rusia a luat masuri militare ca sa reduca expunerea avioanelor. Erdogan a spus ca daca violarea spatiului aerian se repeta, fortele sale vor riposta din nou.
Ambele tari sint constiente cit este de periculos ca acest conflict sa se extinda. Analisti cred ca cei doi vor evita o confruntare directa. Temerea la Ankara este ca rusii vor reactiona prin ricoseu, inarmindu-i pe kurzi, care sint priviti ca un pericol de catre Turcia. Cauza kurzilor a fost si este privita cu simpatie la Moscova.
In Siria, fortele kurde, sprijinite de Occident sint cele mai de succes impotriva gruparii ISIS. Daca insa ele vor fi inarmate, armele vor ajunge in cele din urma si la kurzii din Turcia, unde Partidul Muncitorilor din Kurdistan nu mai respecta armistitiul incheiat cu Erdogan. Pe acest fond, Statele Unite fac apel la calm, aceasta fiind singura optiune care poate refocaliza lupta impotriva gruparii ISIS.