Linkuri accesibilitate

Sergiu Tofilat: „Aprobarea noilor tarife s-a făcut cu grave încălcări ale legii, ele trebuie anulate, nu suspendate”


La protestul din iulie împotriva scumpirii prețurilor la energie
La protestul din iulie împotriva scumpirii prețurilor la energie

Interviul dimineții cu un expert în energetică din cadrul Institutului de Politici şi Reforme Europene.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat că suspendă scumpirea gazelor şi curentului electric, decisă în iulie. Reprezentanţii Agenţiei au spus că doresc un audit extern la companiile energetice ca să verifice cât de justificate sunt scumpirile şi vor reveni la decizie în 60 de zile.

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Ce să înţeleagă consumatorul din această schimbare de macaz? O discuție cu expertul în energetică din cadrul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Sergiu Tofilat.

Europa Liberă: Decizia ANRE de a suspenda pentru 60 de zile scumpirea energiei electrice și gazului i-a luat pe mulți prin surprindere. ANRE invocă acum demersurile sindicatelor și populației, deși se știe bine că, chiar în iulie, majorările tarifelor au provocat atitudinea negativă a multor oameni de rând. E doar o încercare de a stabili niște prețuri corecte, care să nu mai trezească dubii? Pentru că, iată, s-au auzit voci care vorbesc despre un substrat politic, despre o strategie de liniștire a maselor, de combatere a spiritului protestatar.

Sergiu Tofilat: „În opinia mea, decizia anunțată ieri de ANRE este legată de evenimentele care se vor petrece pe 6 septembrie. Pentru că propunerea de efectuare a unui audit, numai că sub altă formă, nu cea anunțată de ANRE, a fost înaintată încă în martie, în cadrul primelor dezbateri organizate de ANRE.

ANRE, ieri, a formulat nu chiar clar această propunere de efectuare a auditului. În primul rând, să constatăm un lucru elementar: hotărârile de aprobare a noilor tarife au fost luate cu grave încălcări ale Legii privind transparența în procesul decizional și aceste hotărâri nu trebuie suspendate, ci anulate și vom solicita acest lucru. Astăzi chiar lansăm o notă analitică care explică clar de ce aceste hotărâri trebuie anulate.

Mai departe, decizia de suspendare nu are niciun temei juridic pentru că, iarăși, tarifele trebuie anulate. ANRE vine cu recomandarea către operatori ca aceștia să angajeze companii de audit pentru a verifica corectitudinea cheltuielilor, deci, nu e vorba de auditul complex al activității operatorilor. Și aceasta, încă o dată, denotă lipsa de competență a agenției, pentru că ea nu are încredere că acele calcule făcute de agenție corespund cu realitatea.”

Europa Liberă: Domnule Tofilat, dar, în cazul acestor audite, vă este limpede în ce măsură societatea civilă va avea acces la rezultatele auditului? Și cât de serios, până la urmă, poate fi realizat un audit în mai puțin de două luni?

Sergiu Tofilat: „Dacă vorbim de formatul propus de ANRE, să fie efectuat auditul corectitudinii efectuării calculelor, el nu are absolut nicio valoare. Noi am solicitat, în repetate rânduri, auditul operatorilor, al activității operatorilor, aici mă refer la devizele de cheltuieli, la evidența contabilă, pe cât de transparente au fost cheltuielile operatorilor, dacă nu au fost mărite devizele etc. Formatul propus de ANRE nu are nimic în comun cu acest lucru și de aceea el poartă un caracter pur formal pentru ca, ulterior, ANRE să poată vehicula că „iată, noi am efectuat audit, voi ați solicitat” și subiectul să fie închis.”

Europa Liberă: Dar verificarea la care vă referiți și soluția pe care o propuneți cine ar trebui să o realizeze, din punctul dumneavoastră de vedere, ANRE sau o companie externă?

Sergiu Tofilat: „Formula enunțată de mine și de mulți alți reprezentați ai societății civile este analogică cu propunerea făcută de președintele Armeniei, acum câteva luni, în rezultatul protestelor. Președintele Armeniei a propus efectuarea unui audit complex pe toată durata de activitate a operatorului, cu participarea, neapărat, a membrilor societăți civile, să fie un proces transparent.

Dacă ne referim la Moldova, Legea privind energia electrică și Legea privind gazul natural, articolul 9, explică clar că această împuternicire de efectuare nu a auditelor, dar a controalelor la operatori îi revine agenției. Deci, ANRE trebuie să organizeze un tender pentru selectarea unei companii cu renume și evident că ar fi de dorit să fie format și un grup de reprezentanți ai societății civile, care să participe la acest audit. Și, probabil, ar fi bine să fie invitați și reprezentanții Inspectoratului Energetic de Stat – care bat alarma, de mai mulți ani, pe partea tehnică a problemei –, dar și instituția de stat specializată, Curtea de Conturi, în opinia mea.”

Europa Liberă: Domnule Tofilat, dumneavoastră, ca un reprezentant al societății civile, care sunteți și expert, sunteți gata să participați la monitorizarea unui audit?

Sergiu Tofilat: „Având cunoștințe temeinice în economie, cu mare plăcere, bineînțeles.”

Europa Liberă: Cât de posibil este ca, în urma unui audit serios, să ne pomenim cu niște tarife și mai mari decât cele stabilite de ANRE în iulie? Se știe doar că Moldovagaz voia în iulie o majorare mai mare decât cea admisă de ANRE.

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Sergiu Tofilat: „Ați atins o problemă foarte importantă, pentru că, dacă vorbim despre Moldova, noi nu avem tarife corecte. Și aici nu este doar vina ANRE. Amintesc că Parlamentul, anul trecut, a aprobat modificarea la Legea privind gazele naturale, a fost scos de sub incidența reglementării ANRE costul de tranzit al gazului. Deci, toate cheltuielile legate de tranzitul gazului prin Moldova sunt puse pe spatele consumatorilor, sunt peste 320 de milioane de lei anual. Mai este și Ministerul Economiei responsabil de securitatea energetică și aici ar fi cazul să ne gândim de ce până acum nu am fost conectați la sistemul energetic românesc, unde astăzi, dacă ridicăm rapoartele statistice, vedem că prețul unui kWt/oră este de 3,5 eurocenți, pe când noi plătim Cuciurganului 6,8 cenți.

Dacă vorbim în cifre și în termeni reali, timp de un an noi am putea economisi peste 80 de milioane de dolari, dar nimeni nu își dă interesul pentru că Ministerul Economiei, după cum vedem, favorizează schemele obscure la importul de energie. Și atunci trebuie să analizăm în complex aceste probleme, nu doar să punem vina pe ANRE. Dar, dacă ne referim la audit, o analiză elementară a documentelor oficial publicate arată că sunt încălcări grave în activitatea operatorilor. Și aici vorbim de sute de milioane de lei care, anual, sunt incluse nejustificat în tarife și consumatorii le achită.”

Europa Liberă: La ce operatori vă referiți în acest caz, de energie electrică sau gaze naturale?

Sergiu Tofilat: „Și într-un caz, și în altul. Pentru că, dacă deschidem site-ul ANRE, vedem mai multe hotărâri privind controalele efectuate la Moldovagaz. În privința energiei electrice, deja m-am referit și domnul Nicolae Mogoreanu în 2009 încă, la fel, s-a referit la acest subiect, este în raportul realizat de Transparency International la acest capitol. Și, probabil, noi vedem doar vârful aisbergului. Dacă ne referim la sectorul gazelor, pe site-ul ANRE chiar, sunt patru hotărâri privind controalele la Moldovagaz. Amintesc și cazul cu achiziția țevilor, la un preț de trei ori mai mare decât costul lor real. Și evident că este necesar un raport de audit complex pe toată durata de activitate care să ne arată totuși cu cât au fost prejudiciați consumatorii. Și care ar trebui să fie tariful real.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, comunitatea energetică, o structură care reunește Uniunea Europeană și câteva țări partenere, inclusiv Republica Moldova, deja a deplâns suspendarea scumpirii gazelor și curentului de către ANRE, constatând mai devreme, atunci când a fost aprobată această decizie, că era necesară pentru a evita o criză de furnizare a energiei. În ce măsură credeți că vor fi reluate amenințările centralei de la Cuciurgan de reducere a livrărilor, invocând, ca și atunci, incapacitatea furnizorilor de a plăti datoriile acumulate, inclusiv din cauza deprecierii leului?

Sergiu Tofilat: „Aici am să împart întrebarea în două. Ceea ce ține de Cuciurgan și posibilitatea stopării livrărilor de energie electrică, este probabilă, aici e și aspectul economic, noi suntem singurul client al centralei, și ei astăzi activează la o capacitate de sub 20% din potențial. Și mai este aspectul politic: centrala aparține grupului rusesc Inter RAO EES și atunci ne putem pomeni că la nivel politic se va lua decizia de sistare a livrărilor de energie, invocând faptul că noi avem restanțe la achitarea acesteia.

De fapt, vedem că, în cazul livrărilor de gaze naturale, sistarea nu are loc, deși datoriile depășesc peste 800 de milioane de dolari, partea moldovenească, iar împreună cu Transnistria este deja peste 5,5 miliarde de dolari. Ce ține de poziția comunității energetice, eu am studiat și o scrisoare parvenită în adresa Ministerului Economiei, Curții de Conturi, ANRE, la începutul lunii august, prin care comunitatea energetică se arată nemulțumită de faptul că, Curtea de Conturi intenționează să efectueze auditul la ANRE, invocând că aceasta este o decizie politică. Pe de altă parte, dacă ridicăm raportul Curții de Conturi din România, din decembrie 2014, la pagina 189 vedem că în România Curtea de Conturi efectuează auditul ANRE.

Și atunci ne punem întrebarea: nu sunt oare acestea standarde duble din partea comunității energetice? Pentru că ar trebui să clarifice întâi poziția și să facă niște declarații mai argumentate.”

Europa Liberă: Dar, revenind pe palierul cotidianului, oamenii au plătit deja facturi cu tarife majorate. Acum tarifele majorate sunt anulate pentru două luni. Aveți idee cum vor fi calculate facturile pentru luna august? Și cum rămâne cu dorința unora de a-și recupera partea de bani pe care le-a luat-o majorarea?

Sergiu Tofilat: „Deoarece hotărârile privind majorarea tarifelor au fost suspendate, înseamnă că revenim la tarifele vechi. Și înseamnă că cei care au achitat deja facturile la tarife noi, aceste plăți urmează a fi recalculate de operatori. Dacă operatorul „uită” cumva să facă recalcul, atunci consumatorii au tot dreptul să ceară în scris acest lucru, anexând evident și facturile deja achitate la prețurile noi.

Aici amintesc și noutatea pe care am citit-o, că reprezentanții Partidului Socialist au depus o sesizare privitor la faptul că unii consumatori au primit facturi în care pentru data de 31 iulie deja era aplicat tariful nou. Dar nu este clar cum au calculat operatorii consumul efectiv de energie sau de gaze anume pentru data de 31 iulie.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:38 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG