Linkuri accesibilitate

Mihail Olărescu: „De multe ori ne uităm la vecin în ogradă, dar nu facem la noi în curte ordine”


Vedere din Cimișlia
Vedere din Cimișlia

Interviu cu preşedintele raionului Cimişlia.

Noul an a început greu pentru administrațiile publice locale. Perioada a coincis cu punerea în practică a unui nou sistem electronic de plăți care dă mari bătăi de cap funcționarilor din teritoriu, și care a cauzat restanțe la plata salariilor și a facturilor la întreținere, a declarat Europei Libere

Europa Liberă: Se vorbeşte foarte mult că Moldova a fost cuprinsă de o criză politică profundă. V-a afectat această criză de la centru pe dumneavoastră, cei din teritoriu?

Mihail Olărescu: „Da, desigur, ca pe toţi cetăţenii, inclusiv noi, autorităţile locale de nivelul întâi şi doi, am fost afectaţi şi nu am avut încredere în ceea ce facem noi. Acum ne bucurăm că este un guvern nou şi avem mari speranţe că lucrurile se vor rezolva prompt.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce trebuie să facă prioritar executivul ca să tempereze din revolta populaţiei?

Mihail Olărescu: „Reforme în finanţe, în direcţia justiţiei, descentralizare. Este foarte-foarte mult de muncit şi aceasta se poate doar dacă este voinţă şi solidaritate, lucru comun în echipă. La nivel local avem o problemă foarte mare cu specialiştii. Specialiştii tineri care sunt recrutaţi de noi şi angajaţi în câmpul muncii nu rezistă mai mult de un an din cauza salariului care, practic, este de existenţă, de supravieţuire, dar nu de formare pe plan profesional şi personal. Totodată, trebuie o optimizare în resursele umane, că avem mai puţini locuitori semnificativ în raion, la Cimişlia, şi respectiv cred că şi în toată ţara.”

Europa Liberă: Povara pe umerii dumneavoastră acum e să rezolvaţi problema salarizării. Vă descurcaţi cu achitarea pensiilor, salariilor?

Mihail Olărescu: „În acest moment nu avem restanţe semnificative în achitarea salariilor şi pensiilor, sunt reţineri tehnice din cauza implementării noilor programe la nivel local. Totodată, simţim o lipsă de cunoaştere a practicii a contabililor. Avem mari speranţe că totul se va rezolva în scurt timp.”

Europa Liberă: Multă lume era de părere că în Republica Moldova totul e politizat, inclusiv raioanele, depinde de cine sunt conduse. Pentru că în funcţie de culoarea politică se repartizează bani, se obţin proiecte, se facilitează obţinerea anumitor fonduri. Este adevărat?

Mihail Olărescu: „Am un mandat de jumătate de an şi nimănui nu i s-a repartizat niciun fond, din cauza crizei pe care o avem în ţară. Dar sunt convins că, după noile reforme şi noile abordări faţă de ţara noastră, Europa deja va investi în autorităţile locale la direct.”

Europa Liberă: Dacă nu ar exista această asistenţă din exterior, s-ar descurca comunităţile de unele singure?

Mihail Olărescu: „Cred că nu. Avem nevoie de ajutor de pe extern în investiţii capitale, în reforme administrative. Ca experienţă avem mult de învăţat de la Occident. Totodată, sunt sigur că noi avem capacităţi de a forma un stat integru de drept şi cu posibilităţi economice foarte mari, deoarece noi suntem ca ţară un teritoriu foarte mic, cu o populaţie nu atât de densă şi uşor am putea transforma această ţară în mica Elveţie, dacă este voinţă politică atât locală şi voinţă civică totodată.”

Europa Liberă: Care e bugetul raionului?

Mihail Olărescu: „Mărimea bugetului este de circa 130 de milioane de lei.”

Europa Liberă: Un preşedinte de raion cum reuşeşte să administreze aceşti bani? Ce poate face cu aceşti bani?

Mihail Olărescu: „Deocamdată aceşti bani sunt strict planificaţi pentru întreţinerea administrativă, salarii, pensii, asistenţa socială. O mare parte a bugetului e direcţionată pentru ajutoarele materiale.”

Europa Liberă: Dar per ansamblu raionului îi trebuie infrastructură.

Mihail Olărescu: „Noi nu avem direct transferuri de la stat pentru investiţii capitale. Deci, fără resurse şi investiţii externe nicidecum nu pornim mahina

Dacă am avea în fiecare raion amplasat cel puţin nişte zone economice libere sau nişte parcuri industriale cu unele înlesniri fiscale, atunci am fi mai atractivi pentru investitori străini.

​aceasta mare, motorul de care depinde o societate întreagă. Ar fi bine să dăm o atenţie deosebită politicii fiscale. Dacă am avea în fiecare raion amplasat cel puţin nişte zone economice libere sau nişte parcuri industriale cu unele înlesniri fiscale, atunci am fi mai atractivi pentru investitori străini. Dar atât timp cât nu avem aşa condiţii, este destul de greu de a forma locuri de muncă. Am o dorinţă mare de a crea câteva mii de locuri de muncă în mandatul meu, dar totul depinde de facilităţile fiscale. Deoarece avem la hotarele Cimişliei UTA Găgăuzia, care este o concurenţă, dar nu cinstită, neloială, deoarece dumnealor au înlesniri fiscale şi au nişte condiţii pentru care noi, simple raioane, nu putem concura cu vecinii noştri.”

Europa Liberă: Aţi vorbit ceva mai devreme că se cere crearea locurilor de muncă. Locurile de muncă vor fi create, atunci când se atrag investiţii. Investitorii vor veni, atunci când nu vor avea probleme birocratice. E un lanţ vicios. Între timp, lumea dă a lehamite din mână şi pleacă, abandonează satul, raionul, statul, pentru că nu-şi vede viitorul. Exodul continuă. Trebuie să recunoaşteţi că sunteţi neputincioşi în faţa situaţiei, pentru că, dacă nu sunt locuri de muncă şi mai ales dacă nu mai sunt şi bine plătite, nu poţi convinge lumea să rămână.

Mihail Olărescu: „După rapiditatea cu care se mişcă guvernul, avem nevoie prompt, cât mai curând de optimizarea cadrelor şi ridicarea salariilor, ca noi să avem un aparat bine dotat, profesional cu care să mergem în echipă, de a atrage investiţii externe. Nu vreau să privim atât de pesimist tot ce se petrece în ţară, deoarece foarte mult se manipulează public asupra dispoziţiei populaţiei, dar recunoaştem că avem probleme foarte mari. Nu sunt probleme acolo unde nu se lucrează. Dar suntem un stat foarte tânăr, adolescent şi societăţile, chiar şi multe ţări ale Europei, chiar şi Statele Unite ale Americii la vârsta de 25 de

Noi trecem printr-o perioadă de tranziţie de la primitivitate la civilizaţie şi suntem în perioada când ne luptăm singuri cu noi, ne luptăm ca în fabula „Broasca, ştiuca şi lebăda”.

ani aveau probleme cu mult mai mari decât noi acum. Noi trecem printr-o perioadă de tranziţie de la primitivitate la civilizaţie şi suntem în perioada când ne luptăm singuri cu noi, ne luptăm ca în fabula „Broasca, ştiuca şi lebăda”. Până nu găsim compromis la nivel central şi la nivel local, până nu mobilizăm, până nu dăm inspiraţie, nu dăm optimism, nu dăm curaj subalternilor, populaţiei, la toţi cu care avem comunicare şi până nu dovedim de la noi responsabilitatea reală cu care putem merge şi cu care echipa ar putea merge împreună cu noi, nu rezolvăm întrebările noastre chiar şi la nivel local. Deoarece cetăţeanului şi subalternului până nu îi dai indicaţie, nu mergi pe cerc, ca să verifici dacă din propria voinţă execută obligaţiunile sale, nu merge. Cetăţeanul nostru trebuie verificat. Aşa e psihologia şi gradul de responsabilitate a fost în descreştere.”

Europa Liberă: Unii spun că moldovenii sunt lenoşi şi fricoşi.

Mihail Olărescu: „Noi suntem un popor nu lenos, pot să spun că nu fricos, dar de multe ori ne uităm la vecin în ogradă, dar nu facem o la noi în curte ordine. Pot să spun că avem toate capacităţile, avem copii foarte deştepţi, doar trebuie direcţionaţi şi educaţi şi atunci nu vom mai avea probleme în societate. Sunt investiţii, promisiuni de pe externe, unde noi, autorităţile locale, doar ar trebui să ne mobilizăm, am avea nevoie doar de mici fonduri care să ne permită să angajăm echipe speciale care s-ar ocupa de un studiu de fezabilitate, ar face un proiect tehnic calificat, tradus în limba engleză. Au fost transmise nişte mesaje foarte clare că majoritatea investiţiilor în statul nostru vor fi prin intermediul APL, ceea ce înseamnă că noi trebuie să avem capacitatea de a absorbi aceste investiţii. Absorbţia investiţiilor date depinde de profesionalismul echipei formate.”

Europa Liberă: Cât de mult contează integritatea morală a funcţionarului public? Pentru că despre corupţie nu se vorbeşte numai la nivel de sus. Şi la nivel de jos lumea e necăjită şi dezamăgită că, la oricare uşă ar bate, se aşteaptă ca un funcţionar sau altul să-i ceară mită.

Mihail Olărescu: „Eu chiar aş îndemna cetăţenii care cunosc aşa cazuri să ne sesizeze. Da, am auzit şi eu, fiind simplu cetăţean, de multe ori că într-adevăr există această problemă. Cei care nu au integritate să fie turnaţi, să spunem aşa. Nu e un lucru poate acceptat de societate, „turnare”, dar în Occident prin faptul dat doar s-a rezolvat integritatea autorităţilor. Pentru mine este un factor foarte important conducătorii de a fi integri şi de a avea o verticalitate.”

Europa Liberă: Funcţionarii din administraţia locală.

Mihail Olărescu: „Exact. Dacă nu există această integritate, atunci nu este încredere în stat şi în tot ce facem noi. Eu sper că suntem deja exemplu tuturor.”

XS
SM
MD
LG