Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis să micșoreze substanțial tarifele la gaze de la 1 februarie, datorită ieftinirii acestor hidrocarburi pe piața internațională, odată cu petrolul. După seria de majorări de tarife de anul trecut, decizia inversă luată astăzi de ANRE depășește așteptările, atât prin mărimea ieftinirii, cât și prin rapiditatea cu care a fost făcută.
După noile tarife la gaze naturale, consumatorii casnici vor achita cu circa 11 procente mai puțin, comparativ cu prețul stabilit în luna noiembrie a anului trecut. Prin urmare, metrul cub de gaze a ajuns la circa 5,54 lei, de la 6,22 lei. Tariful însă nu include TVA-ul de 8% sau alţi aproape 50 de bani.
La scurt timp după majorarea aplicată de ANRE la sfârșitul anului, parlamentul a anulat însă amendamentul care punea pe umărul consumatorilor moldoveni costul pentru tranzitul gazelor rusești, inclusiv ale celor care merg mai departe spre țările Uniunii Europene. În consecință, vorbind despre o revizuire a tarifului, experții în domeniu prevedeau o reducere de circa cinci la sută.
Despre posibilitatea micșorării tarifelor la gaze naturale cu circa 10 la sută, a vorbit la sfârșitul săptămânii trecute premierul Pavel Filip, după o întrevedere cu conducerea întreprinderii MoldovaGaz.
Președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu este de părere că micșorarea tarifelor, care în opinia sa a întârziat, ridică mai multe semne de întrebare:
„De unde a căzut darul acesta, cine îl achită, din care motive acest lucru nu a putut fi făcut când era guvernul Gaburici sau guvernul Streleț, anume acum sunt lucrurile acestea sincronizate. Sunt sigur că în prim plan este influența politică, de a mai potoli, de a scădea temperatura în Piața Marii Adunări Naționale și numărul de persoane că iată, uitați-vă a scăzut prețul la gaz, sunt și momentele acestea.”
La stabilirea noilor tarife, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, a fost luat în calcul și prețul în scădere de achiziție a gazelor pentru anul 2016.
Formarea noului tarif nu a fost stabilită însă în cadrul unei ședințe publice, remarcă expertul Institutului de Reforme şi Politici Europene, Sergiu Tofilat. El spune că ANRE a decis să revizuiască tarifele la gaz într-un mod netransparent:
„Cel mai grav este că în situația asta ANRE creează un precedent când tarifele se aprobă pe furiș, în ședințe închise și noi absolut deloc nu cunoaștem care sunt factorii luați în considerație. Nu se ține cont de părerea consumatorului. De ce trebuie redus numai cu 10 la sută și nu mai mult, în opinia noastră trebuie să fie redus tariful cu vreo 20-25 de procente.”
Sergiu Tofilat notează că la o reducere cu circa 23 de procente a prețului la procurarea gazelor naturale, ponderea căruia în tarif este de aproape 80 la sută, urma să fie aplicată o reducere de minimum15 procente a tarifului, având în vedere și cursul valutar.
Experții notează, de asemenea că după micșorarea tarifelor la gaze naturale ar fi firesc să urmeze o revizuire a tarifelor pentru curentul electric, întrucât, sugerează Nicolae Mogoreanu, președintele Asociației Consumatorilor de Energie, 70 la sută din costul energiei electrice este costul gazelor naturale.