Linkuri accesibilitate

Țările UE reticente să accepte un târg cu Turcia în chestiunea refugiaților


La granița dintre Grecia și Macedonia, în apropiere de Idomeni
La granița dintre Grecia și Macedonia, în apropiere de Idomeni

Turciei i s-au promis 3 miliarde de euro suplimentari, peste cele 3 miliarde deja anunțate în decembrie, precum și ridicarea obligativității vizelor.

După summitul special de săptămâna trecută cu Turcia, liderii celor 28 de țări din UE se reunesc joi și vineri, 17-18 martie la Bruxelles, pentru a decide dacă propusul acord cu Turcia pentru reprimirea refugiaților poate fi acceptat cu toate clauzele lui, încă respinse de multe țări.

Turciei i s-au promis 3 miliarde de euro suplimentari, peste cele 3 miliarde deja anunțate în decembrie, precum și ridicarea obligativității vizelor. Ciprul amenință astfel că va opune un veto târgului cu Turcia, câtă vreme Ankara nu recunoaște independența jumătății de sud a insulei.

Turcia se află, într-adevăr, în situația paradoxală în care dorește să adere la UE fără să recunoască unul din membrii Uniunii: Ciprul.

Spania nu acceptă tratamentul colectiv al refugiaților, în vreme ce Ungaria nu acceptă nici un refugiat din Turcia, argumentând că dacă ar face asta, atunci ar încuraja și mai mulți refugiați să vină.

Apoi, o problemă serioasă este pusă și de reluarea negocierilor cu Turcia în vederea aderării. Austria, Germania și Franța nu doresc aderarea Turciei, în ciuda actualului quiproquo juridic, în virtutea căruia Turciei i se promite aderarea, iar negocierile sunt în curs.

Franța de altfel ar fi obligată să organizeze un referendum național în legătură cu posibila aderarea a Turciei, iar rezultatul unui asemenea referendum este previzibil.

Petro Poroșenko, Jean-Claude Juncker (stânga) și Donald Tusk (dreapta), la Bruxelles, 17 martie 2016
Petro Poroșenko, Jean-Claude Juncker (stânga) și Donald Tusk (dreapta), la Bruxelles, 17 martie 2016

Apoi, în marginea întâlnirii la vârf, în cursul dimineții, președintele Consiliului European Donald Tusk și cel al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au mai întâlnit și cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Uniunea Europeană nu acceptă „anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Rusia”, i-a spus Tusk lui Petro Poroșenko într-o conferință de presă.

Cei trei au discutat despre aplicarea acordurilor de la Minsk, despre sancțiunile impuse Rusiei, dar și despre ridicarea, luna viitoare, a obligativității vizei pentru ucraineni.

Donald Tusk a amintit că „mâine se împlinesc trei ani de la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Rusia”.

În realitate sunt doi ani. Lapsusul e însă revelator pentru starea de spirit a europenilor, care știu acum că Uniunea trece prin cel mai grav și dificil pachet de crize combinate din istoria ei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG