Linkuri accesibilitate

Maria Cojocaru-Toma: „Pe de o parte, vorbim de diminuarea poverii consumatorului de medicamente, pe de altă parte, de o utilizare rațională a medicamentelor”


Interviu cu președinta Asociației Farmaciștilor din Moldova.

În ce mod aplicarea măsurilor din planul de acțiune al Guvernului în domeniul farmaceutic pentru anul 2016 va facilita ieftinirea medicamentelor din Republica Moldova? Interviu cu președinta Asociației Farmaciștilor din Moldova, Maria Cojocaru-Toma.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:29 0:00
Link direct

Maria Cojocaru-Toma: „Vorbim de extinderea listelor medicamentelor compensate. După planul de acțiuni se zice că urmează să fie extinse medicamentele compensate la 50 la sută. Dacă astăzi în lista medicamentelor compensate se găsesc circa o sută de produse după denumiri comune internaționale și dacă am raporta la denumiri de produse comerciale care se găsesc pe piața farmaceutică de care avem între 800-850, ar fi să mai avem patru sute de produse de pe piață care se vor regăsi pe lista celor compensate.

Pe de o parte, vorbim de diminuarea poverii consumatorului de medicamente, pe de altă parte, vorbim de o utilizare rațională a medicamentelor. Pacientul se tratează singur în mare parte, sunt încălcări la eliberare pentru antibiotice care, cu regret, se eliberează din farmacii fără rețetă. Dacă pacientul merge la medic pentru medicament compensat, vorbim de o utilizare corectă.

În planul de acțiuni sunt întreprinse și măsuri în susținerea producătorului autohton de medicamente. Noi suntem o piață farmaceutică dependentă de import pentru că cota producerii autohtone este doar de zece la sută și 90 la sută suntem dependenți de medicamentele de import. Pentru producerea autohtonă unul dintre elementele necesare este substanța medicamentoasă. În mare parte, toată substanța medicamentoasă este importată și aici se va lipsi de taxa pe valoare adăugată care se regăsește în prețul medicamentului. Excludem taxa TVA, respectiv, substanța medicamentoasă va aduce la diminuarea prețului produsului medicamentos autohton.

Planul acesta de acțiuni vine cu un spectru mult mai larg, nu doar pentru ieftinirea medicamentelor. Eu aș zice chiar facilitează o asistență farmaceutică, asistență în domeniul medicamentului, pornind de la import, licențiere, fabricare, deci nu doar preț.”

Maria Cojocaru-Toma
Maria Cojocaru-Toma

Europa Liberă: Micile companii farmaceutice prezente în Republica Moldova se plâng că vor fi sufocate de lanțurile de companii farmaceutice majore. După părerea lor, aceste schimbări vor rezulta în dispariția farmaciilor independente, mai ales a celor din raioane și sate.

Maria Cojocaru-Toma: „Cu regret, în mare parte noi deja am pierdut farmaciile unde a fost patron farmacistul. Este o problemă dureroasă pentru sistemul farmaceutic. Au rămas poate la nivel de raion, de sate și la Chișinău câteva farmacii care mai rezistă, dar și ele sunt în contracte de colaborare cu depozitele unor lanțuri de farmacii.

De ce s-au deschis un șir de lanțuri de farmacii? În lege e stipulat că o farmacie sau o filială se deschide la o distanță anumită de o farmacie deja existentă. La noi, cu regret, acest punct de lege nu se respectă și s-au deschis farmacii în jurul instituțiilor medico-sanitare publice, în centre raionale, la Chișinău, mai puține avem la periferii. Continuă deschiderea farmaciilor de lanț chiar în localitățile rurale unde sunt farmacii comunitare licențiate care au câțiva ani buni.

Zic eu că trebuie să respectăm legislația. Pe de o parte, să venim cu ajustarea cadrului legal, pe de alta, să avem multă grijă de farmacii în localitățile rurale în primul rând.”

Europa Liberă: După aceste schimbări, media pentru adaosurile comerciale din Republica Moldova se va apropia de cea din UE?

Maria Cojocaru-Toma: „De la 1 aprilie, farmaciile din localitățile rurale vor implementa deja adaosul regresiv. Cu cât prețul produsului e mai mare, cu atât adaosul comercial e mai mic. Totodată în localitățile rurale se vorbește că se vor întreprinde măsuri pentru scutirea farmaciilor din localitățile rurale de taxa pentru amplasare printre altele pentru a susține asistența farmaceutică în localitățile rurale.

Avem un model foarte frumos la vecinii noștri din România, unde sunt aproape cele mai mici prețuri la medicamente. Zic că este foarte important felul în care planul va fi implementat, cum vor fi aplicate aceste modificări legislative și cât de curând vor fi implementate aceste schimbări.”

Europa Liberă: Se va simplifica accesul pe piața moldovenească a medicamentelor din Statele Unite, Japonia și UE. Unele voci consideră că astfel se va deschide calea pentru produse mai puțin calitative.

Maria Cojocaru-Toma: „Vor fi importate produsele care sunt recunoscute și înregistrate în țările europene și recunoscute de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sau FDA din Statele Unite, deci pentru acele produse să fie o procedură mai rapidă. Nu se vorbește de o procedură mai simplă, se vorbește de termeni mai reduși de autorizare și reautorizare la Agenția Medicamentului. Nu vor fi produse mai necalitative. Tot ce este pe piață importat deține un certificat de calitate, sunt autorizate. Trebuie să avem grijă și de costul produsului, dar și de eficiența produsului.”

XS
SM
MD
LG