Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Dacă se dorește o nouă alianță pro-europeană, propunerea liberal-democraților nu ar trebui să trezească susceptibilități ”


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Odată cu revenirea liberal-democraților la masa negocierilor cu foștii parteneri de alianță, carul „s-a urnit din loc”, în expresia liderului liberal Mihai Ghimpu. Însă drumul până la destinație s-ar putea să fie lung și epuizant, judecând după primele contacte între forțele pro-europene cu reprezentare parlamentară. Primele luări publice de poziție față de modul în care Partidul Liberal Democrat vede formarea unei noi majorități parlamentare și numirea unui nou guvern au scos la iveală o serie de divergențe, mai ales între liberal-democrați și democrați.”

Europa Liberă: De fapt, niciun fel de precondiții – aceasta a fost condiția liderului democrat Marian Lupu pentru a se așeza împreună cu liberal-democrații la masa discuțiilor pentru că până la negocieri mai e departe drumul. Liberal-democrații însă au cerut ca discuțiile să înceapă de la varianta zero: pun hârtia albă pe masă și încep să discute. Ce înseamnă aceasta?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil aceasta înseamnă o nouă renegociere a responsabilităților, dar și a funcțiilor, fără a se ține cont de reprezentarea politică actuală în toate structurile puterii. Negocierile de la zero înseamnă un nou început, formarea unei noi alianțe, în care să se găsească loc și pentru reprezentanții partidului fostului prim-ministru Iurie Leancă. Dacă se dorește o nouă alianță pro-europeană, propunerea liberal-democraților nu ar trebui să trezească susceptibilități pentru că exact așa s-a procedat de fiecare dată când s-au format fostele alianțe pentru integrare europeană.”

Europa Liberă: Domnule Cojocaru, liberal-democrații au mai propus un premier neafiliat politic, ne amintim de domnul Gaburici. Poate fi numirea unui prim-ministru neafiliat soluția bună pentru depășirea crizei politice actuale?

Gheorghe Cojocaru: „După câte se vede, liberal-democrații caută o soluție pentru ca viitorul guvern să fie condus de un prim-ministru puternic și care să aibă mai multă independență în raport cu partidele politice la luarea deciziilor. Dar, pe de altă parte, un prim-ministru lipsit de sprijinul asumat al unui partid va resimți lipsa acestui sprijin politic, mai ales că, așa cum rezultă din ceea ce se propune, membrii guvernului vor putea fi numiți, selectați pe criterii de apartenență politică. Prin urmare, nu există soluții ideale. Important este ca o soluție sau alta să întrunească consensul partidelor politice și sprijinul lor necondiționat pentru promovarea unui program comun de guvernare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG