Linkuri accesibilitate

O vizită de stat istorică: Barack Obama în Cuba


La sosirea la Catedral Havana, Cuba, 20 martie 2016
La sosirea la Catedral Havana, Cuba, 20 martie 2016

Pentru cubanezi, întrebarea esențială este dacă liderii lor sunt gata să dovedească că deschiderea diplomatică ambițioasă în relațiile cu americanii este mai mult decât simplă vorbărie.

Trecând peste divergențele profunde ale trecutului, președintele Statelor Unite, Barack Obama, și președintele Cubei, Raul Castro, se întâlnesc la Palatul Revoluției din Havana într-o întrevedere istorică, de la care observatorii așteaptă mai ales indicii dacă conducerea cubaneză va răspunde cu aceeași monedă ofertei de deschidere venită de la Washington.

Pentru Obama, scrie Associated Press, nu există loc mai bun decât Havana ca să arate că dialogul și interacțiunea pot fi mai eficiente decât izolarea în încurajarea schimbării în insula comunistă. Pentru cubanezi, întrebarea esențială este dacă liderii lor sunt gata să dovedească că deschiderea diplomatică ambițioasă în relațiile cu americanii este mai mult decât simplă vorbărie.

Obama a început prima vizită prezidențială americană în Cuba în aproape 90 de ani duminică, ziua când aeronava Air Force One a aterizat la Havana.

La sosirea la Havana
La sosirea la Havana

Plimbându-se cu soția sa, Michelle, și cu fiicele Sasha și Malia, pe caldarâmul piețelor vaste din centrul istoric al Havanei, Obama a creat o imagine greu de uitat atât pentru cubanezi, cât și pentru americani, a efortului precaut, dar constant, făcut de el și de Raul Castro pentru apropiere.

„Este o vizită istorică și o ocazie istorică de a coopera direct cu poporul cubanez, de a încheia noi acorduri și contracte comerciale, de a construi noi legături între popoarele noastre, iar pentru mine – ocazia de a-mi prezenta viziunea asupra unui viitor mai luminos decât trecutul”, a spus Obama.

Într-adevăr, scrie AP, Statele Unite și Cuba sunt acum mai apropiate decât în orice alt moment de la ruperea relațiilor în urma revoluției cubaneze din 1959. Americanii folosesc din plin posibilitatea crescută de a călători în insula comunistă, dar semne de întrebare rămân în privința schimbărilor pe care apropierea de Washington le-ar putea aduce cubanezilor de rând. De când a preluat puterea în 2008 de la fratele său, Fidel, Raul Castro a pus în aplicare reforme economice și sociale cu impact major, chiar dacă în ochii multor cubanezi și străini efectele lor par prea lente. Acum sute de mii de cubanezi au posibilitatea să facă afaceri pe cont propriu, restricțiile asupra telefoniei mobile și internetului au fost în parte ridicate, iar mulți cubanezi nu se mai tem să discute problemele țării lor.

Cu toate acestea Castro a ezitat să facă vreo schimbare majoră în ce privește rolul conducător al partidului unic, comunist, nu a renunțat la cenzura presei și nici la îngrădirea libertății de asociere sau la persecutarea opoziției. Raul și oamenii lui l-au criticat mereu pe Obama pentru promisiunea că va ajuta ca oamenii de rând din Cuba să capete mai multe puteri. Iar Havana oficială nu pierde în continuare ocazia să amintească principalul impediment în normalizarea relațiilor, anume embargoul economic american:

Vorbind cu puține ore înaintea sosirii președintelui Obama, ministrul cubanez al economiei, Rodrigo Malmierca, a spus că embargoul economic impus Cubei de Statele Unite este „cea mai mare barieră în calea dezvoltării economiei cubaneze” și a provocat Cubei pierderi economice de 121 de miliarde de dolari.

Printre cubanezii ieșiți pe stradă să-l întâmpine pe Obama, dominau însă sentimente pozitive: „Sosirea președintelui Obama la noi face o impresie enormă asupra cubanezilor și asupra lumii întregi. Abia așteptăm ca relațiile dintre Statele Unite și Cuba să se îmbunătățească”, spunea un cubanez intervievat de reporterii Reuters.

AP scrie că Obama a mers la Havana în speranța de a-l convinge pe Castro să facă gesturi de bunăvoință și să anunțe schimbări reale, subminând criticile celor care-l acuză pe el, pe Obama, că prin politica sa față de Cuba face jocul unui regim autoritar. Luni, în prima zi întreagă a vizitei sale în Cuba, Obama avea pe agendă depunerea de flori la memorialul lui Jose Marti, eroul independenței cubaneze, înaintea întrevederii cu Castro. Obama participă de asemenea la un forum economic cubano-american și la o cină de stat care va ilustra cât de departe au ajuns relațiile bilaterale, în ciuda divergențelor ideologice.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG