Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: „Nimeni nu este sfînt, sînt mari semne de întrebare în desfășurarea procesului Filat”


Un interviu cu fostul purtător de cuvînt al ex-premierului Vlad Filat.

Igor Volnițchi în studioul Europei Libere
Igor Volnițchi în studioul Europei Libere

Igor Volnițchi, fostul purtător de cuvânt al fostului premier Vlad Filat împărtășește regretele pe care le-ar avea, potrivit avocatului sau, liderul PLDM, cercetat in stare de arest pentru presupuse acte de corupere pasivă.

Europa Liberă: În lipsa posibilităţilor de a vorbi cu Vlad Filat, jurnaliştii încearcă să folosească orice ocazii intermediate. Dumneavoastră aţi comentat regretele lui Vlad Filat sonorizate de avocatul său şi îi daţi dreptate în regretul său de a fi ratat şansa să reseteze puterea prin alegeri parlamentare anticipate. Şi subliniaţi că nu a curmat, a avut posibilitatea şi nu a curmat practica vicioasă de folosire a instituţiilor statului pentru reglări de conturi, pentru promovarea unor interese meschine. Întrebarea mea este dacă a depăşit dânsul dilema aceasta: ce faci, foloseşti şi tu sistemul care funcţionează, vicios aşa cum este, ca să obţii binele?

Igor Volnițchi: „Să revenim la situaţia, care era la începutul anului 2013 în Moldova, atunci când opinia publică a aflat despre tragedia din Pădurea Domnească. În acel moment s-a aflat nu doar despre acea tragedie, ci în genere despre adevărata faţă a guvernării, care, mă rog, era pretins democrată, la acea perioadă. Noi am văzut că acea tragedie a separat de fapt coaliţia de guvernare în două tabere distincte şi ambele tabere au început să lupte între ele, fiecare făcând uz de ceea ce avea în dotare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: De ce domnul Filat atunci a hotărât să iasă din „grupul solidar”? A ezitat sau a făcut-o foarte ferm? Că după aceea a pierdut meciul.

Igor Volnițchi: „Eu îmi amintesc de o discuţie pe care am avut-o, pe 6 ianuarie, dacă nu greşesc, aceasta este ziua în care s-a aflat despre tragedia din Pădurea Domnească. Și dumnealui m-a întrebat care este reacţia, percepţia presei, a oamenilor, pentru că deja pe reţelele de socializare se vedea o anumită atitudine. I-am spus ceea ce ne arătau datele monitorizării noastre. Și dumnealui a concluzionat că este un caz ieşit din comun, societatea are anumite aşteptări şi noi nu putem să procedăm altfel decât să ne pliem pe aceste aşteptări şi să răspundem acestor aşteptări.

Prin urmare, domnul Filat, atunci fiind şi prim-ministru, partidul dumnealui fiind la guvernare, s-a pliat anume pe acea aşteptare care era în societate. Şi nu cred că este un secret care era atunci starea de spirit. Dumnealui a încercat să ofere anume soluţiile pe care le aştepta societatea. Iar aceste soluţii erau foarte clare – să se facă lumină în cazul privind tragedia din Pădurea Domnească, să fie trase la răspundere anumite persoane care ulterior s-ar fi dovedit că sunt vinovate de acea tragedie şi multe alte lucruri care reieşeau de aici.”

Europa Liberă: De ce a dat înapoi ulterior? De ce şi-a cerut scuze de la Plahotniuc? A cedat presiunilor?

Igor Volnițchi: „Eu nu ştiu dacă au fost presiuni. Şi cred că trebuie să fac aici o scurtă paranteză. Atunci când a apărut cazul Pădurea Domnească, au început reglările de conturi între partidele de la guvernare şi atunci a ieşit în evidenţă cât de controlate, din punct de vedere politic, sunt anumite instituţii. Era absolut clar că, în asemenea condiţii, nu se mai poate de guvernat. Şi a fost o decizie care, până la urmă, a fost susţinută şi de anumite argumente.

S-a mers până la aceea, în cadrul reglărilor de conturi, că a căzut guvernul Filat în data de 5 martie 2013. Decizia unanimă, care predomina în echipa premierului, în echipa celor cu care se sfătuia premierul de atunci, era să se meargă spre alegeri parlamentare anticipate.

Acum revenind la întrebarea dumneavoastră: de ce Vlad Filat a făcut un pas în urmă? Eu în ceea ce am publicat doar am putut să presupun ce argumente au stat la baza deciziei dumnealui de a refuza ideea anticipatelor care, repet, era o idee foarte bună şi în acea situaţie în care guvernarea îşi arătase faţa urâtă, în care se dovedise că nimic din ceea ce se numea reformă a instituţiilor statului şi ceea ce fusese promis în 2009 nu s-a realizat, era cazul să se meargă în anticipate.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus: factorul extern, factorul intern.

Igor Volnițchi: „Da, este adevărat. Şi anturajul. Vorbeam acolo şi de anturaj, de influenţa pe care au exercitat-o anumiţi oameni din anturajul domnului Filat. Şi am mai menţionat şi acel argument că domnul Filat, în ultimul moment, ştiind că este riscul, dar nu riscul, era într-un fel chiar şi o certitudine că, în caz de anticipate, vin comuniştii la guvernare, a formulat o întrebare: cum rămâne cu Vilniusul? Se referea la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Republica Moldova urma să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Eu pot doar să presupun că acesta a fost argumentul decisiv pentru Vlad Filat, când a adoptat decizia pentru sine de a face acel pas înapoi şi de a continua guvernarea cu partenerii pe care îi avea la acel moment.”

Europa Liberă: Şi aici întrebarea mea vine: după ce a dat înapoi, a acceptat să rămână în barcă sau în submarinul comun, a acţionat şi el ca partenerii de guvernare? Mai ales că a avut Partidul Liberal Democrat Fiscul, Vama, Ministerul de Interne. A acţionat la fel, folosind aceste pârghii? Nu zic neapărat în interese meschine, în interese de partid Cunoaştem acea imprimare când, chipurile, ar fi obligat Fiscul să acţioneze, favorizând sau dimpotrivă. Prin urmare, întrebarea firească: este Vlad Filat sfânt, la rându-i, după ce îi demonizează pe partenerii de coaliţie?

Igor Volnițchi: „Nimeni nu este sfânt. Şi în acele confidenţe, dezvăluiri, cum le-au numit unii, pe care le-am publicat astăzi, eu mă refer şi la acei îngeri care, eventual, ar fi putut umple lista electorală a PLDM în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Dar dincolo de ceea ce s-a strecurat în presă, eu nu cred că aş putea spune ceva nou.

Întrebarea mea este, şi e o întrebare pe care i-a adresat-o o persoană, deocamdată nu mă voi referi la numele acestei persoane, în plină criză politică legată de tragedia din Pădurea Domnească, cineva i-a adresat o întrebare: „Domnule Filat, uitaţi-vă cum folosesc oponenţii dumneavoastră în lupta cu PLDM instituţiile pe care le au în dotare. (Aşa a şi zis: „instituţiile pe care le au în dotare”). Şi noi avem Fiscul, parcă avem Poliţia, parcă avem Vama, noi ce, în toţi anii aceştia, nu am adunat nimic material compromiţător pe ei, să le răspundem cu aceeaşi monedă?”. Vlad Filat l-a privit cu multă mirare pe acel domn şi am înţeles de ce nu a urmat niciun răspuns. Şi deoarece după aceasta nu a urmat nicio intervenţie pe măsura aşteptărilor acelui domn, eu presupun că, pur şi simplu, nu s-a admis, la o anumită etapă, că instituţiile statului pot fi folosite şi aşa. Poate că, în interes de partid, ceva se intervenea. Poate, nu ştiu, nu am dovezi, nu am asistat la asemenea discuţii.

Reieşind din ceea la ce v-aţi referit şi dumneavoastră, admit că poate undeva în interes de partid, dar folosirea instituţiilor statului în anihilarea oponenţilor politici nu numai că nu a fost, dar este absolut sigur, pentru

În timp ce nouă ni se părea că, construim mare democraţie, mare integrare europeană în Republica Moldova, instituţiile statului erau folosite bine mersi în cu totul alte scopuri...

că ulterior nu s-a văzut ca Vlad Filat să răspundă cu aceeaşi monedă. Dacă el ar fi folosit Poliţia sau alte instituţii ale statului exact aşa cum erau folosite alte instituţii în lupta contra dumnealui, a echipei dumnealui, eu cred că s-ar fi văzut acest lucru. De aceea ziceam în acele confidenţe că şi eu, şi cred că mulţi alţii din echipa domnului Filat, la acea perioadă, am crezut naiv că instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba, să nu fie implicate în jocuri politice. Şi în timp ce nouă ni se părea că, construim mare democraţie, mare integrare europeană în Republica Moldova, instituţiile statului erau folosite bine mersi în cu totul alte scopuri.”

Europa Liberă: De aici trebuie să înţelegem că regretaţi că nu a ripostat? Sau domnul Filat ar regreta acum că nu a ripostat eficient?

Igor Volnițchi: „Nu ştiu ce regrete are la această temă domnul Filat. Şi sper foarte mult să i se ofere, odată şi odată, ocazia să vorbească deschis despre multe lucruri. Dar, dacă e să mă refer la regretul meu, regretul meu este că am fost naiv şi am crezut că în Republica Moldova e o coaliţie, care se declară democratică, toate componentele acestei coaliţii, într-adevăr guvernează democratic şi nu foloseşte instituţiile statului. Acesta era marele meu regret, că umblam cu totul pe alte cărări la acea perioadă.”

Europa Liberă: Când spuneţi „naiv”, aceasta înseamnă că trebuia să fi fost mai cinic şi trebuia şi Filat să riposteze?

Igor Volnițchi: „Nu, nu aceasta am în vedere. Am în vedere faptul că nu trebuia să se creadă tuturor declaraţiilor că, uite, în acea instituţie deja s-a schimbat situaţia, nu mai este ca pe vremea guvernării comuniste ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Acum am înţeles. Vă mai întreb ceva, chiar dacă risc să obţin un răspuns subiectiv: credeţi că Vlad Filat este judecat pentru ceea ce a făcut?

Igor Volnițchi: „Eu pot doar să vă spun că, cu siguranţă, sunt mari semne de întrebare în ceea ce ţine de modul în care se judecă dosarul domnului Filat. Eu nu înţeleg nici până acum ce argumente pot să existe pentru menţinerea dumnealui în arest. Să zicem că el poate influenţa anumiţi pretinşi martori din acest dosar, îl plasezi pe domnul Filat în arest la domiciliu, asiguri anumite condiţii ca dumnealui să nu poată interacţiona cu nimeni, în schimbi, îi garantezi nişte drepturi minime. Doi, eu nu înţeleg şi nu voi înţelege niciodată care e secretul ca şedinţele în dosarul domnului Filat să fie atât de mult închise. Nu cumva există teama că presa ar putea vedea cine sunt martorii, care sunt probele, ce depoziţii, cine şi cum dă depoziţii?”

Europa Liberă: Deja procurorul a dezvăluit secretul, la bază ar fi stat denunţul semnat de domnul Shor. În realitate, Procuratura caută dovezi la naşul său.

Igor Volnițchi: „Admitem că aceasta a fost, nu ştiu dacă o dezvăluire, aceasta a fost opinia procurorului. Şi eu cred că e corect anume aşa să o catalogăm. Să pornim de la premisa că undeva ceva Vlad Filat a încălcat, a greşit. Înseamnă aceasta că nu trebuie să beneficieze de nişte minime condiţii care ar întruni noţiunea de proces echitabil, proces corect ş.a.m.d.? Dacă se pretinde că dumnealui a comis unele ilegalităţi, dacă se poate acest lucru demonstra, să se demonstreze. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să i se încalce cele mai elementare drepturi.”

Europa Liberă: Nu cumva se face deliberat? Şi întrebarea aceasta a adresat-o prima Natalia Morari. Nu cumva procedurile se încalcă în mod intenţionat, pentru ca să se ajungă la o demolare, în general, a dosarului?

Igor Volnițchi: „Totul e posibil în ţara minunilor care este Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG