Linkuri accesibilitate

Ion Păduraru: „Alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova”


Ion Păduraru
Ion Păduraru

Între prioritățile premierului desemnat se află stabilizarea situației economice și restabilirea relațiilor cu instituțiile internaționale.

Premierul desemnat Ion Păduraru a declarat presei că speră ca echipa de miniștri și programul de guvernare cu care va veni în fața parlamentarilor să fie sprijinite.

El a spus că printre prioritățile sale se numără stabilizarea situației economice, restabilirea relațiilor cu instituțiile internaționale și punerea în practică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care are „o importanță vitală pentru Republica Moldova”.

Ion Păduraru a spus că în opinia sa alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova, și și-a manifestat speranța că că și deputații înțeleg clar asta.

Ion Păduraru, secretar-general al administrației prezidențiale de la Chișinău, și fost ministru al justiției, a fost desemnat premier de președintele Nicolae Timofti, după o zi tensionată, marcată de proteste de stradă, în care Partidul Democrat a respins solicitarea șefului statului adresată majorității parlamentare declarate de a-și reconfirma semnăturile în susținerea repetată a lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Nicolae Timofti ceruse majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați să reconfirme, până joi la ora 21.00, ora Chișinăului, semnăturile pentru susținerea lui Vlad Plahotniuc în funcția de prim-ministru.

Preşedinţia a explicat într-un comunicat că formarea unei majoritati parlamentare noi trebuie sa fie asumată oficial, astfel încit, cităm „alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare”.

Președintele Partidului Democrat Marian Lupu a spus la Publika TV că numirea lui Păduraru nu a fost discutată cu majoritatea parlamentară:

„Este o decizie suprinzătoare şi una care nu este pe înţelesul nostru. Nu demult, după discuţiile cu şeful statului, noi, conducerea PD, am fost invitaţi să mergem la preşedinte pentru a coordona o altă propunere la funcţia de premier, ca la o jumătate de drum să fim informaţi că situaţia s-a schimbat, iar la scurt timp a fost emis decretul”.

Liderul PD a adăugat: „Acest pas este unul care probabil împinge Republica Moldova către alegeri anticipate. Acest candidat nu întrunește nu doar părțile regulamentele obligatorii, dar sunt și alte cusururi de ordine juridică”.

Imediat după nominalizarea lui Pădurar, președintele Timofti a spus că dorește evitarea alegerilor anticipate, care depinde numai de parlamentari. „Domnul Păduraru îndeplinește toate condițiile de integritate”, a mai spus șeful statului moldovean.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG