Linkuri accesibilitate

Scenarii și variante ale unei intrigi care se va termina în cîteva ore


Mai sînt doar 15 zile pînă la data când Parlamentul trebuie dizolvat conform Curții Constituționale.

Preşedintele Nicolae Timofti nu a făcut deocamdată a doua propunere pentru funcţia de premier, dar, după toate probabilităţile, o va face totuşi astăzi până la miezul nopţii, întrucât e ultima zi în care poate să-şi anunţe decizia pentru a nu încălca termenele constituţionale.

Asta pentru că legea supremă îi rezervă fiecărui candidat propus la această funcţie un termen de 15 zile pentru completarea cabinetului şi scrierea programului.

Exact atâtea zile au mai rămas până la 29 ianuarie, data limită după care intervine nevoia dizolvării Parlamentului şi declanşării alegerilor anticipate în caz de eşec în crearea unui guvern.

Printre scenariile care se vehiculează în mediul experţilor, unul ar fi ca Nicolae Timofti să-l desemneze repetat pe Ion Sturza, candidatul care a fost propus prima dată de acesta, dar care a fost boicotat de majoritatea deputaţilor.

În condiţiile în care Partidul Democrat a insistat pe un candidat pe care Nicolae Timofti a dat semne clare că nu-l va accepta, unii experţi presupun că şeful statului ar putea da dovadă şi el de o insistenţă cel puţin similară.

O altă variantă care se vehicolează ar fi ca Timofti să-l propună pe Andrian Candu, democratul care se află în fruntea Parlamentului şi este finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc. Numele lui a figurat cel mai frecvent ca posibilă variantă de rezervă a democraţilor.

În câteva ore, intriga oricum se va rezolva. Joi dimineaţă mai mulţi deputaţi liberal-democraţi, care anterior intraseră în majoritatea din jurul PD, s-au răzgândit când au văzut că democraţii nu renunţă la candidatura lui Vlad Plahotniuc, ceea ce ar însemna că acum, chiar dacă ar fi nominalizat, Plahotniuc ar putea avea probleme la votul de învestitură din Parlament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG