Linkuri accesibilitate

Jana Nemțova: „Cerem un control internațional al anchetei în cazul asasinării tatălui meu”


Boris Nemțov, imagine din documentarul „Prietenul meu Boris Nemțov”
Boris Nemțov, imagine din documentarul „Prietenul meu Boris Nemțov”

Jana Nemțova a convins APCE să admită desemnarea unui raportor care să se ocupe de această verificare.

Jana Nemtova, fiica cea mai mare a fostului lider al opoziției ruse, Boris Nemțov, a cerut Consiliului Europei să verifice corectitudinea anchetei în cazul tatălui său, ucis în apropierea Kremlinului în februarie 2015.

Recent, autoritățile din Rusia a anuntat ca au fost adunate toate probele in cazul asasinării lui Boris Nemţov și că cinci suspecţi din Cecenia au fost puşi sub acuzare pentru „asasinat la comandă”. Cel care este suspectat că ar fi organizat crima este Ruslan Muhudinov, membru al serviciilor de securitate ale liderului Cecen Ramzan Kadîrov, care, potrivit anchetatorilor, se află în libertate.

Însă Jana Nemțova, fiica lui Nemțov, susţine că uciderea politicianului a fost comandată de oficialități ruse de rang înalt și solicită o verificare internațională și imparțială a anchetei. Aflată săptămâna trecută la APCE, Jana Nemțova a convins APCE să admită desemnarea unui raportor care să se ocupe de această verificare.

Jana Nemțova este jurnalistă. După asasinarea tatălui său s-a temut pentru viața sa și a părăsit Rusia stabilindu-se la Bonn, unde lucrează la Deutsche Welle.

Ancheta asupra asasinării opozantului rus Boris Nemțov și APCE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:26 0:00

Europa Liberă: Jana Nemtsova, locuiți acum la Bonn, în Germania. De ce ați părăsit Federația Rusă? Vă este teamă pentru viața dumneavoastră?

Jana Nemțova
Jana Nemțova

Jana Nemțova: „Mulțumesc pentru invitație. Este o plăcere să vorbesc la Europa Liberă și sper că Rusia va fi, într-o bună zi, o țară liberă. Am părăsit Rusia, unde am lucrat ca jurnalist, în luna mai 2015. După ce am primit o serie de amenințări pe Internet, am părăsit țara, căci mi-a fost teamă. Nu mă mai simțeam în siguranță.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:46 0:00
Link direct

Dacă vă uitați la situația din Rusia veți înțelege că nu doar politicienii sau liderii opoziției, dar și toți cei care pur si simplu își caută dreptatea se simt amenințați. Este și cazul meu, care nu fac altceva decât să cer o anchetă corectă și imparțială a uciderii tatălui meu. Ca atare, nu consider că îmi este garantată siguranța în Rusia. Nu vreau să simt presiuni din cauza anchetei. În Rusia te simți ca un ostatic. Nu am vrut să trăiesc în acestă tensiune și de aceea am plecat. În afară de asta, Vladimir Kara-Murza, prietenul și susținătorul tatălui meu, a fost otrăvit, iar asta m-a speriat. S-a aflat într-o situație critică, avea șanse foarte mici de supraviețiure, și doar printr-o minune și-a revenit.”

Europa Liberă: Ați spus în cadrul unei audieri organizate de APCE că deși justiția rusă a admis faptul că cineva a ordonat asasinatul dlui Nemțov, nu a fost nominalizată încă nici o persoană, nici un vinovat concret. De aceea ați venit la APCE, pentru a cere sprijin în această privință?

Jana Nemțova: „Da, de aceea mă aflu la Consiliul Europei. În afară de Ruslan Muhudinov, pe care-l învinuiesc de organizarea omorului, nici o persoană nu a fost identificată. Ruslan Muhudinov a făcut parte din Batalionul Nord sub controlul lui Ramzan Kadirov. Este acuzat că a comis crima, iar atunci făcea parte din Batalionul Nord. Rusia este suspectată că este unul dintre organizatorii asasinatului, dar ancheta este blocată. Multi ruși sunt interesați ca această anchetă să fie supusă controlului unor organisme internaționale. Exista un site change.org unde a fost lansată o petiție în acest sens, care a fost semnată de mii de rusi. Aceasta arată că cetățenii ruși vor o anchetă corectă. La APCE facem acum un pas important, iar oficialii ruși vor fi obligați să ne asculte și să răspundă solicitării noastre.”

Europa Liberă: Cereți, așadar, un control internațional al anchetei…

Jana Nemțova: „Da, control, nu anchetă internațională.”

Europa Liberă: Dar știți că parlamentarii ruși nu mai vin la APCE din 2014, iar APCE nu prea mai are contacte cu Duma de Stat, nu mai lucrează impreună, mai bine spus. Prin urmare, cum credeți că vă vor putea ajuta?

Jana Nemțova: „Da, știu, dar Rusia este în continuare membru al COE și APCE. Ca atare APCE are dreptul să chestioneze oficialitățile ruse cu privire la anchetă. Chiar dacă nu sunt aici, am auzit că unii parlamentari ruși spun că ne vor ignora demersul, că dacă APCE va numi un raportor special în cazul anchetei Nemțov ei il vor ignora. O astfel de atitudine este cinică.

Dar noi ii vom presa și vor trebui să răspundă. Vom face presiuni, iar Europa trebuie să ne susțină. Suntem foarte multi atât în Rusia, cît și în alte țări interesati de această anchetă. Europa este foarte importantă pentru Rusia. Ce spune UE este important pentru Rusia. Avem o istorie comună și relații istorice. Am incercat noi ceva, o apropiere de China, dar nu ne-a reușit. De aceea nu avem alternativă.”

Europa Liberă: Unii spun că nu doar Rusia este problema. Managerul Hermitage Capital, dl. Bob Bowder, a spus că și „Occidentul a acționat cu o remarcabilă și periculoasă inacțiune”. Sunteți de acord cu asta?

Jana Nemțova: „Nu vreau să judec Europa. Dar ce vreau să subliniez este că eu nu critic Rusia, ci autoritățile ruse. Mă bucur că APCE, ca atare, și membrii săi din Occident, susțin rezolutia care cere desemnarea unu raportor special și un control interațional al anchetei. Le mulțumesc celor care au semnat rezoluția.”

Europa Liberă: Dl Mihail Kasianov, fostul coleg al tatălui Dvs. in PARNAS a spus azi că „în două luni dl Putin va fi învins”. Este prea optimist?

Jana Nemțova: „Nu vreau să comentez ce a spus dl Kasianov, dar opinia mea personală este că… nu stiu dacă se va întâmpla așa sau nu.”

Europa Liberă: Spunea cineva la APCE că schimbările democratice în Rusia nu înseamna altceva decât revenirea la un comportament pașnic. De ce rușii îl sustin pe dl Putin in ciuda acestui comportament nepașnic?

Jana Nemțova: „Ca și dl. Kasianov susțin o politică pașnică precum și ideea de tranzitie pasnică de putere. Situația in Rusia este foarte dificilă și complexă. Sondajele de opinie care arată susținere masivă pentru dl. Putin se realizează intr-o societate nedemocratică. Potrivit unei cercetări recente 26% dintre ruși se tem să răspundă sincer atunci cand sunt intrebati despre politica dlui Putin. Ceea ce inseamnă că acele sondaja care arată ca dl. Putin are o sustinere populară de 80 sau 90% nu sunt de luat în seamă. Aceste rezultate pot apărea pentru că avem de-a face cu un lider care nu are competiție. Apoi, 50% dintre ruși nu au nici o preferință politica, nu sunt intresați de politică, iar informatia o primesc de la TV de stat, ceea ce inseamnă ca avem de-a face cu o susținere pasivă, care se poate pierde foarte ușor.”

XS
SM
MD
LG