Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Decizia CC distrage atenția populației și a finanțatorilor internaționali de la lipsa reformelor”


Monica Macovei despre criza politică din Moldova și perspectiva alegerilor prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:56 0:00

Un interviu la Strasbourg cu europarlamentara română fostă președintă a Delegației PE la Comisia de Cooperare UE-R.Moldova.

Decizia Curții Constituționale, care a hotărît că președintele va fi ales de acum înainte de popor, prin vot direct, și nu de parlamentari, este un troc între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon menit să păcălească Occidentul și să distragă atenția populației de la lipsa de reforme, este de părere fosta președintă a Delegației Parlamentului European la Comisia de Cooperare UE-R. Moldova, europarlamentara Monica Macovei (membră a grupului ECR- Conservatorii și Reformiștii Europeni). Cât privește alegerile prezidențiale preconizate a avea loc în toamnă, președinta Partidului M10 din România este convinsă că singurul candidat la președinție care ar putea menține Moldova pe drumul european și ar continua reformarea europeană a țării este Maia Sandu.

Europa Liberă: Doamnă Macovei, alegeri prezidențiale în toamna, după decizia Curții Constituționale. Va lua sfârșit tradiția crizelor politice din Moldova?

Monica Macovei: „Crizele politice din R.Moldova au fost generate nu doar de alegerea sau nealegerea președintelui, ci și de ambiții personale, ambiții de partid și alte motive oculte. Este suficient să ne uităm un pic în urmă sau chiar la situația din prezent. De exemplu, furtul miliardului; îl vedem la pușcărie doar pe Filat. Unde sunt ceilalți care au beneficiat de bani? De ce nu se continuă ancheta? Apoi, vedem felul cum a căzut guvernul Streleț, care a fost demis cu voturi ale Partidului Democrat (altfel spus, s-a autodemis cu ajutorul voturilor din Partidul Democrat care avea reprezentanți în guvern). Aceasta arată ambițiile oligarhulului Plahotniuc, care conduce, în realitate, Partidul Democrat și parte din Republica Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:35 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce vine aceasta decizie abia acum?

Monica Macovei: „Cred că a venit pe un fond de nemulțumire populară. Dar nu e doar atât. Cred că unor politicieni le convine foarte mult această decizie. Scopul este de a detensiona nemulțumirile populației, de a-i mai liniști un pic, pentru că lumea dorea ca președintele să fie ales de către popor. Pe de altă parte, această decizie distrage atenția populației și a finanțatorilor internaționali, de la FMI la UE de la lipsa reformelor, pentru că nu se face nici o reformă în R. Moldova.”

Europa Liberă: Una peste alta este o decizie pozitivă, care dă populației ce iși dorea: să își aleagă președintele. Unii spun însă că aceasta decizie a Curții Constituționale este rezultatul unui targ politic.

Monica Macovei: „Da, eu sunt de acord cu asta. Este un târg politic între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Pentru cine nu știe, Plahotniuc conduce, în realitate, Partidul Democrat, iar Dodon este președintele Partidului Socialist și este în relație foarte bune cu Rusia. Este un aranjament politic între cei doi: haide să avem un guvern cât de cât pro-european, cum este acum guvernul Filip, și un președinte pro-rus (pentru că Dodon este pro-Moscova). Ideea fiind să mai păcălească Occidentul și populație.

Occidentul va înghiți mai ușor un guvern Plahotniuc și un președinte Dodon, decât o combinație Usatîi-Dodon care, de fapt, înseamnă numai Moscova. Deci este o păcăleală, o încercare de a-i face să înghită mai ușor acest guvern pro-european (care nu făcut nici o reformă) decât o combinație Usatîi-Dodon unde era clar Rusia, Rusia, Rusia. Practic, în acest moment, Moldova este dată pe mâna rușilor.”

Europa Liberă: Putem presupune că nu vor mai urma demonstrații, că socialiștii, platforma DA nu mai au motive de nemulțumire?

Monica Macovei: „Sper ca oamenii să iasă în stradă, să demonstreze pașnic, pentru că au votat un guvern pro-european, iar la Chișinău nu guvernează un guvern pro-european. Este un guvern al lui Plahotniuc care nici măcar nu este dorit de popor. De aceea dorește ca Dodon să candideze la președinție, pentru că dacă ar candida el nu ar câștiga.”

Europa Liberă: Sunteți foarte sigură că dl Dodon va candida și va câștiga.

Monica Macovei: „Eu cred că acesta este târgul dintre ei. Și cred că Plahotniuc nici nu și-a dorit să fie președinte, căci sondajele arată că nu are șanse de câștig. De aceea candidează Dodon. Iar pentru ruși este foarte simplu. Practic au luat Moldova fără să facă nimic.”

Europa Liber: Au celelalte partidele un candidați credibili care sa fie in stare sa lupte, electoral, vorbind, cu dl Dodon, și apoi să duca mai departe reformele?

Monica Macovei: „Este Usatîi, care are 38 de ani, deci sub vârsta limită stabilită de Curte pentru un candidat. Este la fel ca și Dodon, omul

Da, Maia Sandu ar fi singura soluție bună...

rușilor. Apoi mai este Maia Sandu, dar nu știu cât a stat în țară în ultimii ani, căci inteleg că și aceasta este o condiție. Da, Maia Sandu ar fi singura soluție bună.

Europa Liberă: Vorbind despre dl Igor Dodon, domnia sa a declarat recent că guvernele pro-europene nu ar fi au rezistat fără susţinerea financiară și politică Bruxelles-ului şi de Washington-ului. Iar sondajele de opinie arată că nici populația nu mai dorește acest guvern. Risca UE să își piardă credibilitatea susținind un guvern care nu are încrederea populației ?

Monica Macovei: „În primul rând, aș vrea să spun că UE nu susține guverne și oameni, ci proiecte, reforme și democrația. Susține eventual guverne care fac reforme în interesul oamenilor, dar nu este cazul acestui guvern. UE vine în Moldova și cu bani și cu valori. Rusia vine

UE nu susține guverne și oameni, ci proiecte, reforme și democrația...

doar cu bani. Cu târgul dintre Plahotniuc și Dodon guvernul încearcă să păcălească UE. Ei incearcă să împace și capra și varza. Dar nu merge. Este frustrant că oamenii vor trebui să aleagă iar răul cel mai mic. Cu câțiva ani în urmă, Moldova era mulțumită: primea bani, apoi cetățenilor li s-a permis să călătorească fără vize. Acum este altceva. Guvernul nu poate să ne păcălească.

Dacă nu fac reforme, dacă nu gasesc toți vinovații pentru furtul miliardului nu vor primi fonduri. S-au adoptat legi care nu se aplică. Unde sunt toți cei care au furat miliardul ? Dacă Moldova dorește să coopereze cu UE atunci să arate fapte. Delegația FMI, care a fost în februarie la Chișinău, a afirmat clar că acest guvern nu prezintă încredere pentru un nou tratatat cu FMI. Altfel spus, nu vor veni bani de la FMI în Moldova cu acest guvern.”

XS
SM
MD
LG