Linkuri accesibilitate

Grigore Petrenco, Europa, și arestul la domiciliu


Un dosar politic sau nu?

Magistrații Judecătoriei Râșcani au prelungit vineri cu 30 de zile măsura de arest preventiv la domiciliu pentru membrii așa-numitului grupul „Petrenco”, asta după ce au respins garanțiile personale ale europarlamentarilor care au solicitat eliberarea lor de sub arest.

E a doua oară când judecătorii resping garanțiile, după ce în 25 ianuarie aceștia au refuzat solicitarea europenilor pe motiv că oficialii străini nu au fost prezenți în sala de judecată pentru a argumenta personal solicitările de eliberare.

Deputatul Parlamentului European, Helmut Scholz, care a prezentat vineri persoanal judecătorilor cererea de garanție, a declarat pentru presă că „este imposibil ca autoritățile să-i țină sub arest timp de jumătate de an”.

El a mai spus că „acuzațiile aduse Grupului Petrenco nu sunt motivate, și acestea trebuie să fie clarificate de instanța de judecată.”

După pronunțarea deciziei de vineri, Grigore Petrenco a afirmat că ei sunt victimele unei „hotărâri la comandă, iar aceasta nu se bazează pe niște argumente legale”.

Petrenco a mai spus că decizia judecătorilor va fi contestată la Curtea de Apel.

Avocata lui Grigore Petrenco, Ana Ursachi, insistă în continuare că membrii grupului „Petrenco”, cercetați pentru organizarea dezordinilor în masă în urma protestelor violente din fața procuraturii generale din 6 septembrie, sunt victimele unui dosar politic.

Ana Ursachi: „Astăzi a fost practic legalizat ordinul lui Plahotniuc, de a speria orice opoziție în această țară. [...] Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o decizie cu implicare politică. [...] Este o încălcare gravă dar care se încadrează în ceea ce se întâmplă în fiecare zi în Republica Moldova.”

Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, explică însă că șansele ca garanțiile personale ale eurodeputaților să fie acceptate de instanță erau minime.

Vladislav Gribincea: „Cu europarlamentarii lucrurile sunt mai complicate, din considerentul că de obicei garanțiile personale sunt oferite de cetățeni, în cazul în care garanțiile se acceptă, iar ulterior se încalcă obligațiile garanției, acele persoane trebuie să răspundă, cum o să răspundă un europarlamentar în Republica Moldova?”

Membrii așa-numitului grup „Petrenco” au fost plasați în arest la domiciliu la 22 februarie, sub garanția deputaților socialiști, la doar șapte zile după ce judecătorii au decis prelungirea arestului lor după gratii.

Plasarea în arest la domiciliu a fost decisă în ziua când reprezentanții APCE au sosit la Chișinău, și care urmau să se întâlnească cu membrii „Grupului Petrenco” pentru a examina condițiile de detenție. Întâlnirea nu a mai avut loc însă, ca urmare a plasării în arest la domiciliu, regim care exclude primirea vizitelor. Acest fapt a lăsat loc atunci de interpretări pentru analiștii politici care au admis că ar putea fi vorba de o înțelegere intenționată pentru a evita întâlnirea dintre reprezentanții APCE și membrii „Grupului Petrenco”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG