Mai mulţi profesori din diferite raioane şi-au ridicat la început de februarie salariile pentru decembrie anul trecut, iar alţii sunt încă în așteptarea lefurilor. Responsabili de la Ministerul Finanțelor spun că la mijloc ar fi trecerea trezoreriilor de la 1 ianuarie la un nou sistem informațional, fără a da însă garanţii că situaţia nu se va repeta. Angajaţi din domeniu cred că mai degrabă ar fi vorba de insuficiența banilor la buget decât problemele tehnice.
„Angajați din învățământ fără salariile din decembrie; autobuze școlare alimentate din motorină împrumutată; școli ce acumulează datorii la plata serviciilor; produse alimentare pentru clasele I- IV din contul banilor ce vor veni cândva”, astfel a rezumat situaţia din raionul Drochia profesorul de franceză Iurie Melinte, fost şef al Direcţiei raionale educaţie.
Pentru a lega tei de curmei, mulţi dascăli au luat credite, spune Iurie Melinte. El zice că într-un fel a avut noroc, soţia, şi ea profesoară la un alt liceu, a primit banii cu câteva zile mai înainte.
„Din câte ştiu eu, nu toate şcolile din raion încă au primit acest salariu. De-acum sunt documente pentru salariu pentru ianuarie şi cum va fi rezolvată problema salariului din ianuarie? Şcolile sunt la autogestiune, asta înseamnă că-şi cunosc bugetul pe hârtie. Dacă eu merg acum cu o factură, de exemplu, plata pentru alimentație o duc la trezorerie, ea este înregistrată, ea nu va trece. Teoretic, deci eu bani am, dar transferurile care vin de la Chişinău vin repartizate în sume mai mici şi ele nu ajung pentru a realiza toate operațiunile financiare de care au nevoie școlile”.
Iurie Melinte nu exclude ca unii agenţi economici ar putea renunţa la contractele cu instituţiile de învăţământ deoarece nu mai sunt siguri de solvabilitatea şcolilor. Acum la Drochia, ca în majoritatea regiunilor, au loc concursuri pentru posturile de director şi, din cauza reţinerii salariilor, spune Iurie Melinte, foarte puţini pretendenţi se înscriu la concurs întrucât oamenii nu vor să-şi asume obligaţii pe care nu le vor putea onora din motive ce nu depind de ei. Totodată, conform Codului Educaţiei şi a reformelor ce trebuiau continuate în învăţământ, Iurie Melinte afirmă că acum dascălii dezbat metodologia evaluării cadrului didactic şi multe persoane s-au revoltat că se discută noi standarde de evaluare a profesorului în condiţiile în care nu i se plăteşte salariul.
În şcolile din raionul Hânceşti azi au fost transferate ultimele lefuri pentru luna decembrie. Valentina Tonu, şefa Direcţiei educaţie, spune că nu doar profesorii sunt în această situaţie, dar toţi angajaţii din sectorul public din raion. Chiar şi ea a împrumutat bani, mai zice ea.
La Hânceşti, potrivit Valentinei Tonu, se spune că întârzierea ar fi din cauza incompetenței pe care au manifestat-o contabilii:
„Reţinerea se justifică prin noua modalitate de evidenţă între direcţiile de finanţe, contabilii instituţiilor publice şi chiar de serviciul de la trezoreriile noastre raioanale. Aşa se invocă că s-au schimbat…, la fiecare instituţie li s-a dat parole şi unii din contabili nu au asimilat procedura respectivă. Ce fac sindicatele pentru noi?”
Întârzieri la salariu sunt şi în raionul Anenii Noi. Responsabilii de la Ministerul Finanţelor nu pot spune în câte raioane s-ar repeta situaţia, pe motiv că „nu a fost asimilata informaţia”. Nici şeful sindicatului din educaţie Dumitru Ivanov, fost deputat democrat, zice că nu are date exhaustive. În opinia lui ar fi câteva zeci de şcoli cu probleme. I-am readresat lui Ivanov întrebarea retorică a dascălilor cu care am stat de vorbă ce au făcut sindicatele pentru a-i apăra:
„Mai întâi de toate dumneavoastră trebuie să-i întrebaţi ei sunt membri de partid sau nu şi atunci o să faceţi concluzia. Noi avem de-acum atacuri de ordinul acesta organizat de unele partide, eu nu vreau să concretizez. Salariile s-au reţinut la toată lumea şi noi cu guvernarea am vorbit nu o singură dată la aşa temă. Reţinerea pe care o ştiţi foarte bine că ţara nu are bani şi s-a schimbat sistemul şi plăţile au pornit mai târziu şi eu nu văd nicio tragedie din chestia asta”.
Europa Liberă: dar sindicatele trebuie să apere profesorii sau nu?
„Doamna, dumneavostră vreţi provocări?”
Recunosc, nu am mai îndrăznit, după aceasta reacție, să-l întreb pe liderul sindicatelor dacă şi-a ridicat salariul pentru ianuarie.
Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a dat asigurări zilele trecute la comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe că nu vor mai fi reţineri la salarii şi pensii pentru lunile următoare. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Serviciul de presă al Ministerului Finanţelor a evitat să spună dacă aşa-zisele probleme tehnice legate de trecerea la un nou sistem informațional nu se vor repetă, pasând responsabilitatea pe structurile teritoriale.
Unii experți în finanțe spun că întârzierile la plata salariilor ar fi mai degrabă cauzată de acumulările reduse la buget decât de programul operațional proaspăt introdus.