La sfârșitul săptămânii au avut loc în multe mari orașe europene demonstrații anti-imigrație, unele din ele organizate de grupări de extremă-dreapta locale în colaborare cu organizația anti-islamistă PEGIDA, născută în orașul Dresda, din estul Germaniei. Adversarii imigrației au ieșit și pe străzile Pragăi, așa cum o mai făcuseră de câteva ori în ultimele luni - diferența fiind că de data aceasta s-au înregistrat violențe.
Pentru prima oară în istoria demonstrațiilor anti-imigrație din Cehia extremiștii de dreapta nu s-au mai mulțumit să scandeze slogane xenofobe și să amenințe cu spânzurătoarea pe așa-numiții „trădători ai neamului”, adică politicienii și alte personalități care îndeamnă la ajutorarea imigranților. Sâmbătă, 6 februarie, în centrul istoric al Pragăi, grupuri de extremiști mascați au atacat cu pietre de caldarâm și cu sticle participanții la o contrademonstrație anti-fascistă, de solidaritate cu refugiații.
Ceva mai târziu, a fost atacat cu sticle incendiare și pietre sediul unei fundații care ajută mai multe grupuri sociale vulnerabile, inclusiv străinii. În atacul asupra Centrului Social „Klinika” a fost rănită ușor o persoană, iar vitrina cafenelei aflată la parter a fost incendiată.
Până marți la prânz poliția cehă nu reținuse nici un suspect.
Atacul asupra centrului „Klinika” a fost condamnat de premierul social-democrat Bohuslav Sobotka și de ministrul său pentru drepturile omului, Jiří Dienstbier, care a vizitat locul atacului și a avertizat că ura în societatea cehă a intrat „într-o nouă fază”. Ministrul ceh a spus într-un interviu acordat publicației „Denik Referendum” că după ultimele evoluții violența riscă să devină acceptabilă în societatea cehă ca formă de rezolvare a problemelor sociale și că ar putea să-și ia ca țintă în viitor orice alt grup vulnerabil, de la evrei, cum s-a mai întâmplat în trecut, până la persoanele cu dizabilități și musulmani.
Mai mulți politicieni cehi cu vederi liberale s-au declarat îngrijorați și ce un incident relatat de reporterii radioului public din Cehia. Ei s-au plâns că în timpul demonstrațiilor de sâmbătă carul lor de reportaj a fost atacat de extremiști, iar când reporterii au cerut ajutorul poliției, aflată la fața locului, li s-a răspuns că nu merită să fie apărați, fiindcă ar difuza numai minciuni.
Plângerea radioului, pe care Ministerul de Interne a promis s-o investigheze, a alimentat bănuiala că o parte din polițiștii desfășurați să apere ordinea publică au tolerat, dacă nu chiar încurajat violențele comise de neo-naziști.
Cehia nu este țară de destinație, și nici măcar de tranzit pentru imigranții din Siria, Irak sau Afganistan, care se îndreaptă aproape exclusiv spre Germania vecină. Dar teama de străini a atins cote înalte printre cehi, sentimentele xenofobe fiind încurajate nu doar de organizațiile neo-naziste sau anti-islamiste, ci chiar și de unii politicieni „de centru”, în frunte cu președintele Milos Zeman, ministrul de finanțe Andrej Babiš sau ministrul de interne Milan Chovanec.
Anul trecut, Cehia a făcut front comun cu vecinele sale conduse de guverne cu vederi anti-imigraționiste: Slovacia, Ungaria și Polonia, refuzând cotele propuse de UE pentru repartizarea imigranților. Observatorii politici spun însă că spre deosebire de celelalte trei țări din așa-numitul Grup de la Visegrad, în Cehia există cel puțin câteva vârfuri politice care au o atitudine mai binevoitoare față de străini, în primul rând premierul Bohuslav Sobotka și câțiva din miniștrii guvernului său, inclusiv al justiției, Robert Pelikan. Pelikan a criticat aspru condițiile de închisoare în care au fost ținuți puținii refugiați rătăciți pe teritoriul Cehiei, iar recent s-a făcut remarcat prin propunerile de sancționare a unor magistrați care au publicat pe internet în timpul liber mesaje rasiste, xenofobe sau homofobe.
Opoziția cea mai acerbă față de ascensiunea extremei-drepte în Cehia și a fenomenului „fascizării” societății aparține însă unor segmente de stânga ale societății civile, de la inițiativa „NU rasismului”, care a organizat contra-demonstrații aproape la fiecare ieșire în stradă a neo-naziștilor și până la organizația Antifa. Aceasta a publicat pe net după violențele de stradă de sâmbătă un articol exhaustiv în care identifică pe baza imaginilor mulți din autorii atacurilor, majoritatea fiind prezentați ca huligani neo-naziști din galeria echipei de fotbal Slavia Praga.