Linkuri accesibilitate

Socialiștii cer occidentului să nu mai sprijine guvernul


…și anunță noi acțiuni de protest.

În timp ce noua guvernare, sprijinită și de președintele Nicolae Timofti, încearcă să recâștige încrederea partenerilor occidentali pentru Moldova, Partidul Socialiştilor, de opoziție, plănuiește noi proteste împotriva unui cabinet pe care-l consideră manipulat de oligarhul Vlad Plahotniuc și incapabil să redreseze situația economică și socială din țară.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Liderul formaţiunii Igor Dodon a evitat să spună dacă socialiștii vor recurge, așa cum se arătau hotărâți, la pichetarea unor ambasade în semn de protest pentru, ceea ce numește el, sprijinul politic nemeritat acordat de Occident guvernării de la Chișinău.

„Săptămâna aceasta preconizăm acţiuni de protest, dar o să vedem, o să luăm decizia. Masiv trebuie să venim la proteste atunci când vor avea loc şedinţele parlamentului.”

Igor Dodon a criticat conducerea Legislativului pentru că amână convocarea deputaților, spunând că puterea se teme de proteste de amploare:

Igor Dodon
Igor Dodon

„Oamenii o să iasă masiv la proteste. La şedinţele parlamentului o să fie masiv, atât la prima şedinţă, cât şi la încercările de alegere a preşedintelui.”

Socialiștii solicită convocarea de urgenţă, săptămâna aceasta, a plenului, cerând în acest sens, sprijinul fracţiunii liberal democrate, a spus Igor Dodon:

„Şedinţa poate fi convocată în regim de urgenţă de 34 de deputaţi. 24 au semnat deja o iniţiativă cu această ordine de zi. Ne-am adresat altor deputaţi, vreau să vă spun sincer ne-am adresat PLDM să semneze 11 deputaţi. Din momentul când este semnată de 34 de deputaţi şi este depusă la Biroul Permanent sunt trei zile. Fracţiunea PLDM încă nu a luat o decizie.”

Solicitat de Europa Liberă, vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc ne-a spus că fracţiunea liberal democrată nu va susţine această iniţiativă a socialiştilor, pentru că nu îi vede rostul, întrucât legislativul ar intenţiona să se convoace săptămâna viitoarea, cel mai probabil.

Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc

Igor Dodon a mai anunţat că fracţiunea sa a pregătit mai multe iniţiative legislative care deriva din revendicările Forumului Civic, o adunare ad-hoc a liderilor protestatarilor şi altor reprezentanţi ai societăţii civile. Este vorba, între altele, de demisia conducătorilor mai multor instituţii de drept şi de reglementare, dar şi de pachetul de legi privind reformarea sectorului bancar.

Liderul socialiştilor a mai accentuat că Parlamentul ar urma să iniţieze procedura de alegere a şefului statului până la 22 martie, când expiră mandatul preşedintelui Nicolae Timofti. Igor Dodon se declară convins că odată demarată procedura, alegerile parlamentare anticipate vor fi inevitabile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG