Linkuri accesibilitate

Dezbaterile IDIS Viitorul - Europa Liberă, ediția a13-a


Moderatorul, jurnalistul și comentatorul economic Vlad Bercu a stat de vorbă cu experții IDIS Viitorul Valentin Lozovanu și Sergiu Gaibu.

Radio Europa Liberă și IDIS Viitorul realizează împreună o emisiune de dezbateri televizate numită „60 de minute de realism economic”. Pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul găsiți arhiva ei completă. În minutele următoare vă oferim o sinteză a celei mai recente emisiuni, a 13-a, pe tema asistenței externe pentru dezvoltarea Moldovei.

Vlad Bercu: În Republica Moldova au intrat milioane de euro, dolari, în asistență pentru dezvoltare. În ce măsură acești bani au contribuit la dezvoltarea reală a Republicii Moldova?

Valentin Lozovanu: „Cred că e o întrebare globală pentru că e foarte greu să evaluezi.”

Vlad Bercu: În ce domenii s-au dus acești bani, această asistență financiară?

Valentin Lozovanu: „Ea a fluctuat de la strategie la caz. Noi avem prima Strategie SCERS (Strategia de Creștere Economică și Reducere a Sărăciei), unul dintre cele mai solicitate domenii a fost administrația publică centrală și locală, suportul pentru întărirea capacităților acesteia. Am avut suport în agricultură. Am avut suport în dezvoltarea sistemului justiției, a drepturilor omului. Eu aș vrea să spun pentru ce mai puțin am avut noi sprijin, a fost dezvoltarea economică, care abia în ultimii ani a început să fie sprijinită mai activ, și cercetarea și dezvoltarea educației. Acestea sunt domeniile pe care donatorii poate le-au sprijinit mai puțin. Ultima perioadă a arătat niște progrese. Dar înainte de aceasta asistența a fost mai slabă. Aș vrea să adaog că a fost acordat ajutor și pentru infrastructură, în special pentru drumuri. Aici într-adevăr ne-au sprijinit.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

Sergiu Gaibu: „Din clasificările mari ale asistenței trebuie să distingem două lucruri: asistența care este acordată și se face către instituțiile de stat; și asistența acordată, mai mult sau mai puțin direct, agenților economici, societății civile pentru diferite proiecte, inclusiv partea economică care, într-o serie mici de proiecte care au beneficiat de pe anumite granturi, creditări ș.a.m.d., cu facilități pentru diferite scopuri, în special în sectorul agricol, în dezvoltarea micului business, creșterea competitivității, eficiența energetică ș.a.m.d. atât în sectorul de afaceri, cât și în sectorul rezidențial.”

Vlad Bercu: Persistă ideea că banii se fură. Vin mulți bani, dar banii se fură. Nu este nicio eficiență. Cum ați răspunde?

Sergiu Gaibu: „Da, este ineficientă administrarea acestor bani. Faptul că bani sunt și vin în țară este un avantaj foarte mare și însăși economia a beneficiat foarte mult, inclusiv rezervele au crescut în perioada respectivă, datorită faptului că influxurile de valută erau destul de mari și din remitențe, și din asistență, și din anumite investiții care au venit în Republica Moldova, s-au deschis câteva întreprinderi suficient de mari cu investiții destul de mari. Și care au fost convertite pentru a se face lucrările și a se derula programele care au fost în Republica Moldova. Respectiv, tot lucrul acesta a contribuit la o creștere a economiei naționale, chiar și indirect. Dar modul cum au fost administrate și cât de bine au fost utilizate resursele bănești într-adevăr este un indicator de măsurare a performanței managerilor, în primul rând, a autorităților de stat.”

Vlad Bercu: V-aș ruga să numiți trei proiecte despre are am putea zice că sunt de succes finanțate din asistența pentru dezvoltare și trei proiecte care au mers mai prost sau au fost cu probleme.

Valentin Lozovanu: „Eu nu am rapoartele proiectelor, nu prea sunt publicate.”

Vlad Bercu: Oricum știți.

Valentin Lozovanu: „Dar pot la general să mă refer. Cred că proiectul pentru educație este unul relevant și foarte necesar Moldovei. Proiectele pentru suport, pentru administrația publică centrală, atunci când într-adevăr reformele se fac și matricele de condiționalități se îndeplinesc. Pentru că fără instituții noi nu putem avea un stat, noi avem un stat de drept, nu putem asigura că regulile de joc vor fi respectate, pentru sectorul privat inclusiv. Pentru agricultură, probabil, au fost niște inițiative bune, dar, din păcate, au fost blocate anumite linii de creditare și suport pentru fermieri și pentru antreprenori.”

Vlad Bercu: Vin milioane, dar există problema: suntem noi capabili să asimilăm aceste milioane?

Valentin Lozovanu: „Aceste capacități, din păcate, au scăzut, având în vedere ultimii ani foarte tumultoși politici. Și din cauza aceasta donatorii continuă să acorde asistență prin intermediul proiectelor și prin intermediul unităților paralele sau, cum se numesc acum, integrate, în cadrul ministerelor.”

*

Ați ascultat fragmente din emisiunea de dezbateri „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, a discutat cu experții IDIS Viitorul Valentin Lozovanu și Sergiu Gaibu. Emisiunea integrală, a 13-a din seria începută anul trecut, o găsiți pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul.

XS
SM
MD
LG