Pentru perioada 2014-2020, România va beneficia din partea Uniuniii Europene de aproape 31 de miliarde de euro din fonduri structurale, aproximativ 1.500 de euro pentru fiecare cetăţean, a declarat la București Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, organ consultativ reprezentând autoritățile locale și regionale din Europa. E vorba de un interviu acordat în exclusivitate ziarului România liberă, în care se dicustă mai ales cauzele absorbției slabe a fondurilor europene din partea României.
Oficialul european împarte responsabilitatea între autoritățile de la Bruxelles, care au însoțit fondurile structurale de o birocrație stufoasă, și autoritățile din România, care au complicat și mai mult regulile de accesare, de teamă să nu greșească și să fie găsite vinovate la auditurile europene. Nu este numai problema României, arată invitatul României libere, dar lucrurile riscă să devină și mai dificile odată cu intrarea pe piața muncii a multor refugiați și imigranți. Va fi nevoie, a spus Markku Markkula, de și mai multă coeziune și flexibilitate. Să conteze mai degrabă impactul social final al banilor decât detaliile procedurale, cum se întâmplă acum.
Jurnalista Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com, atrage atenția că au trecut de mult cele cinci zile în care televiziunile lui Dan Voiculescu se plângeau că trebuie să evacueze sediul în care funcționează. Antenele sunt tot acolo, bine mersi. Întregul scandal declanșat în cazul trustului Intact nu a fost decât o manipulare grosolană, dar care i-a adus imediat la masa negocierilor pe premier și pe membri ai guvernului.
Nu la fel de prompți au fost guvernanții când a fost vorba de postul public de televiziune, arată Brândușa Armanca în revista 22. „Deşi nu Antenele se află sub control parlamentar, totuşi pe aleşii neamului i-a durut în cot de scrisorile deschise, de solicitările, apelurile şi, până la urmă, de falimentul TVR”. Politicienii, mai spune Brândușa Armanca, „au căpătat siguranţa că, oricum, TVR şi Societatea Română de Radio nu le ies de sub călcâi, deci rămân la dispoziţia puterii. Mediile private trebuie cumpărate, băgate în seamă, pupate (...). audienţele prăbuşite ale televiziunii publice nu sunt, pentru moment, interesante pentru politicienii ahtiaţi după notorietatea aducătoare de voturi. Mai bine la circ”. De notat că abia azi au fost primiți reprezentanții TVR la comisiile de cultură ale Parlamentului.
Lucian Lumezeanu semnează pe site-ul ziare.com un articol despre eliberarea condiționată a fostului senator Cătălin Voicu. Acesta a făcut mai puțină pușcărie „decât un hoț de găini”, deși „a comis unul dintre cele mai grave acte împotriva statului de drept prin coruperea de judecători de la instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție” și a fost condamnat în 2013 la 7 ani de închisoare. Lumezeanu inventariază prevederile foarte permisive din legislația penală a României. O faptă de corupție se pedesește în Statele Unite cu 8-10 ani de închisoare, față de 2 sau 3 în România. Instanțele pronunță cu ușurință pedepse cu suspendare și sentințe de eliberare condiționată. Condamnările se comasează, arestul la domiciliu, pe perioada anchetei, se scade din perioada de detenție, iar condițiile de care se bucură în închisoare diversele „vedete” penale sunt adesea de invidiat.