Linkuri accesibilitate

Willem Adema: „În Europa de Est există o tradiție a mamelor care muncesc, mai ales pentru că nevoia le obligă”


Un interviu cu expertul în economie de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Femeile continuă să trăiască mai mult decât bărbații, dar diferența se micșorează, arată cel mai recent studiu al OCDE cu privire la diferențele de gen în diferite țări ale lumii. Din studiu mai reiese că pentru o femeie care are și copii cariera rămâne o luptă personală, care ține mai mult de ambiție și noroc, decât de măsurile legislative ale unui stat sau altul. Deși există 23 de state care oferă concediu plătit de creștere a copilului ambilor părinți, cu exceptia statelor nordice, tot femeile sunt cele care decid să stea acasă cu cei mici, în ciuda faptului că își periclitează cariera. Willem Adema, doctor in economie și expert al OCDE, arată faptul că acest lucru nu este de bun augur pentru economiile țărilor respective. „Acele țări unde barbații stau mai mult cu copiii (țările scandinave) sunt cele cu cea mai mare rata de angajare la femei. Acest lucru este de bun augur pentru tați, căci un copil care petrece mai mult timp cu tatăl lui dezvoltă mai multe capacități cognitive”, explică expertul în interviul acordat corespondentei Radio Europa Liberă de la Strasbourg.

Europa Liberă: OCDE a lansat o nouă versiune a paginii sale dedicate diferențelor de gen în care apar inegalitățile de gen din educație, piața forței de muncă, antreprenoriat, sănătate și dezvoltare. Observ că diferența dintre speranța de viață a femeilor și bărbaților se micșorează. Bărbații tind să trăiescă mai mult. Care ar fi explicația? Nivelul de educație, orele de muncă, ce anume joacă un rol?

Willem Adema
Willem Adema

Willem Adema: „Sunt mulți factori. Unul dintre aceștia este că femeile împrumută din stilul de viață al bărbaților și viceversa. Dar haideți să începem cu educația. Dacă ne uităm la indicatorii privind educația pe genuri vom observa că în ultimele decenii mai multe femei decât bărbați au urmat studii superioare sau de specializare într-un domeniu. Absolventii universităților de astăzi sunt într-o proportie mai mare, femei decât bărbați. Cu 40-50 de ani în urmă balanța era invers.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:32 0:00
Link direct

Ce nu s-a schimbat însă, este faptul că în continuare mai multi barbați decât femei aleg cariere în științe, tehnică, inginerie, matematici etc. Potrivit cercetărilor noastre aceasta nu se explică prin lipsa de capacitate a femeilor de a urma cu succes astfel de cariere, ci prin lipsa de încredere generată de educația primită acasă sau de stereotipurile sociale.

Cât privește piața forței de muncă, se mențin diferente semnificative intre barbați și femei, nu numai cu privire la meseriile pe care le practică, dependente, evident, de nivelul de școlarizare, cât și în ceea ce privește salarizarea. Bărbații continuă să fie mai bine plătiți decât femeile, mai ales pentru că lucrează în domenii tehnice sau de inaltă tehnologie, domenii în care, traditional, salariile sunt mai mari.

Dezechilibrele de gen (în avantajul bărbaților) mai pot fi observate la rata de angajare dintre femei și bărbați, precum și la numărul de ore lucrate. Femeile sunt cele care, în general, lucrează jumătate de normă sau chiar mai puțin. De asemenea, mai puține femei decât bărbați aleg să fie antreprenori, iar când o fac, companiile lor sunt mici, pentru că nu găsesc finațare suficientă pentru companii mai mari și nu au nici timp, căci tot în responsabilitatea lor cade si familia și copiii.

O evoluție interesantă ar fi că, din ce in ce mai multe femei aleg cariera de medic. Pe de altă parte, se remarcă faptul că, diferența dintre speranța de viață a bărbaților și femeilor nu mai este atât de mare. Femeile continuă să trăiască mai mult, dar speranta de viață a bărbaților crește, de asemenea, ceea ce este o veste bună. Explicația constă în aceea că femeile sunt mult mai angajate in carieră, ceea ce presupune stress, dar și obiceiuri nesănătoase ca fumatul sau consumul de băuturi alcoolice, ce erau, traditional, caracteristice bărbaților.”

Europa Liberă: Viața unei femei din Estul Europei diferă în multe aspecte de cea a uneia care trăiește în Vestul Europei. Cum se reflectă această diferență în studiul Dvs?

Willem Adema: „Există diferențe în privinta salarizarii, a nivelului de educație și al abordării muncii. Cum spuneam mai sus, mai puține femei decât bărbați aleg cariere în științe sau inginerie. Cu diplomele având astfel de specializări se pot obtine slujbe în domenii unde salariul este mare. Un alt factor este timpul de lucru. Femeile sunt cele care, de regulă, nu lucreză normă întreagă. Însă acest aspect influențează mai mult femeile din Olanda sau Germania, decât pe cele din Ungaria, România etc unde femeile lucrează 100%. Aici am putea vedea o diferență între Est și Vest.

Un alt aspect îl reprezintă atitudinea față de muncă. În unele țări, cum este Germania, până de curând ideea ca o femeie care avea copii să și lucreze nu era privită cu ochi buni. Era privită ca un fel de degradare, o deraiere de la principalul rol al femeii, acela de mamă. O astfel de mamă era numită „Rabenmutter”( o mamă care își neglijează copiii). Însă această atitudine se schimbă, încet, încet.

În Europa de Est există o tradiție a mamelor care muncesc, mai ales pentru că nevoia le obligă. Femeile muncesc chiar dacă au copii mici pentru că au nevoie de bani. Este adevărat ca, în Germania sau Olanda și acesta este un motiv pentru care femeile stau acasă cu copiii: acestea sunt țări bogate unde soțul câștigă suficient pentru a întreține familia, iar sistemul social protejează femeia. In Germania de Est există o tradiție ca femeile să își dea de mici copiii la creșă sau grădiniță, tradiție pe care nu o regăsim în Germania de Vest. ”

Europa Liberă: Potrivit studiului Dvs. 23 de state membre ale OCDE acordă concediu de maternitate atât mamelor cât și taților. Puțini tați însă vor să își intrerupă cariera pentru a crește copii. Atunci stau mamele, chiar dacă multe dintre ele fie nu sunt angajate, fie sunt freelancers sau au firme private si nu primesc, asadar, de la un angajator concediu de maternitate.

Willem Adema: „Ați ridicat o problemă justă. Traditional, în afara de SUA, toate tarile OCDE oferă concediu de maternitate. Cele mai multe dintre statele OCDE oferă mai nou concediu acordat parintilor, ceea ce înseamna că, atât mama cât și tatăl pot lua acest concediu, iar in unele tari chiar până copilul ajunge la școală. În ultimii 10-15 ani am observat că din ce in ce mai mulți tați iau concediu de creștere a copilului.

Faptul că femeile iau concediu foarte lung pentru creșterea copilului le afectează cariera în mod negativ. Angajatorii știu asta, și de aceea uneori femeile sunt discriminate la angajare sau angajatorii investesc mai putin in cariera lor. Acest lucru are efecte negative asupra economiei in general, caci femeile, si nu barbatii, sunt cele care obtin calificari superioare. Iată de ce, în acele tari unde barbatii stau mai mult cu copiii, sunt cele cu cea mai mare rata de angajare la femei. Vorbim despre tarile nordice: Norvegia, Suedia etc. Acest lucru este de bun augur pentru tați, căci un copil care petrece mai mult timp cu tatăl lui dezvoltă mai multe capacităti cognitive.

Aduceți în distuție un aspect foarte interesant: în lumea noastră există oameni care nu sunt angajații traditionali, si, ca atare, nu are cine sa le plăteasca un concediu de crestere a copilului. În Japonia, legislația obligă angajatorii să ofere concediu un an atât mamei cât și tatălui. Dar realitatea arată că tații nu doresc să ia concediu pentru creșterea copilului pentru că se tem pentru cariera lor. Cum multe femei japoneze sunt angajate neconventionale (freelancer, liber profesionisti, de exemplu) guvernul japonez ia in considerarea să modifice legislatia astfel incât să ofere acest concediu de crestere a copilului si acestor femei care nu sunt angajate la un angajator.”

XS
SM
MD
LG