Linkuri accesibilitate

Raif Badawi: „Celor ce ne doresc moartea, noi le dorim viață”


La ceremonia de la Strasbourg

Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2015 bloggerului saudit.

Aflat în închisoare, Raif Badawi, bloggerul din Arabia Saudită condamnat la zece ani de închisoare pentru insultarea Islamului, nu a putut fi prezent la Strasbourg, disticția fiindu-i înmânată soției acestuia, Ensaf Haidar. Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an și onorează persone și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

„Am primit vestea că dl Badawi a fost plasat în detenție și izolare. Cer regelui Arabiei Saudite să oprească execuția acestei sentințe, să-l elibereze pe domnul Badawi, să-i permită acestuia să se întoarcă la soție și la cei trei copii”, a spus miercuri, la Strasbourg, înaintea ceremoniei de înmânare a premiului, președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

„În ciuda riscurilor Badawi a făcut eforturi pentru a promova libertatea de gândire în țara sa. Singura lui armă a fost dreptul său de a se exprima liber, un drept ignorat în țara sa, pe care îl exercită doar cei curajoși. Și-a ridicat glasul și a cerut o societate deschisă pentru el și pentru ceilalți. Badawi a atacat poziția privilegiată a clasei religioase în Arabia Saudită, criticând statutul degradant al femeii și priogonirea minorităților de orice fel”, a adăugat Schulz. El a cerut autorităților saudite „să pună punct represiunii sistematice a expresiei pașnice”, referindu-se la oameni, cum ar fi Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh și Ali Mohammed al-Nimr, cerând eliberarea lui Mohammed al-Nimr, care a fost condamnat la moarte. Președintele Parlamentului a amintit autorităților de la Riad că Arabia Saudită a fost aleasă în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, iar acest lucru le obligă să respecte drepturile omului.

Raif Badawi, primul cetățean al unei țări din Golful Persic care primește această distincție, este autorul site-ului Free Saudi Liberals. Pentru spiritul prea liberal al scrierilor sale, care criticau atoputernicia clerului din Arabia Saudită, Badawi a fost arestat în 2012 și condamnat la 10 ani de închisoare, 1000 de lovituri de bici și o amendă de sute de mii de dolari.

Mii de oameni din întreaga lume au fost șocați când, în ianuarie 2015, un film publicat pe Internet a prezentat aplicarea în cadrul unei ceremonii publice a primului set de lovituri de bici. Barbarismul pedepsei, ca și reacția aprobatoare a saudiților martori la execuției, au stârnit valuri de protest in lumea intreagă, iar autoritățile saudite au oprit continuarea aplicării pedepsei.

Imediat, Parlamentul European a aprobat o rezoluție care condamna cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi cerând autorităților din Arabia Saudită „să-l elibereze imediat și necondiționat pe acest prizonier de conștiință, reținut și condamnat doar pentru că și-a exercitat dreptul său la libertatea de exprimare”.

Însă Ensaf Haidar, soția laureatului de anul acesta al Premiului Saharov, care în prezent locuiește în Canada cu cei trei copii ai cuplului, a anunțat că autoritățile saudite au decis să reia biciuirea.

Arabia Saudită este o monarhie absolută considerată de Freedom House țara cea mai puțin liberă de pe planetă. Partidele politice, alegerile precum și protestele (chiar și cele pașnice) împotriva guvernului sunt interzise. Femeile saudite nu au dreptul să șofeze, iar pedeapsa cu moartea este o practică obișnuită. Doar în 2015 au fost executate în Arabia Saudită 150 de persoane.

Raif Badawi a fost destul de curajos pentru a-și face vocea auzită și a spune nu barbariei. Din acest motiv l-au lovit cu bice de ignoranță”, a declarat Ensaf Haidar, soția activistului. „Gânditorii liberi din Arabia sunt obișnuiți să își ascundă ideile pentru a continua să trăiască”, a mai spus aceasta, continuând cu un citat din soțul ei: „Ideile libere și edificatoare sunt considerate blasfemie în ideologia adoptată de societățile arabe, în care fiecare gând liber este o decadență și o diversiune de la adevărata cale”.

„Raif nu este un criminal”, a spus Ensaf Haidar. „El este un scriitor și un gânditor liber. Atât. El este doar un gânditor care a refuzat să facă parte dintr-o turmă ce urmează clerici din afara timpului, autori ai legilor injuste și tiranice”, a adăugat ea.

„Le dorim viață celor ce ne doresc moartea, iar celor care ne ignoră, să revină la rațiune”, a încheiat femeia citându-și soțul.

Alături de Raif Badawi, printre cei trei finaliști de anul acesta ai premiului Saharov s-au mai numărat liderul opoziției ruse, Boris Nemțov, ucis la Moscova în luna februarie a acestui an, și opoziția democratică din Venezuela reprezentată de Mesa de la Unidad Democrática.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persone și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Nominalizările sunt de regulă înaintate de grupurile politice, dar și de cel puțin 40 de eurodeputați din grupuri diferite. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

XS
SM
MD
LG