Linkuri accesibilitate

Siegfrid Mureșan: „Siguranța și prosperitatea vin din ancorarea țării in lumea liberă, în Vest, nu în Est”


Siegfried Mureșan
Siegfried Mureșan

Un interviu cu purtătorul de cuvânt al celui mai mare partid european, Partidul Popular European.

Luni, liderul socialiștilor Igor Dodon declara că partidul său ca căuta pe orice cale să provoace alegeri generale anticipate. Ceea ce se pare că-și doresc și aproape 70% din moldoveni, potrivit ultimului sondaj de opinie al Asociației Sociologilor și Demografilor. Uniunea Europeană și așa-numiții parteneri externi ai R.Moldova pledează însă pentru stabilitate și un curs european. O contradicție ?

Corespondenta Europei Libere la Strabourg a stat de vorbă cu europarlamentarul Sigfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al celui mai mare partid european, Partidul Popular European:

Europa Liberă: Domnule Sigfried Mureșan, sunteți purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European din Parlamentul European, iar PPE a susținut mereu mișcarea pro-europeană din Republica Moldova, grupările politice care au constituit alianțele pro-europene din ultimii ani. Cu toate acestea, populația pare că nu mai are încredere în aceste partide. Moldovenii nu par să mai susțină actuala Alianță Pro-Europeană care guvernează la Chișinău. Cum comentați?

Sigfried Mureșan: „În primul rând, trebuie spus că R. Moldova are foarte multe beneficii de pe urma apropierii de UE. Republica Moldova este cel mai mare beneficiar de fonduri europene pe cap de locuitor dintre toate statele din afara UE. Ca urmare a implementării unor reforme în justitie, în securizarea frontierelor, cetățenii R. Moldova pot călători acum fără vize oriunde în UE. Sute de mii de oameni beneficiază de pe urma acestei facilități începând cu aprilie 2014. Deci rezultatele de pe urma cooperării dintre R.Moldova și UE există, sunt concrete și semnificative pentru cetățenii moldoveni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Ce cred că trebuie îmbunătățit este comunicarea dinspre factorii

Trebuie să arătăm oamenilor că suntem alături de ei și că, prin instituțiile europene, îi putem ajuta acolo unde clasa politică de la Chișinău nu răzbește de una singură...

de decizie la nivel european cu privire la atașamentul nostru față de R. Moldova. Cred că Europa trebuie să spună foarte clar cetățenilor R.Moldova: suntem parteneri, vă vom ajuta în procesul de reformă, vom fi alături de voi în toate acele domenii în care oamenii cer progres, în special în combaterea corupției, combaterea fraudei de bani în contextul masivei fraude din sistemul bancar.

Trebuie să arătăm oamenilor că suntem alături de ei și că, prin instituțiile europene, îi putem ajuta acolo unde clasa politică de la Chișinău nu răzbește de una singură, în sensul în care oamenii au încredere mică în politicienii de la Chișinău tocmai pentru că nu au rezultate notabile în combaterea corupției și reforma justiției.”

Siegfried Mureșan răspunde întrebărilor Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00

Europa Liberă: Sondajele de opinie o demonstrează fără drept de apel : populația nu mai are încredere în actuala clasă politică și în guvernele așa zis pro-europene din ultimii ani. Cum aceste partide au fost susținute de UE, această dezamăgire a populației moldovenești s-a extins și asupra UE.

Sigfried Mureșan: „Este adevărat. Dacă politicienii care pretind ca sunt pro-europeni au pierdut încrederea oamenilor, atunci cauza europeană este dezavantajată. De aceea cred că e rândul nostru, politicienii din celelalte state membre ale UE și în primul rând din România, să ajutăm. De aceea cred că este notabilă

Oamenii au pierdut increderea în clasa politică în ansamblu, chiar și în aceia care se numesc pro-europeni, iar aceasta este o problemă majoră pentru cauza europeană în R. Moldova...

atitudinea guvernului de la București care a spus că ajută R. Moldova cu un credit bilateral, dar nu în orice condiții, ci prin respectarea unui pachet de reforme. Mai ales că de pe urma acestor reforme beneficiază cetățenii R.Moldova. Iată, aceasta este atitudinea corectă.

Oamenii au pierdut increderea în clasa politică în ansamblu, chiar și în aceia care se numesc pro-europeni, iar aceasta este o problemă majoră pentru cauza europeană în R. Moldova. Trebuie să o suplinim printr-o prezentă mai intensă și o implicare și comunicare mai activă. Nu este de ajuns ca, de la Bruxelles, Comisia Europeană să spună că va coopera cu orice guvern de la Chișinău care asigură continuarea parcursului european. Nu, trebuie să ne asigurăm că există cu adevărat un guvern care este interesat de implementarea agendei europene.

Și eu am dubii cu privire la caracterul pro-european al actualului guvern. Eu am spus în ziua în care guvernul anterior condus de Valeriu Streleț a primit votul de neîncredere al Parlamentului, că pentru mine, începând cu acea zi, Partidul Democrat nu mai este partid pro-european. Nu te poți numi partid pro-european dacă acorzi vot de neîncredere unui guvern pro-european cot la cot cu partidul comuniștilor și cu socialiștii pro-ruși ai lui Dodon. De aceea. acest guvern trebuie evaluat foarte strict pe baza rezultatelor obținute.

Știm că există întârzieri semnificative la implementarea Acordului de Asociere, care este cel mai complex mijloc de apropiere a R. Moldova de UE. Republica Moldova nu a avut un guvern deplin

Agenda necesară apropierii Moldovei de UE nu a mai fost implementată începând cu luna februarie a anului trecut...

funcțional începând cu luna februarie a anului trecut. A existat un guvern minoritar cu sprijinul comuniștilor, din februarie până în iunie. Or, știm cât de greu i-a fost acelui guvern, în condițiile în care a trebuit să negocieze fiecare inițiativă legislativă și fiecare amendament cu comuniștii, care nu s-au făcut vreodată remarcați prin caracterul lor pro-european. Agenda necesară apropierii Moldovei de UE nu a mai fost implementată începând cu luna februarie a anului trecut. De aceea este necesar ca acest guvern să recupereze întârzierile în implementarea Acordului de Asociere, acord care este întârziat semnificativ. ”

Europa Liberă: În spațiul public din R.Modova s-a lansat ideea că actuala guvernare nu ar fi putut rezista fără sprijinul logistic și financiar al Bruxelles-ului și Washingtonului. Domnul Igor Dodon a făcut recent o astfel de declarație.

Sigfried Mureșan: „Adevărul este că, pentru cetățenii Republicii Moldova, ca și pentru cetățenii României, atât prosperitatea cât și securitatea vin dinspre Vest. Fie că acest lucru îi place domnului Dodon sau nu, fie ca acest lucru place sau nu susținătorilor dlui Dodon din Republica Moldova, acest lucru este adevărat. Siguranța și prosperitatea R. Moldova vin din ancorarea țării in lumea liberă, în Vest, nu în Est.

Siegfried Mureșan răspunde întrebărilor Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Companiile care investesc, care generează locuri de muncă, care aduc cu ele tehnologie, cunoștințe, care vor genera locuri de muncă și prosperitate sunt companiile din Europa, din UE. UE a ajutat la dezvoltarea Europei Centrale și Europei de Est. Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, România, au beneficiat de pe urma apartenenței la NATO și UE.

Siguranța vine dinspre NATO, iar prosperitatea dinspre UE. La fel este și pentru Molodova. Iar cetățenilor R.Moldova trebuie să le spunem foarte clar urmatoarele: în anul 2014, cand Federația Rusă a impus embargo pentru fructele si vinurile moldovenești, cu consecințe negative directe asupra cetățenilor moldoveni, UE a fost cea care a sărit în ajutorul producătorilor moldoveni, ridicând cotele la importul de fructe moldovenești și eliminarea completă a cotelor la importurile de vinuri pe piața europeană. Ca atare, cetățenii moldoveni trebuie să știe foarte clar cine le e prieten, și cine le e dușman.

Cine a vrut să afecteze negativ economia Republicii Moldova, fermierii, intreprinzătorii agricoli, si cine i-a salvat spunând „vă importăm noi produsele, dacă rusii le-au interzis” ? Trebuie spus foarte clar: UE ajută, ca urmare a relației cu UE puteți călători liber, sunt fonduri europene foarte multe (care, nu sunt folosite foarte bine de administrația de la Chișinău și din raioane…), noi vă ajutăm când ceilalți vă fac rău, iar noi vrem o Republică Moldova independentă, stabilă pe propriile ei picioare, și nu o Moldovă șantajabilă, controlabilă, slabă din punct de vedere economic, cum vrea susținătorul domnului Dodon, dinspre Est.”

Europa Liberă: Aproape 70% dintre moldoveni doresc alegeri anticipate și alegerea directă a președintelui, deși UE, Occidentul susțin acest guvern de dragul stabilității în țară. Acționează Occidentul împotriva voinței populației moldovenești ?

Sigfried Mureșan: „Stabilitatea nu prevalează asupra oricarui alt lucru. Sunt multe țări unde situația pare stabilă, dar unde drepturile omului nu sunt respectate, instituțiile statului nu iși îndeplinesc misiunea, justiția nu funcționează etc. Deci stabilitatea nu este totul. În cazul R. Moldova trebuie spus însă un lucru: mai multă instabilitate politică acum ar duce la instabilitate economică. Eu am spus-o începând cu luna octombrie a anului trecut.

Dacă ne uităm la indicatorii economici din R.Moldova observăm că inflația este la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. Investițiile

Mai multă instabilitate politică însemnă mai multă instabilitate economică, cu riscul ca oamenilor să le meargă mai rău...

străine sunt în scădere, or mai putine investitii straine azi inseamnă mai putine locuri de munca mâine. Din cauza incertitudinii politice și situației instabile nu investesc intr-o tară. Mai multă instabilitate politică însemnă mai multă instabilitate economică, cu riscul ca oamenilor să le meargă mai rău. Apoi, nici partenerii internaționali, ca FMI, nu pot ajuta in lipsa unui guvern stabil. De aceea R. Moldova are nevoie de un guvern stabil care să implementeze agenda pro-europeană. Nici eu nu am încredere în acest guvern si nu cred că este pro-european doar pentru că spune că este pro-european, trebuie monitorizat pentru a implementa agenda de reformă agreeată în cadrul Acordului de Asociere.”

Siegfried Mureșan răspunde întrebărilor Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Europa Liberă: Știți expresiile „sustinut de Bruxelles” sau „sustinut de Washington” tind să devină la fel de peiorative ca „sustinut de Moscova”. Nu exista o îngrjorare în UE cu privire la acest lucru, la această comparație? Apoi, ce consecinte se vor produce asupra Politicii de Vecinătate a UE, dacă ideea de a fi susținut de UE nu va mai avea consistență sau o conotație pozitivă?

Sigfried Mureșan: „UE trebuie să ajute la implementarea reformelor de care cetățenii moldoveni au nevoie. Daca oamenii văd că UE joaca un rol activ în a le indeplini așteptarile și nevoile, nu vor mai putea cădea ușor victime propagandei care insistă pe faptul că nu există consecinte pozitive ale apropierii Moldovei de UE, si chiar daca ar fi, ele vor fi resimtite de moldoveni peste multi ani. De aceea, trebuie să comunicăm despre beneficiile apropierii Moldovei de UE, despre beneficiile imediate ale cetatenilor de rand. Iar pentru asta trebuie să avem in Moldova parteneri credibili. Doar așa expresia „pro-european” va ramane cu o conotatie pozitivă in mintea oamenilor.”

XS
SM
MD
LG