Presa comentează anunțul făcut ieri de Casa Regală a României: Regele Mihai I este grav bolnav și își transferă prerogativele de reprezentare publică fiicei sale mai mari, Principesa Margareta, care este și desemnată succesoare la tron. „Timp de decenii, în exil, Mihai I a fost întruchiparea tragică a unei speranţe, scrie Ioan Stanomir pe site-ul contributors.ro. Articolul arată că „propaganda tenace care a încercat să demonizeze monarhia şi tradiţia ei” a fost susținută de la bun început de Ion Iliescu și de „fesenism”. Partidul fondat de Iliescu a dispus la începutul anilor nouăzeci măsurile brutale prin care fostul suveran a fost împiedicat să revină în propria sa țară. În același interval, feseniștii, autointitulați ulterior social-democrați, au colaborat strâns cu reprezentanții politici ai naționalismului. „Cultul lui Ion Antonescu a fost, în toţi aceşti ani de fesenism rezidual, un auxiliar simbolic de cea mai mare importanţă - un cineast politruc precum Sergiu Nicolaescu a oferit versiunea definitivă a acestei propagande dezgustătoare”. Ioan Stanomir găsește încă mai dezgustător modul în care reprezentanți ai PSD se manifestă acum pe post de susținători, chiar de adulatori ai monarhiei, în declarații cu ton de prematur discurs funebru.
Pe site-ul hotnews.ro, Cristian Pantazi amintește scandalurile care au zguduit familia monarhică: Principele Radu, soțul Principesei moștenitoare Margareta, este, scrie Pantazi, „unicul reprezentant al unei case regale gata să candideze la președinția unei republici” (e vorba de candidatura susținută fără succes în campania prezidențială din 2009). Vara trecută, s-a vorbit intens, și în presă și în mediul virtual, despre retragerea titlului de principe lui Nicolae, nepotul Regelui, care a și fost scos din linia succesorală. Odată cu ieșirea Regelui Mihai I din viața publică, „forța Casei Regale scade vertiginos. Și forta simbolică (...), dar și forța reală, pentru că în relațiile cu instituțiile statului român și cu alte Case Regale străine Principesa Margareta nu are alonja istorică a tatălui său” – este concluzia comentariului de la hotnews.ro.
„Dacă mâine Partidul Comunist Român ar fi pe lista electorală, majoritatea românilor ar fi dispuși să renunțe la partidele democratice” - s-ar deduce din anumite segmente ale unei recente cercetări sociologice realizate de IRES. Melania Cincea comentează subiectul în săptămânalul 22 și se referă la detalii mai puțin comunicate în zilele anterioare. Sondajul institutului fondat de actualul ministru Vasile Dâncu arată limpede că românii nu mai au încredere în partidele tradiționale. Nu e însă limpede ce alternativă ar prefera: ”41% dintre respondenţi se declară dispuși să voteze un nou partid, dar 38% sunt convinși că partidele noi nu vor avea nicio șansă în fața celor tradiționale”. 77% nu cunosc numele niciunei formațiuni politice noi, „ceea ce înseamnă, notează analista de la 22, că probabilitatea de a vota un astfel de partid scade spre zero”. Sondajul conține și o întrebare capcană: „Cum credeți că a fost PCR în raport cu partidele actuale?. Mai mult de jumătate, 52% dintre respondenți, îl cataloghează ca fiind mai bun”.