Linkuri accesibilitate

Raportorii APCE pentru R. Moldova și-au început vizita la Chișinău


Raportorii s-au întâlnit luni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Vizita lui Valentina Leskaj și Ogmundur Jonasson se concentrează pe ultimele evoluții politice din Republica Moldova, oficialii europeni urmând să cerceteze condițiile de detenție preventivă ale fostului premier Vlad Filat și ale fostului deputat Grigore Petrenco. Întâmplător sau nu, în luni dimineață, magistrații Judecătoriei Rîşcani au decis punerea în arest la domiciliu a activistul anti-guvernamental Grigore Petrenco și a colegilor săi.

Activiştii din grupul condus de fostul deputat de stânga Grigore Petrenco, au fost plasaţi în arest la domiciuliu sub garanţia fracţiunii parlamentare socialiste. Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat pe pagina sa de Facebook, că magistraţii ar fi reacţionat astfel la cererea deputaţilor socialişti, care săptămâna trecută au solicitat Judecătoriei Rîşcani să schimbe măsura de detenţie a celor şapte membri ai aşa numitului „grup Petrenco”.

Imediat ce a fost pronunţată decizia judecătorilor, Grigore Petrenco a declarat că hotărârea a fost luată, citez, pentru „a arunca praf în ochi raportorilor APCE”:

„Desigur, nu putem fi mulţumiţi cu faptul că arestul rămâne în continuare valabil. Orice formă de arest în cazul nostru este ilegală. (…) Ce s-a întâmplat azi e o încercare a regimului de a spăla ochii partenerilor occidentali. Delegaţia APCE se află la Chişinău şi urma pe parcursul zilei de astăzi să ne întâlnim, ca să le oferim detalii despre condițiile noastre de detenție. Din păcate, această întâlnire nu va avea loc, pentru că arestul la domiciliu exclude posibilitatea de a discuta cu alte persoane. Dosarul este unul politic, iar raportorii cunosc acest lucru.”

Fostulului deputat comunist, în prezent lider al Partidului Casa Noastră-Moldova, şi colegilor săi, li se incriminează provocarea de dezordini în masă prin protestul din faţa sediului Procuraturii Generale şi în preajma casei omului de afaceri și democratului Vlad Plahotniuc, ambele în luna septembrie a anului trecut.

Luni, la scurt timp după decizia Judecătoriei Rîşcani, avocații fostului premier Vladimir Filat, au anunțat că vor ataca la Curtea de Apel încheierea Judecătoriei Buiucani din 17 februarie, prin care a fost respinsă cererea apărării de a înlocui măsura de arest preventiv cu liberare condiționată. Dosarul penal împotriva lui Vlad Filat a fost trimis în judecată în decembrie anul trecut, fostul premier fiind învinuit de trafic de influență și corupere pasivă. Acuzaţia a fost formulată în baza unui autodenunţ al primarului de Orhei, Ilan Shor, care susţine că i-ar fi oferit fostului premier mită de peste 250 de milioane de dolari. Vlad Filat se declară nevinovat şi insistă că arestarea sa este doar o răfuială politică.

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Valentina Leskaj și Ogmundur Jonasson, s-au întâlnit luni şi cu reprezentanţi ai societăţii civile, între care experţi ai Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Vizita oficialilor europeni, constată directorul organizaţiei, Vladislav Gribincea, e una de monitorizare a modului în care Republica Moldova şi-a onorat angajamentele faţă de Consiliul Europei, în special în ceea ce priveşte reformarea justiţiei.

„Republica Moldova este sub supravegherea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, încă din anul 1995, atunci când am aderat la Consiliu. Aceste vizite sunt regulate şi se întâmplă câteva ori pe an, nu este nimic ieşit din comun. În cadrul unor astfel de vizite raportorii APCE atrag atenţia în principal la modul de funcţionare a instituţiilor democratice. Restanţe la acest capitol aveam în privinţa Procuraturii şi în ultimul timp am impresia că se concentrează atenţia pe combaterea corupţiei, funcţionarea justiţiei, dar şi democraţia în general, inclusiv cea parlamentară.”

Europa Liberă: Decizia luată astăzi în privinţa aşa numitului grup „Petrenco” este una întâmplătoare, din punctul Dvs de vedere?

Vladislav Gribincea: „Din câte cunosc, coraportorii aveau programată astăzi o întâlnire în Penitenciar cu dl Petrenco. Ar putea fi o coincidenţă eliberarea acestuia, la câteva ore până la întâlnirea cu raportorii APCE, însă din ce în ce mai puţin cred în coincidenţe în Republica Moldova”.

Europa Liberă: Dle Gribincea, aţi observat că Republica Moldova se află sub monitorizarea Consiliului Europei din 1995, ce şanse credeţi că sunt pentru scoaterea ţării de sub această monitorizare?

Vladislav Gribincea: „Am impresia că abaterile de la parcursul european care au avut loc în ultimele luni sau chiar ani, nu vor permite APCE înlăturarea monitorizării. Totuşi, această decizie este la discreţia APCE. Pentru a scoate, totuşi, monitorizarea Adunării este nevoie de confirmarea unor reforme substanţiale în domeniile monitorizate. Mă tem că la moment nu putem vorbi despre astfel de reforme, iar înrăutăţirea climatului regional, am în vedere relaţia dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, precum şi situaţia din Republica Moldova, criza economică, perturbarea din viaţa politică, nu lasă foarte multe şanse pentru înlăturarea monitorizării APCE.”

Interesul Consiliului Europei pentru Republica Moldova este unul constant. În decembrie anul trecut, preşedintele Comisiei de monitorizare a obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului, Stefan Schennach, a venit la Chişinău într-o vizită de documentare. Atunci, oficialul european s-a interesat inclusiv de condiţiile de detenţie prevenitvă în care se aflau fostul premier Vlad Filat şi „grupul Petrenco”, cerând politicienilor moldoveni măsuri de redresare a situaţiei din penitenciarul nr 13. Mai mulţi experţi interpretaseră cererea oficialului european ca un semnal că autoritățile moldovenești au trecut „linia roșie” în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG