Fostul ministru al educației, Maia Sandu a declarat deja că ar putea candida la președinția țării dacă partidul pe care l-a inițiat și care este pe cale de a se coagula și de a fi înregistrat „Partidul Acțiune și Solidaritate” o dorește drept candidată; dacă se clarifică toate problemele organizatorice legate de schimbarea modului de alegere a președintelui; daca sunt clare și atribuțiile președintelui ales direct. Și multe alte „dacă” pe care le-a detailat marți, la Europa Liberă, în discuția cu Vasile Botnaru.
Miercuri a fost rândul liderului socialist Igor Dodon să-și anunțe oficial intenția de a candida la președinția țării dacă este sprijinit de partidul său. Cu Igor Dodon a stat de vorbă colega noastră care semnează interviul ce urmează:
Europa Liberă: Ați spus că sunteți gata să candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova și ați făcut o precizare: dacă revenirea la alegerile prezidențiale directe, decisă săptămâna trecută de Înalta Curte, va fi agreată și de partenerii externi. Nu doriți ca alegerile să aibă loc, iar în situația în care va câștiga candidatul opoziției, procedura să fie declarată ilegală. Pe cine dintre partenerii externi ați avut în vedere? Și de ce trebuia să accentuați acest lucru?
Igor Dodon: „Opoziția, atât parlamentară, cât și extraparlamentară protestează de mai bine de un an. Scopurile opoziției, care au fost anunțate public, votate în Piața Marii Adunări Naționale, au fost câteva, de bază: alegeri parlamentare anticipate, modificarea Constituției pentru alegerea directă a președintelui, eliberarea din captivitate a instituțiilor statului, pentru a asigura alegeri libere și echitabile pentru toți participanții. Unul din aceste obiective acum deja este o realitate.
Faptul că cetățenii vor putea în acest an să își aleagă președintele cred că este un lucru bun. Însă trezește foarte multe bănuieli și suspiciuni procedura prin care s-a ajuns la votul direct pentru funcția de președinte. Considerăm că ar fi fost bine și ar fi fost logic, și mai puține suspiciuni erau, dacă se mergea la modificarea Constituției prin una din cele două proceduri stabilite de Constituție.”
Europa Liberă: Referendumul sau în Parlament cu două treimi din voturi.
Igor Dodon: „Deja au fost colectate sute de mii de semnături de către Platforma DA și noi am ajutat în acest sens. 10-20 de mii de semnături am ajutat și noi să colecteze. Sau, dacă există voință politică, dar risc să presupun că decizia Curții Constituționale a fost luată sub presiunea politicului pentru că este o decizie politică, nu este o decizie juridică, și dacă este voință politică, urmează să se voteze în plenul Parlamentului, cu 67 de mandate. Noi am inițiat de câteva ori procedura de modificare a Constituției. Curtea, până la urmă, ne-a avizat negativ. Anume din aceste considerente, pentru ca aceste suspiciuni să dispară, pentru că Curtea Constituțională, pe parcursul acestor ani, de mai multe ori, a dat dovadă că se află la cheremul puterii, a oligarhilor de la guvernare, cred că este necesară o expertiză externă.
Atunci când vorbesc de o expertiză externă, de opinia partenerilor, mă refer, în primul rând, la cei care sunt competenți în domeniu – Comisia de la Veneția, care trebuie să se expună atât asupra a ceea ce s-a întâmplat, cât și, important, asupra modificărilor Codului Electoral și Legii cu privire la procedura de alegere a președintelui, care trebuie să fie votate acum în Parlament pentru că Parlamentul trebuie în regim de urgență să modifice toată legislația. Toate aceste modificări ar fi bine să primească un aviz de la partenerii externi. Și anume acest lucru l-am cerut astăzi, deoarece, dacă vrem să avem un președinte care va avea mandatul întregului popor, ar fi o situație foarte stranie dacă acest președinte votat de popor, având susținerea majorității cetățenilor Republicii Moldova, nu va fi recunoscut pe extern.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ați spus că în Parlament urmează să fie operate o serie de modificări, ca să fie adusă în concordanță toată legislația electorală. Domnul Tănase, președintele Curții Constituționale, zicea că Parlamentul doar trebuie să voteze data alegerii președintelui.
Igor Dodon: „S-a cam încurcat domnul Tănase, probabil, deși, ca jurist, dumnealui era destul de competent, atunci când a fost ministru. Jocurile pe care le face în ultimul timp țin de decizia lui personală, dar juriștii spun, cel puțin ai noștri din partid, spun că sunt necesare modificări esențiale în Codul Electoral, în legislația cu privire la procedura de alegere a președintelui. Nu cred că ar fi o soluție atât de simplă să se preia ceea ce a fost în 1996, atunci când s-a ales președintele, și să ia exact aceeași legislație, să o pună ca bază pentru următorul scrutin electoral. În orice caz, vor fi necesare modificări de legislație. Vor fi modificări la Codul Electoral. Pentru că Codul Electoral acum presupune campanie electorală în general de 60 de zile, atunci Codul Electoral presupunea pentru toate campaniile, o campanie electorală de 90 de zile. Sunt foarte multe detalii care trebuie să fie puse la punct. Toate aceste modificări trebuie să primească o apreciere a partenerilor externi. Comisia de la Veneția ar fi una din variante.”
Europa Liberă: Și acum deputații socialiști vor vota cot la cot cu cei de la guvernare în Parlament?
Igor Dodon: „În ultimele ședințe ale Parlamentului, chiar penultima ședință, din 14 proiecte incluse în ordinea de zi, noi am votat șapte sau opt. Noi nu avem o problemă să votăm ceea ce este în interesele statului. Noi votăm tot ce este în interesul cetățenilor atât în Parlament, cât și în Consiliul Municipal Chișinău, cât și în consiliile altor autorități publice locale. În ceea ce ține de modificarea legislației privind procedura de alegere a președintelui, trebuie să luăm o decizie în acest sens. Noi nu avem o expertiză clară ce trebuie de modificat. A fost un șoc, dacă sincer, pentru toți. Pentru mine personal vineri a fost un șoc. Noi nu ne-am așteptat la acest lucru.”
Europa Liberă: Și atunci, când trebuie să aibă loc aceste alegeri prezidențiale prin votul direct al cetățeanului?
Igor Dodon: „În opinia noastră, ar fi bine ca alegerile prezidențiale să aibă loc împreună cu alegerile parlamentare.”
Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate deocamdată nu întrunesc condițiile stipulate în norma legală.
Igor Dodon: „Acuma alegerile parlamentare anticipate pot avea loc doar în două condiții: nealegerea guvernului în decurs de 90 de zile, din momentul demisiei, sau trei luni de zile de nefuncționare a Parlamentului. Noi aceste condiții la această etapă nu le avem.”
Europa Liberă: Și ați renunțat la ideea declanșării alegerilor parlamentare anticipate?
Igor Dodon: „Nu. Dar, ca și în cazul alegerii președintelui, totul depinde de voința politică. Dacă în Parlament majoritatea ar fi de acord cu alegeri parlamentare anticipate, eu cred că s-ar găsi o soluție.”
Europa Liberă: Unii zic că, doar atunci când va dori Partidul Democrat, s-ar putea să se ajungă la anticipate.
Igor Dodon: „Politicul ar găsi o soluție în această situație. Dar eu așa înțeleg că politicul anume din aceste considerente a luat decizia să treacă la alegerea directă a președintelui pentru a evita alegerile parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Și când credeți că vor avea loc aceste alegeri, dacă chiar dumneavoastră ziceți că ar fi bine să existe și un verdict al Comisiei de la Veneția?
Igor Dodon: „Să fim realiști. Da, noi pledăm toți pentru alegeri parlamentare anticipate, împreună cu alegerile directe ale președintelui și vom face tot posibilul în acest sens.”
Europa Liberă: Dar acum facem o distincție între prezidențiale și parlamentare?
Igor Dodon: „Ar fi ideal ca alegerile prezidențiale să aibă loc cât mai rapid posibil. Și eu consider că am putea să reușim să modificăm și să cerem poziția partenerilor externi, astfel încât alegerile să aibă loc la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie.”
Europa Liberă: Spicherul Andrian Candu a sugerat mai devreme că pregătirile de alegerile prezidențiale directe vor fi mai îndelungate, iar scrutinul trebuie organizat abia în toamnă.
Igor Dodon: „Spicherul și-a expus opinia proprie. Noi vom cere ca alegerile prezidențiale să aibă loc mai rapid. În caz dacă nu vor avea loc împreună cu alegerile parlamentare anticipate, atunci președintele care, la sigur, în opinia noastră, va fi reprezentantul opoziției, trebuie să utilizeze toate pârghiile legale pentru a găsi soluţii, împreună cu Parlamentul de dizolvare a Parlamentului şi a merge la alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că începutul lui iunie sau luna iunie ar fi potrivită pentru alegerile prezidenţiale. Ţinând cont de realităţi, admiteţi că abia în toamnă ar putea avea loc acest scrutin?
Igor Dodon: „Până la urmă, decide majoritatea parlamentară care trebuie să numească data alegerilor prezidenţiale.”
Europa Liberă: Dar admiteţi că ar putea fi şi peste şase luni?
Igor Dodon: „Eu admit: cu aşa o interpretare a Constituţiei poate fi şi peste un an. Ei se joacă cu Constituţia încolo-încoace. Dar eu cred că este şi în interesul lor să aibă loc mai rapid alegerile prezidenţiale. Interpretarea Constituţiei are părţi negative foarte multe, dar are şi părţile pozitive. La foarte mulţi dintre cetăţenii Republicii Moldova a apărut lumina în capătul tunelului şi să încerce acum să interpreteze ca termenul acesta să-l facă mai târziu, să fie peste un an, ar fi o greşeală enormă. Nu cred că oamenii vor răbda atâta, eu ştiu că oamenii sunt la limită.”
Europa Liberă: S-a diminuat din spiritul protestatar? Adică lumea acum nu mai este atât de revoltată ca altă dată?
Igor Dodon: „La lume a apărut o speranţă că lucrurile se pot schimba, nu prin devastarea clădirilor, prin intrarea forţată în Parlament, prin sânge ş.a.m.d. Pentru că vreau să vă spun că o bună parte a cetăţenilor cu care noi ne întâlnim foarte des spun: „Poate ajunge atâta cu ei să ne jucăm, să facem proteste paşnice? Poate ar fi cazul să punem mâna pe furci şi să venim la Chişinău?’.”
Europa Liberă: Revoluţie, aceasta se auzea din gura multor oameni.
Igor Dodon: „Revolta era unica soluţie pe care majoritatea cetăţenilor o vedeau. Şi vedem, conform sondajelor, creştea numărul celor care erau gata să meargă la revolte.”
Europa Liberă: Şi s-a diminuat din această tensiune?
Igor Dodon: „Şi acest lucru este foarte periculos şi era foarte periculos. Acum la oameni a apărut o speranţă că se poate rezolva problema şi se poate de făcut ceva schimbări şi pe cale democratică, şi prin alegeri. Eu consider că acum sunt şanse reale ca cetăţenii să obţină ce au dorit: să se meargă mai repede la alegeri prezidenţiale, unul din candidaţii opoziţiei să câştige la aceste alegeri, şi la sigur va câştiga, şi acesta va fi începutul schimbărilor.”
Europa Liberă: Presa titrează: „Fisuri în opoziţia unită”, „Igor Dodon sare la beregata lui Renato Usatîi”. Şi aceasta după ce aţi lansat o serie de săgeţi veninoase în direcţia lui Renato Usatîi. Drept motiv a servit îndemnul dumnealui către opoziţie de a boicota viitoarele alegeri prezidenţiale.
Igor Dodon: „Noi nu am atacat pe nimeni până acum. Am fost nevoit să răspund la atacurile şi învinuirile nefondate, şi la frustrările unor parteneri, inclusiv ale lui Usatîi. Şi am răbdat foarte mult. O bună parte de cetăţeni prin sate mă întreabă: „Domnule Dodon, dar cum puteţi să fiţi alături de aşa personaje? Şi cât mai puteţi răbda?”. Eu sunt pentru parteneriat, eu sunt pentru o bună colaborare împotriva acestei guvernări, dar eu sunt categoric împotriva bădărănismului şi încercărilor stângace ale unora de a se poziţiona în rândul nostru, al protestatarilor. Dacă cineva crede că trebuie să meargă pe abordarea că, dacă nu poate fi în capul mesei, atunci să dăm foc la casă, dar mie mi se pare că domnul Usatîi merge pe această abordare, atunci va fi greu să găsim limbă comună. Noi am fost nevoiţi să răspundem la o bună parte din învinuirile fără temei că am fost la Cipru cu Plahotniuc, că nu ştiu ce ş.a.m.d.
Şi chiar am cerut astăzi public şi încă o dată, acum cu ocazia acestui interviu, eu am fost cu familia, în premieră în ultimele luni şi, probabil, ultima dată în acest an şi cu cel micuţ de un an, cu care nu am fost niciodată la odihnă. Şi s-a vehiculat prin presă şi voi confirma, la dumneavoastră în studio, că suntem în aşteptarea celui de al patrulea copil. Și evident că în acest an nu vom mai merge la odihnă şi am hotărât să profităm de aceste trei-patru zile să mergem la odihnă împreună. Şi să se găsească un oarecare Usatîi care să încerce să strice odihna cu familia şi să interpreteze nişte prostii? Eu înţeleg frustrările personale, dar dânsul doar ştie la sigur că eu m-am dus la odihnă. Eu am discutat înainte de plecare, chiar întâmplător şi cu Andrei Năstase, şi cu alţii şi am spus foarte clar că dovezi nu are, nu pot fi dovezi, pentru că am fost cu familia. De aceea, ori îşi cere scuze public, ori va fi tratat de noi ca un laş şi ca un balabol, în limba rusă este o vorbă.”
Europa Liberă: Dar aceste neînţelegeri pot slăbi tabăra de stânga?
Igor Dodon: „Eu nu cred că vor slăbi foarte tare tabăra de stânga. Eu rămân în continuare deschis colaborării, trebuie să lăsăm frustrările personale şi să ne consolidăm eforturile, pentru că în faţă avem sarcini şi scopuri mai nobile. Acum avem şansa reală să schimbăm lucrurile în Republica Moldova, să facem primul pas. Şi dacă vom rata această şansă din ambiţii personale, din ambiţii înguste politice, posibil noi altă şansă să nu mai avem.”
Europa Liberă: Dar pe cât de acerbă ar putea să fie această luptă pentru obţinerea fotoliului prezidenţial?
Igor Dodon: „Lupta va fi destul de dură. Vor fi candidaţi din partea la trei segmente, să le spunem aşa: va fi segmentul de dreapta pro-european, pro-unionist chiar, va fi segmentul oligarhic de la guvernare, care, la sigur, vor susţine una sau două candidaturi, dar miza va fi pe o candidatură, cel mai probabil din partea PD şi va fi o candidatură de stânga, care va avea şansele cele mai mari să câştige în aceste alegeri.”
Europa Liberă: Admiteţi că PD ar putea să susţină candidatura dumneavoastră?
Igor Dodon: „Nu cred. Sunt ferm convins că îşi vor face campanie pentru candidatura lor şi vor face tot posibilul candidatura lor să iasă în turul doi şi poate chiar să câştige. Şi eu risc să presupun că aceste săgeţi din partea unor parteneri de stânga sunt foarte bine coordonate dintr-un centru. Pentru că ele dezbină electoratul de stânga, în primul rând. Mesajele de boicot sunt alogice, în condiţiile când ai obţinut alegeri directe, în condiţiile când ştii că boicotarea nu duce la alegeri parlamentare anticipate. Să citească legislaţia, dacă nu ştie carte, domnul Usatîi, să își ia jurişti, aceia să mai citească. Înţeleg că el s-a lăudat singur că a finalizat şcoala, copiind.
Dar nu pot fi alegeri anticipate din cauza boicotului alegerilor prezidenţiale. Şi atunci ne punem întrebarea: pentru ce chemi la boicot, cui creezi şanse mai bune? Candidatului lui Plahotniuc. Cui altcuiva, dacă toată opoziţia soliciţi să nu participe? De aceea ceea ce se întâmplă pe stânga, conflictele acestea care sunt de nimic, să nu fie un scenariu mai ascuns coordonat cu dreapta sau cu cei de la guvernare. Vom vedea. Eu cred că timpul le va pune pe toate la locul său.”
Europa Liberă: Dar acum acuzaţiile acestea sunt reciproce. Şi ale dumneavoastră la adresa domnului Usatîi, şi ale domnului Usatîi la adresa dumneavoastră că aţi coopera sau indirect aţi fi mână în mână sau gând în gând cu domnul Plahotniuc.
Igor Dodon: „Dacă noi am fi fost gând în gând sau mână în mână cu guvernarea, noi eram parte a guvernării şi eram parte a guvernării, începând cu anul trecut. Noi am luptat pe parcursul ultimelor 12-14 luni cu această guvernare, nu am cedat niciun milimetru, am luptat şi am avut şi câştiguri tactice cu demisii. Şi lucrul acesta trebuie dus până la capăt şi îl vom duce până la capăt. De aceea nu noi, a propos, am fost arestaţi pe 36 de ore şi eliberaţi de consilierul lui Marian Ilici Lupu, pentru ca să i se facă rating cuiva. Aşa că mai bine să ne liniştim la această etapă şi să ne concentrăm la alegeri prezidenţiale, că dacă începem să spunem, avem foarte multe ce spune.”
Europa Liberă: Dar revendicările pe care le-aţi înaintat, până astăzi, cum vi se par onorate de către cei de la guvernare? Pentru că domnul Gurin, procurorul, şi-a prezentat demisia, până în august, urmează să fie ales un nou procuror, domnul Drăguţan şi-a prezentat demisia, ar putea Moldova să aibă poimâine un nou guvernator la Banca Naţională, alegerile prezidenţiale prin vot direct sunt cerinţele protestatarilor la care vine în întâmpinare guvernarea.
Igor Dodon: „Eu nu aş califica ca cedări foarte mari. Pentru că, în opinia mea, foarte mulţi dintre aceşti paşi sunt mimarea unor cedări sau mimarea unor reforme. Dar trebuie să recunoaştem că acum guvernarea face paşi mult mai inteligenţi decât ceva ani în urmă şi într-adevăr lasă să se înţeleagă şi pe extern: „Aţi vrut legea Procuraturii? Poftim legea Procuraturii’.”
Europa Liberă: Pachetul de integritate.
Igor Dodon: „Aţi vrut integritate? Poftim pachetul”. Problema de bază este cum vor funcţiona toate aceste lucruri. Avem rezerve mari că vor funcţiona. Pentru că, în cazul acesta, guvernarea trebuie să-şi taie din crengile pe care stă, trebuie să cedeze implicarea factorului politic în justiţie, dar ei nu pot fără aceasta. Aceasta la dânşii este ca oxigen. Trebuie transparenţă la Banca Naţională. Aţi mers cu un candidat care este profesionist, însă care nu va fi votat de noi, de opoziţie. Pentru că noi considerăm că atât timp cât este parte a acestui sistem, nu poate fi votat de noi, nu avem încredere. Dar vom vedea cine sunt adjuncţii şi cine va fi majoritatea în acest consiliu de administrare.”
Europa Liberă: Dar de ce există teama aceasta cine vor fi adjuncţii domnului guvernator?
Igor Dodon: „Deciziile se iau de consiliul de administrare. Preşedintele poate spune una, consiliul de administrare cu majoritatea va decide altfel şi s-a terminat totul absolut.”
Europa Liberă: Dar societatea e cu ochiul pe Banca Naţională, pe activitatea acestei instituţii importante.
Igor Dodon: „Eu cred că noi trebuie să constatăm câteva lucruri, guvernarea face paşi mult mai inteligenţi decât ceea ce a fost anterior, unu la mână. Doi, în opinia noastră, a opoziţiei parlamentare, acestea sunt mimări de reforme şi vrem să vedem şi rezultatele. Trei, eu discut foarte strâns cu, înainte le spuneam aşa-numiţi parteneri de dezvoltare, acum scoatem o parte din ghilimele. Eu am discutat, am avut întrevederi şi cu doamna adjunct a doamnei Nuland.”
Europa Liberă: Doamna Brink.
Igor Dodon: „Cu doamna Brink am avut întrevedere, am avut întrevederi practic şi cu înalţii reprezentanţi ai Comisiei Europene care au fost la Chişinău. Am un dialog permanent cu ei şi aduc şi argumentele respective, am observat din partea lor o poziţie destul de dură faţă de actuala guvernare şi vor fi foarte exigenţi. Eu am încercat să le aduc argumentele tot timpul următoarele: să nu ia în calcul fobiile
Dacă nu facem reforme, în următorii un an-doi, Moldova nu va supravieţui ca stat...
pe care le desenează guvernarea referitor la tancurile ruseşti, Dodon – mâna Moscovei ş.a.m.d., noi avem nevoie de reforme în Moldova, indiferent cine vor fi, roşii sau verzii, sau albaştrii la guvernare.
Noi, dacă nu facem reforme, în următorii un an-doi, Moldova nu va supravieţui ca stat. De aceea, indiferent cine va fi, avem nevoie de reforme. Ce fel de reforme trebuie să facem în Republica Moldova? Eu am spus de mai multe ori, sunt pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, dar modelul funcţionării statului rus nu este valabil pentru Republica Moldova, valabile sunt prevederile acquis-ului comunitar. Noi trebuie să implementăm reforme nu de aceea că ne cer europenii sau ne cer americanii. Noi trebuie să implementăm aceste reforme în justiţie, în mass-media, reforme în educaţie, reforme în sănătate, absolut în toate domeniile. Şi acest lucru putem să-l facem noi. Da, vom avea nevoie de suport de pe extern, sub formă de consultanţă, sub formă de fonduri. Fiindcă, pentru a face reforma în domeniul pensionării, sistemului pensionar, eu în 2008 am calculat, ne trebuie 15 miliarde de lei pentru a face un gap, în timp, pentru a acumula pentru fondurile de pensii.
De unde vom lua banii aceştia? Pe intern nu îi avem. De aceea vom avea suport de pe extern din Est, din Vest. Şi aceasta este unica soluţie pentru Republica Moldova. Şi lucrul acesta trebuie făcut şi încă o dată vă spun, indiferent cine va fi la guvernare, albii sau negrii, albii sau roşii în timpul acela. Gata, noi trebuie să trecem peste aceste stereotipuri. Şi faptul că ne-a reuşit acum să unificăm forţele protestatare, suntem alături cu cei care văd geopolitic diferit, dar noi am găsit limbă comună, și eu sunt ferm convins că vom găsi şi mai departe, eu cred că acesta este un element foarte pozitiv şi dă şanse Republicii Moldova că putem să supravieţuim. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că s-au schimba elitele politice şi pe dreapta, şi pe stânga. Voronin niciodată nu ar fi acceptat să discute cu cineva de pe dreapta, dreapta nu ar fi discutat niciodată cu Voronin.
Noi discutăm, astăzi am discutat cu Andrei Năstase, seara mă văd din nou cu Andrei Năstase să discutăm cum vedem mai departe lucrurile. Şi lucrul acesta este corect. Pentru că atunci când luptă extremele, se găseşte cineva pe centru şi joacă între ele când cu dreapta, când cu stânga şi îi pun cap în cap.”
Europa Liberă: La o sută de zile, guvernul va fi unul cu mai multă credibilitate, decât atunci când a venit în funcţie, când a fost învestit?
Igor Dodon: „Acest guvern nu poate fi credibil, ţinând cont de procedura cum a fost ales şi cum a depus jurământul. Ei depun eforturi, pentru a încerca să schimbe opinia despre activitatea guvernului şi au mers cu aceşti paşi populişti, să le spunem, dar pe care îi aştepta societatea. Să o spunem sincer, oamenii simpli aşteptau astfel de paşi, cu toate că sunt întrebări de ce acum, de ce nu mai devreme. Şi întrebări sunt o mulţime. Pentru că să spui că reduci preţurile la energia electrică cu 10%, atunci când furnizorul a redus cu 28%, şi când sunt oferte mai ieftine din partea companiilor ucrainene...
Noi nu suntem în jumătatea secolului precedent, când informaţie nu era, acum informaţia apare foarte rapid, peste două-trei zile informaţia a ieşit la suprafaţă. Şi întrebări apar mai multe. Dar ei încearcă să facă eforturi consolidate pentru a schimba opinia. Nu cred că le-a reuşit prea mult.”
Europa Liberă: Și totuşi, ţinând cont că popularitatea dumneavoastră creşte, şi arată şi sondajele de opinie că vă menţineţi în topul simpatiilor din partea respondenţilor, chiar nu v-a cerut niciodată părerea, sugestiile domnul Plahotniuc referitor la ceea ce se întâmplă în ţară?
Igor Dodon: „Eu ce, sunt consilier?”
Europa Liberă: Oricum sunteţi un politician important în statul acesta.
Igor Dodon: „Eu nu mă ocup cu consultingul politic şi nu am de gând să mă ocup nici pe viitor.”
Europa Liberă: Ziceţi că aţi mers în întâmpinare şi dialogaţi cu cei de dreapta, cu Andrei Năstase, nu ştiu dacă discutaţi şi cu Maia Sandu, cu altă lume.
Igor Dodon: „Am discutat şi cu Maia Sandu.”
Europa Liberă: Întrebarea e de ce nu discutaţi şi cu domnul Plahotniuc?
Igor Dodon: „Despre ce să discutăm cu domnul Plahotniuc? Cu opoziţia noi discutăm despre alegeri parlamentare anticipate. Noi discutăm despre scoaterea din captivitate a instituţiilor statului. Dar despre ce să discutăm cu cel care controlează PD şi marea majoritate a deputaţilor în Parlament? Ei doar nu vor ceda. Eu cred că este important acum să mergem la alegeri prezidenţiale şi să facem primul pas, un pas important. Trebuie să ne reuşească, noi nu vom avea altă şansă. Noi în Moldova, pur şi simplu, posibil altă şansă să nu avem, dacă nu vom utiliza acum corect această şansă.”