Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Anul 2015 a fost un an al turbulențelor politice excesive”


Gheorghe Cojocaru: „Împotriva mersului firesc al lucrurilor, viața politică de la Chișinău, în loc să se potolească, acum la sfârșit de an, cunoaște o agitație ieșită din comun. Pe fondul discuțiilor pe care primul ministru desemnat, Ion Sturza, încearcă să le poartă cu partidele parlamentare, în ultimele zile ale anului, se desfac fracțiuni parlamentare, se formează noi platforme social-democrate, iar cele deja cunoscute publicului larg, cum este Platforma DA, se transformă în noi partide politice. După cum se vede și din intențiile altor lideri de opinie de notorietate, familia partidelor din Republica Moldova se va lărgi sensibil în anul care vine...”

Europa Liberă: De unde ar fi liniște pe urdinișul politic al Chișinăului, dacă întreg anul a fost la fel. Și loc de vacanță nu prea există pentru că lucrurile stau în suspans, nu-i așa?

Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, Chișinăul arată de-a dreptul ca un oraș asediat. Europa întreagă arată ca o imensă localitate asediată, însă cu totul din alte motive, decât cele care au determinat „asediul” Chișinăului. „Jaful secolului”, care va rămâne, probabil, una din cele mai negre pagini din istoria recentă a Republicii Moldova, este cel care a provocat o revoltă socială de proporții, a scos zeci de mii de oameni în stradă, a scos la iveală caracterul de stat capturat al unei societăți sfâșiate de corupție și sărăcie. „Jaful secolului” a marcat profund evoluțiile politice din anul care se încheie, însă cei implicați în acest caz încă nu au fost identificați în totalitate și nu și-au încasat pedeapsa, justiția rămânând deocamdată restanțieră la acest capitol.”

Europa Liberă: Anul care se încheie va rămâne în istoria Moldovei ca unul de „record”, au fost demise două guverne și un al treilea nici astăzi nu este format... Credeți că poate fi surclasată această performanță?

Gheorghe Cojocaru: „Toate aceste demiteri ale celor două guverne confirmă, încă odată, că anul 2015 a fost un an al turbulențelor politice excesive, un an în care actuala clasă politică a experimentat „pe viu”, cu regret, am putea spune, mai întâi, un model al unei coaliții minoritare, apoi s-a dat curs unei guvernări majoritare, însă de scurtă durată, după care s-a intrat în această fază critică a incertitudinilor de la sfârșit de an.”

Europa Liberă: Dacă v-aș cere o concluzie scurtă, ce ați zice despre anul care a trecut și mai ales dacă mai are soluții clasa politică ?

Gheorghe Cojocaru: „În situația în care nu mai sunt soluții pentru depășirea crizei, soluția rezidă în anunțarea alegerilor anticipate. Însă, judecând după tot ceea ce se întâmplă pe scena politică în ultimele zile ale acestui an și, în primul rând, având în vedere formarea unei platforme social-democrate în cadrul Parlamentului, se pare că se vor mai căuta soluții, astfel încât chestiunea alegerilor anticipate parlamentare să nu fie de actualitate.”

XS
SM
MD
LG