Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova, Andi Cristea, nu consideră necesare alegerile anticipate și subliniază că stabilitatea este cel mai important lucru de care are nevoie o țară care, într-un interval de 14 luni, a fost condusă de cinci premieri. Politicianul social-democrat român arată că UE așteaptă trei lucruri de la noul guvern: „implementarea reformelor europene, pași rapizi și victorii de etapă, pentru restabilirea încrederii finanțatorilor internaționali”.
Europa Liberă: Domnule Cristea, probabil că atunci când ați preluat președinția Delegației UE-Moldova nu vă așteptați să aveți atâtea bătăi de cap. Iată, Moldova iar nu are guvern. Cum apreciați evoluțiile din ultima vreme din Republica Moldova?
Andi Cristea: „Relațiile dintre UE și Republica Moldova înregistrează o ciclicitate de momente mai bune și mai puțin bune. Momente când încrederea se află la un nivel scăzut. Nu trebuie să fim descumpăniți de acest lucru, pentru că trebuie să nu uităm care este obiectivul nostru comun: apropierea R. Moldova de UE. În rest, știți cum se spune: oamenii sunt sub vremuri. Încercăm, în funcție de evenimente să acționăm cu bună-voință și încredere pentru a menține pe mai departe Moldova pe drumul european.”
Europa Liberă: De ce ar fi dl Pavel Filip mai bun decât dl Vlad Plahotniuc, având în vedere că cei doi sunt apropiați.
Andi Cristea: „Eu m-aș feri să vorbesc despre persoane. Noi, în UE, vorbim despre principii, despre valori, și dacă este un mesaj pe care doresc să îl transmit acela este: „A sosit vremea seriozității și stabilității politice”. Atât răbdarea cetățenilor cât și a partenerilor străini a fost și este în continuare pusă la încercare. Nivelul de încredere este destul de scăzut și este foarte important să se dea un semnal clar de seriozitate
A sosit vremea seriozității și stabilității politice...
din partea Chișinăului. Noi așteptăm mai puțină ceartă și mai multă acțiune, altfel strada nu se va calma. Noul guvern trebuie să asigure stabilitatea socială, politică și economică și va fi atent monitorizat pentru că noi dorim re-credibilizarea ideii de „drum european”. Din păcate, am asistat în ultimele luni la un fenomen de contagiune. Acele partide care au fluturat steagul UE, și care la nivel de discurs au asumat ideea apropierii de Europa, nu au avut performanțe, iar oamenii sunt dezamăgiți. Este importantă stabilitatea, ne dorim un proces de continuitate politică. Lucrurile sunt departe de cum ni le-am dori, practic, dl Pavel, dacă va fi votat, ceea ce eu sper, așadar dl Pavel va fi al șaselea premier în decurs de 14 luni. Acesta nu este nicidecum un semn de stabilitate. Lucrurile trebuie să se schimbe.”
Europa Liberă: Aș prelua ce ați spus și m-aș referi la un sondaj proaspat potrivit căruia dacă s-ar organiza azi alegeri Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru ar primi cele mai multe voturi, fiind urmate de noul partid creat pe baza Platformei „Demnitate și adevăr”. PLDM si celelalte partide pro-europene sunt pe ultimele locuri in preferințele cetățenilor. Comentariu dumneavoastră.
Andi Cristea: „M-aș feri să comentez sondaje, căci în cazul în care acestea sunt obiective sunt doar o fotografie a unui moment. Partidele
Este importantă stabilitatea, ne dorim un proces de continuitate politică...
de la guvernează își fac treaba mai mult sau mai puțin bine, iar oamenii, în funcție de performanțe îi recompensează sau sancționează prin vot, prin intenție de vot.
Au trecut 14 luni de la ultimele alegeri, iar eu nu văd sensul unor alegeri anticipate. Este firesc. Sunt diferite perspective din care se pot analiza lucrurile. Eu, ca președinte al Delegației PE pentru Moldova nu văd sensul anticipatelor, dar decizia nu este a mea. Eu, mai degrabă, mi-aș dori să am un omolog în Parlamentul de la Chișinău, pentru că știm foarte bine ce s-a întâmplat cu fostul președintele al Delegației Parlamentului R. Moldova la Comitetul parlamentar de asociere (n.a. Dl Vlad Filat), iar în momentul de față, la nivelul diplomației parlamentare, suntem blocați. Ar trebui desemnată o nouă persoană pentru această poziție.”
Europa Liberă: Deci nu vă îngrijorează scăderea în sondaje a partidelor pro-europene. Din ce înțeleg, ați considera că, există în Moldova alți politicieni sau că se pot coagula noi partide pro-europene care ar putea să preia ștafeta de la partidele care au dus Moldova până acum pe acest drum.
Andi Cristea: „Este mai puțin important dacă eu sunt sau nu îngrijorat. Ar ajuta cu ceva îngrijorarea mea cetățeniii din R. Moldova? Eu nu cred. Nu este asta important. Eu pot da semnale, și le dau cu bunpă credință, și mă aștept ca ele sa fie decodificate corect.”
Europa Liberă: A propos de programul de guvernare al domnului Filip. Înțeleg că este inspirat din cel al domnului Valeriu Streleț: reluarea negocierilor cu FMI pentru deblocarea finanțărilor externe, reformarea justiției, depolitizarea instituțiilor de drept, totul în cadrul conservării făgașului european. Având in vedere toate acestea, ce se schimba pentru cetățenii moldoveni după atât zbucium și atâtea framântări, noi nominalizări, proteste în stradă, dacă programul este același?
Andi Cristea: „La aceasta întrebarea aș vrea să raspund, dar cred că cel mai corect politic ar fi să îi invităm pe liderii politici de la Chișinău. Ei trebui să dea explicații. Noi, UE, așteptăm trei lucruri: implementarea reformelor europene, pași rapizi și victorii de etapă, pentru restabilirea încrederii finanțatorilor internationali. Acordul cu FMI va veni dacă vom avea un guvern, iar în funcție de asta UE va debloca liniile de finanțare. Nu e usor, dar este singurul drum pe care R. Moldova poate merge inainte.”